Translate

Κοτόσουπα με Κανέλα και Αυγολέμονο


Η κοτόσουπα είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά οικογενειακώς. Παλιότερα ακολουθούσα τον κανόνα "λεμόνι με ντομάτα δεν πάει", ώσπου αποφάσισα να τον αναιρέσω! Έκανα πολύ καλά, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως συμβαίνει με αυτήν την σούπα, πάει υπέροχα. Η κανέλα και το μπαχάρι δίνουν μια ζεστή, ανατολίτικη νότα σε αυτήν την συνταγή...


     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κοτόπουλο, ολόκληρο ή σε κομμάτια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2-3 καρότα
  • 1-2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι για σούπες, ή για πιλάφι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, 6-9 κόκκους μπαχάρι και 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη, ή 1 ξυλαράκι για πιό έντονη γεύση.
  • Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 πατάτες ολόκληρες.

     Για το αυγολέμονο:
  • 4 αυγά
  • 2-3 λεμόνια (η δική μου εκδοχή είναι αρκετά ξυνή, οπότε εαν δεν αγαπάτε τόσο το λεμόνι μειώστε ποσότητα)
      
     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο, κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το κρεμμύδι ολόκληρο και τα καρότα ολόκληρα επίσης. Γεμίζουμε με νερό μέχρι τα 3/4 του σκεύους μας. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι και την κανέλα.
  2. Το αφήνουμε να βράσει για 30-45 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά, η μέχρι να ξεκολλάει εύκολα το κρέας του κοτόπουλου από το κόκκαλο.  Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε μαζί με τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα, και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
  3. Ρίχνουμε το ρύζι και βράζουμε για 15 περίπου ακόμα λεπτά. Λίγο πριν σβήσουμε την φωτιά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
  4. Στίβουμε τα λεμόνια μας, και σε μεγάλο γυάλινο μπόλ, χτυπάμε καλά τα αυγά. Προσθέτουμε το λεμόνι σιγά σιγά στα αυγά, χτυπώντας παράλληλα πολύ καλα. Το μείγμα θα αφρίσει.
  5. Ακουμπάμε το μπόλ με το αυγολέμονο δίπλα στην σούπα, και με κουτάλα σούπας μεταφέρουμε από την κατσαρόλα καυτό υγρό και ανακατεύοντας συνεχώς, το ρίχνουμε μέσα στο αυγολέμονο. Επαναλαμβάνουμε μέχρι το μπόλ μας σχεδόν να γεμίσει, και μετά κάνουμε το ίδιο ανάποδα. Δηλαδή, μεταφέρουμε με την κουτάλα από το μπόλ με το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη σούπα. Ανακατεύουμε και πάλι, συνεχώς. Αυτή είναι μια σίγουρη μέθοδος για να μην σας κόψει το αυγολέμονο.
  6. Αφήνουμε λίγο την σούπα να 'ησυχάσει' για να φύγει τυχόν αφρός που έχει δημιουργηθεί στη επιφάνεια της, και σερβίρουμε με λίγο βραστό κοτόπουλο και καρότο σε φέτες, μέσα σε κάθε πιάτο.
    






Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake