Translate

Πράσινες Τηγανιτές Ντομάτες


Ποιός από εμάς δεν έχει δει το ομώνυμο έργο με τις Kathy Bates και Jessica Tandy; Και πoιός από εμάς δεν έχει αναρωτηθεί εάν όντως τρώγονται οι πράσινες τηγανιτές ντομάτες; Μικρή, είχα ζήσει στην Αμερική για έναν χρόνο, στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια. Η Βιρτζίνια είναι μια νότια πολιτεία, και αυτό το φαγητό είναι ένα παραδοσιακό φαγητό του Νότου.
Έχω μνήμες από όλα τα φαγητά που τότε μου φαινόντουσαν παράξενα και πρωτότυπα, όπως την γλυκιά κολοκυθόπιτα (pumpkin pie) για παράδειγμα, αλλά δυστυχώς, δεν θυμάμαι να είχα φάει ποτέ πράσινες τηγανιτές ντομάτες. Όταν είδα αυτό το έργο λοιπόν, μου έμεινε η σκηνή όπου η Evelyn-Kathy Bates-πάει στα γενέθλια της Ninny-Jessica Tandy-κρατώντας ένα πιάτο fried green tomatoes!
Σήμερα, 23 χρόνια μετά από τότε που βγήκε το έργο στις αίθουσες των κινηματογράφων, βρήκα μπροστά μου πράσινες ντομάτες, με την ένδειξη: 'Για Τουρσί' γραμμένη με ταμπελίτσα πάνω στο καφάσι που τις περιείχε! Κόντεψα να χοροπηδήξω από την χαρά μου, αλλά βρισκόμουν στην λαϊκή αγορά της γειτονιάς μου, οπού πάνω κάτω με ξέρουν οι πιο πολλοί προμηθευτές, και συγκρατήθηκα... Θα σας πω ότι άξιζε η αναμονή τόσων χρόνων. Το-συνοδευτικό-φαγητό αυτό, είναι απλώς υπέροχο. Η γεύση τους είναι λίγο γλυκιά, λίγο ξινή, λίγο θυμίζει ντομάτα, αλλά και όχι ακριβώς. Πραγματικά ξεχωριστή. Τις συνόδευσα με ένα ελαφρύ ντιπ γιαουρτιού με δυόσμο, αλλά σίγουρα ταιριάζουν και με ένα τζατζίκι ή για τους πιο τολμηρούς, με μια σκορδαλιά!
Σας αφήνω με το τρέιλερ της αγαπημένης ταινίας, γιατί δεν μπόρεσα να βρω την συγκεκριμένη σκηνή μόνο: Fried Green Tomatoes
Συνταγή από το βιβλίο: 'Bon Appetit, Y'all' της Virginia Willis


     ΥΛΙΚΑ:
  • 4-5 πράσινες ντομάτες
  • 2 αυγά
  • 3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 κούπας καλαμποκάλευρο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
  • αλάτι, πιπέρι
     Για το ντιπ:
  • 1 στραγγιστό γιαούρτι
  • 1/2 κγ αλάτι
  • λίγο πιπέρι
  • 2 κγ δυόσμο ξερό


    ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Φτιάχνουμε το ντιπ, ενώνοντας όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ, και ανακατεύοντας. Το τοποθετούμε στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε τις ντομάτες μας. 
  2. Πλένουμε τις ντομάτες, τις στεγνώνουμε και τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους λίγο περισσότερο από μισό εκατοστό. 
  3. Σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάμε ελαφρά τα δύο αυγά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  4. Σε ένα βαθύ πιάτο, ενώνουμε τα αλεύρια, προσθέτουμε αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε καλά.
  5. Τοποθετούμε το λάδι μας σε μεγάλο τηγάνι, και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. 
  6. Έχουμε ετοιμάσει ένα πιάτο στρώνοντας το με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 
  7. Δουλεύοντας με 4-5 φέτες την φορά, κάνουμε τα εξής: αλατοπιπερώνουμε ελαφρά την κάθε φέτα, την βουτάμε στο αυγό, την τινάζουμε απαλά να στάξει το έξτρα υγρό, και την βουτάμε στο αλεύρι. Παίρνουμε αλεύρι με τα δάχτυλά μας από το πλάι, το ρίχνουμε πάνω στην φέτα μας, και την πατικώνουμε καλά, να κολλήσει το αλεύρι πάνω της και από τις δύο πλευρές. Την γυρνάμε και από την άλλη πλευρά επαναλαμβάνοντας. Τινάζουμε απαλά ξανά, και τοποθετούμε στο τηγάνι.
  8. Τηγανίζουμε για περίπου 3 λεπτά από την κάθε πλευρά, γυρνώντας τες με προσοχή. Θέλουμε να χρυσίσουν. Όταν είναι έτοιμες, τις αλατοπιπερώνουμε ελαφρά πάλι, και τις τοποθετούμε στο πιάτο να στραγγίξει το επιπλέον λάδι, και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες. Το μυστικό είναι να τις ετοιμάσετε σχεδόν αμέσως πριν μπουν στο τηγάνι, και όχι πιο πριν.
  9. Σερβίρουμε αμέσως, συνοδεύοντας με το ντιπ. Μπορούμε να τις πασπαλίσουμε με λίγη πάπρικα εάν θέλουμε. 











Comments

  1. Αγαπημένο το είδα πρώτη φορά από μια φίλη που ζει Γιοχάνεσμπουργκ και από τοτε φτιάχνω όταν υπάρχουν πράσινες ντομάτες.

    ReplyDelete
  2. Τι μου θύμισες τώρα!
    Τι φοβερή ταινία! Και τι τέλειο που μας δίνεις τη συνταγή!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake