Translate

Κεφτεδάκια Γεμιστά με Τυρί


Νόστιμα μεζεδάκια, γεμιστά με υπέροχο λευκό τυρί από την Σύρο. Πριν τα Χριστούγενα, οργανώθηκε μια έκθεση εξαιρετική, με Ελληνικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς.
Πήγα την πρώτη μέρα, και γύρισα φορτωμένη μέλια, τυριά, αλλαντικά, βότανα και άλλα πολλά υπέροχα! Την δεύτερη μέρα σκεφτόμουν τόσο έντονα όσα δεν πήρα, που ξαναπήγα και πάλι κατέληξα να κουβαλάω γεμάτες σακούλες... Την τρίτη ημέρα τα ίδια. Δεν μπορώ να σας περιγράψω την νοστιμιά των προϊόντων, αλλά μπορώ να σας πω ότι είμαστε τόσο, μα τόσο τυχεροί που έχουμε πια την δυνατότητα να βρίσκουμε στην Αθήνα αυτές τις νοστιμιές των μικρών παραγωγών, και ότι ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο, που η φύση του βγάζει ότι καλύτερο.
Το τυρί λοιπόν που έχω χρησιμοποιήσει, λέγεται "Γροθοτυράκι" λόγω του σχήματος του-στρογγυλό, μοιάζει με μπουνίτσα-και προέρχεται από το παραδοσιακό τυροκομείο Ζωζεφίνος της Σύρου. Είναι το μόνο τυροκομείο του νησιού, που παράγει επίσης το υπέροχο τυρί Σαν Μιχάλη με ονομασία προέλευσης, ΠΟΠ δηλαδή.
Το γροθοτυράκι λοιπόν, είναι ξινούτσικο και πάρα πολύ νόστιμο. Πρέπει να το φάτε για να καταλάβετε όμως...Αξίζει να κάνετε ένα τηλέφωνο στον κύριο Στέφανο στην Σύρο, για να μάθετε που θα το βρείτε πιο κοντά σας στην Αθήνα! 
Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε λευκό τυρί, αλμυρό και όχι πολύ μαλακό όμως. Φέτα για παράδειγμα, ή ξυνομυζήθρα. Όπως και να έχει, σερβίρετε αυτά τα κεφτεδάκια με πατάτες τηγανιτές και όσοι τα φάνε θα σας λατρέψουν.

(Το τηλέφωνο του τυροκομείου Ζωζεφίνος: 2281075454)


     ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρ κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο-μοσχαρίσιο και χοιρινό
  • 100 γρ ξινό λευκό τυρί
  • ξύσμα από 1 λεμόνι-βιολογικό
  • 1 κσ ελαιόλαδο
  • 2 κγ ρίγανη ή/και θυμάρι
  • 1/2 κγ αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1 κούπα τριμμένη φρυγανιά
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα-περίπου 2 κούπες




      ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Σε μεγάλο μπολ, ενώνουμε όλα μας τα υλικά-ξύσμα, ελαιόλαδο, ρίγανη, πιπέρι, αλάτι και κιμά-και ζυμώνουμε καλά να ενωθούν για περίπου 15 λεπτά. Καλό θα είναι ο κιμάς να μην είναι πολύ κρύος.
  2. Κόβουμε το τυρί μας σε μικρά κυβάκια, και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τα κεφτεδάκια. Παίρνουμε περίπου μισή κουταλιά της σούπας κιμά, πλάθουμε σε σχήμα κύκλου, πιέζουμε στην μέση με τον αντίχειρα μας, τοποθετούμε ένα κομματάκι τυρί εκεί, 'κλείνουμε' και πλάθουμε απαλά σε μπαλάκια. 
  3. Σε βαθύ πιάτο, ενώνουμε το αλεύρι με την φρυγανιά, ανακατεύοντας καλά. Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια, και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
  4. Όταν τελειώσουμε, βάζουμε το λάδι σε τηγάνι και αφήνουμε να κάψει σε δυνατή φωτιά, περίπου 3 λεπτά. Χαμηλώνουμε λίγο την ένταση της φωτιάς, και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια λίγα λίγα, για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά τους. Χρησιμοποιούμε δύο πιρούνια για να τα γυρίσουμε.
  5. Όταν τα βγάλουμε, τα τοποθετούμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.
  6. Σερβίρουμε αμέσως, με πατάτες τηγανιτές ή με μια ωραία πράσινη σαλάτα. 

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake