Translate

Κέικ Πορτοκάλι με Ταχίνι και Ginger


Πρόσφατα, ο Μακεδονικός Χαλβάς γιόρτασε τα 90 χρόνια από την ίδρυση του. Η εταιρεία των αδερφών Χαϊτογλου, ιδρύθηκε το 1924 στην Θεσσαλονίκη, και μέχρι σήμερα μας γλυκαίνει με τα υπέροχα παραδοσιακά της προϊόντα. Προσωπικά θαυμάζω πολύ τις Ελληνικές και παλιές εταιρείες σαν κι αυτήν, που παρ'όλες τις αντιξοότητες της Ελληνικής πραγματικότητας και αγοράς, επιμένουν παραδοσιακά κι εξελίσσονται.
Η εταιρεία παράγει τον Μακεδονικό Χαλβά, το Μακεδονικό Ταχίνι και το Παρθένο Σησαμέλαιο. Είναι περιττό να σας πω το πόσο ευεργετικά είναι για το σώμα μας τα παραπάνω προϊόντα. Το πολύ εύστοχο μότο της εταιρείας για τον χαλβά, είναι: 'Το γλυκό που κάνει καλό' !
Ρίξτε εάν θέλετε μια ματιά εδώ. Το σησάμι είναι μια από τις υπερτροφές της φύσης, και για αυτόν τον λόγο το προτιμώ σε όλες τις μορφές του.
Τα παιδιά μου από μικρά έμαθαν να τρώνε ταχίνι και μέλι με το ψωμί τους. Όταν είδα το ταχίνι με γεύσεις που έβγαλε η εταιρεία, ενθουσιάστηκα! Ταχίνι με κακάο και ταχίνι με πορτοκάλι. Αλείφονται υπέροχα στο ψωμί, και όχι μόνο.
Δοκιμάστε αυτό το κέικ...είναι λίγο πικάντικο, πάρα πολύ αφράτο και απίστευτα μαλακό. Το έφτιαξα με το ταχίνι με πορτοκάλι, και η 'βάση' της συνταγής είναι από το βιβλίο: 'Δημιουργώντας με Παρθένο Σησαμέλαιο, Μακεδονικό Ταχίνι & Μακεδονικό Χαλβά.'
Μπορείτε εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και απλό ταχίνι, αλλά αυτό το πολύ πορτοκαλένιο κέικ, οφείλει μέρος της υπέροχης γεύσης του στο Ταχίνι Πορτοκάλι. Να αναφέρω επίσης ότι το κέικ είναι εντελώς νηστίσιμο!


     ΥΛΙΚΑ:
  •  1 βάζο Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι
  • 1.5 κούπα χυμό πορτοκαλιού-περίπου 4-6 πορτοκάλια, ανάλογα με το μέγεθος τους
  • 3/4 κούπας καστανή ζάχαρη
  • 1/4 κούπας σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 400 γρ μαλακό αλεύρι
  • 30 γρ μπέικιν πάουντερ-3 κοφτές κουταλιές της σούπας περίπου
  • 1 κγ κανέλα
  • 1 κγ τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 5-6 κομματάκια ξηρής ρίζας τζίντζερ ή καραμελωμένης


   ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό (30 εκ.) ή παραλληλόγραμμο ταψί. Το κέικ αυτό είναι τόσο μαλακό, που εάν το βάλετε σε φόρμα για κέικ με τρύπα στην μέση, δύσκολα θα κρατήσει το σχήμα του. Επίσης σε μεγάλη φόρμα δημιουργείται μια ωραία τραγανή κρούστα. 
  2. Στο μπολ του μίξερ, ενώνουμε την ζάχαρη με το ταχίνι και το σησαμέλαιο. Χτυπάμε για 4-5 λεπτά. 
  3. Εν τω μεταξύ, πλένουμε καλά ένα πορτοκάλι και παίρνουμε το ξύσμα του. Στίβουμε τα υπόλοιπα. Κόβουμε το τζίντζερ σε πολύ μικρά κυβάκια.  
  4. Σε μεγάλο μπολ, ενώνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα, το τζίντζερ σε σκόνη και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά, ή κοσκινίζουμε. 
  5. Προσθέτουμε το ξύσμα στον κάδο του μίξερ, και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα. Σβήνουμε το μίξερ, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι και το μείγμα του αλευριού, και χτυπάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο τζίντζερ, και χτυπάμε για λίγο ακόμα. 
  6. Αδειάζουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα, και τοποθετούμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά ακριβώς. Ελέγχουμε με μία οδοντογλυφίδα, εάν είναι έτοιμο, και βγάζουμε από τον φούρνο. Θέλουμε το κέικ να ροδίσει αρκετά, και η οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο του. 
  7. Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε μέσα την φόρμα του να κρυώσει, κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, και σερβίρουμε.  

Comments

  1. Φανταστικό μου φαίνεται, έχω φτιάξει κεκάκια με τζίντζερ και πορτοκάλι αλλά το ταχίνι το αποθέωσε! Φιλιά πολλά, να περάσετε τέλειαααα!

    ReplyDelete
  2. απιστευτα θρεπτικο...μπραβο

    ReplyDelete
  3. Ότι πρέπει γα την Σαρακοστή!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake