Translate

Χριστόψαρο Σούπα με Τραχανά


Μια αλλιώτικη ψαρόσουπα, όχι αυγολέμονο, αλλά με τραχανά. Το χριστόψαρο, είναι ένα ασχημούτσικο ψάρι που έχει λευκό κρέας, και θεωρείται ότι κάνει εξαιρετική σούπα. Εδώ το ένωσα και με ένα μπακαλιαράκι, γιατί όσο πιο πολλά ψάρια στην σούπα, τόσο καλύτερα! Αυτόν τον συνδυασμό με τον τραχανά, που για κάποιο λόγο μου σφηνώθηκε στο κεφάλι, τον φοβήθηκα αρχικά, αλλά είπα να τον δοκιμάσω. Βγήκε μια πλούσια και νοστιμότατη σούπα την οποία εξαφάνισαν τα παιδιά μου...κι εγώ, που δεν είμαι και μεγάλη fan του τραχανά να ξέρετε!


     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 χριστόψαρο
  • 1-2 μπακαλιαράκια
  • 3-4 μεγάλα καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 ντομάτες
  • 1/2 μάτσο σέλινο
  • 3 κσ ελαιόλαδο
  • 2-3 κούπες ξινό τραχανά
  • αλάτι, πιπέρι
  • λεμόνι


     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Ιδανικά έχουμε ζητήσει από τον ιχθυοπώλη μας, να μας καθαρίσει τα ψάρια. Αλλιώς αφαιρούμε τα σπάραχνα και τα έντερα, όπως και τα λέπια από τα ψάρια μας.
  2. Πλένουμε όλα τα λαχανικά και καθαρίζουμε τα καρότα μας.Τα κόβουμε σε ροδέλες για να βράσουν πιο γρήγορα. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το χαράζουμε σταυρωτά. Κόβουμε τις ντομάτες στα τέσσερα. 
  3. Ρίχνουμε όλα τα λαχανικά σε μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τα ψάρια, προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε με νερό, περίπου 3.5 λίτρα, και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα τα καρότα, αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα ψάρια, προσέχοντας να μην διαλυθούν. Συνήθως στις ψαρόσουπες βράζουν πρώτα τα λαχανικά, και μετά προσθέτουν τα ψάρια, που θέλουν λιγότερο βράσιμο υποθετικά, αλλά εάν τα λαχανικά είναι κομμένα, αφενός βράζουν πιο γρήγορα και εγώ πάντα τα βάζω από την αρχή στην κατσαρόλα, ώστε ο ζωμός να έχει όλη την γεύση του ψαριού. Απλώς θέλει προσοχή  για τυχόν κόκαλα μέσα στην σούπα, τα οποία συνήθως αφαιρώ με την τρυπητή κουτάλα εύκολα.
  4. Σβήνουμε την φωτιά, και με το ειδικό ραβδί, λιώνουμε τα λαχανικά μέσα στον ζωμό μας-εγώ αφαιρώ το κρεμμύδι, αλλά εάν σας αρέσει το κρατάτε. Ανάβουμε πάλι την φωτιά, προσθέτουμε τον τραχανά μόλις πάρει βράση η σούπα, και ανακατεύουμε να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Βράζουμε για 25-30 λεπτά. Η σούπα μας θα πήξει αρκετά και θα γίνει χυλώδης. Εάν την θέλετε αραιή, προσθέστε μόνο 2 κούπες τραχανά. 
  5. Όταν βράσει ο τραχανάς και μαλακώσει αρκετά, προσθέτουμε εάν θέλουμε τον χυμό ενός λεμονιού, και σβήνουμε την φωτιά.
  6. Σερβίρουμε αμέσως, με καθαρισμένο ψάρι και άγρια χόρτα ιδανικά, ή μια ωραία ντοματοσαλάτα με ρίγανη και μπόλικο ελαιόλαδο.

Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake