Translate

Κολοκύθες Φούρνου Γεμιστές

Η κολοκύθα. Αγαπημένο φρούτο-λαχανικό. Η γλυκιά της γεύση μου θυμίζει πάντοτε καλοκαίρι μιας και μοιάζει πολύ με το πεπόνι! Συνήθως την κάνω σούπα ή μια γρήγορη, γλυκιά πίτα. Σας έχω προτείνει αρκετές συνταγές με κολοκύθα, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να τις ψήσω ολόκληρες.


Βρίσκοντας όμως αυτές τις πολύ μικρές και τρυφερές κολοκύθες ενώ έκανα τα ψώνια μου στα LIDL, όπου υπάρχει μεγάλη ποικιλία εξαιρετικών σε ποιότητα ελληνικών νωπών προϊόντων, μου ήρθε αμέσως στο μυαλό να τις κόψω στην μέση, να τις ψήσω με ελάχιστο ελαιόλαδο κι αλάτι, και να τις φάω με το κουτάλι! Συνειδητοποίησα ότι έχω καιρό να φτιάξω κάτι κολοκυθένιο, και με έπιασε τέτοια λαχτάρα που γέμισα μια σακούλα ολόκληρη!
Συνεχίζοντας τα ψώνια μου, και περνώντας από τον διάδρομο με τα τυριά, σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να τις γεμίσω κάπως, κι έτσι αποφάσισα να πάρω ωραία ελληνικά τυριά-το απίθανο καλαθάκι Λήμνου, και το ανθότυρο της μάρκας ΓΑΛΠΟ που φτιάχνονται από Έλληνες παραγωγούς ειδικά για τα supermarket LIDL. Προχωρώντας, πήρα κι ένα σακουλάκι με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς που βρήκα μπροστά μου, και στο μυαλό μου η συνταγή τελειοποιήθηκε!


Τελείωσα τα ψώνια μου, γύρισα σπίτι και ξεκίνησα να φτιάχνω τις κολοκύθες πολύ γρήγορα για να προλάβω τα παιδιά που θα γυρνούσαν από το σχολείο σε 40 περίπου λεπτά...


Μέσα σε μισή ώρα, και με ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας, έβγαλα από τον φούρνο αυτό που είχα φανταστεί. Πεντανόστιμες, ζουμερές κολοκύθες, που έδεσαν τέλεια με τα τυριά και τους ξηρούς καρπούς! Περιχύστε τις με λίγο καλό μέλι πριν τις σερβίρετε. Τους ταιριάζει αφάνταστα. Τρώγονται και σαν κυρίως, αλλά και σαν ένα ξεχωριστό συνοδευτικό για κοτόπουλο ή κρέας.




     ΥΛΙΚΑ:
  • 3-4 μικρές κολοκύθες
  • 150 γρ τυρί καλαθάκι Λήμνου 
  • 200 γρ ανθότυρο
  • 1/2 κούπα καραμελωμένοι ξηροί καρποί-εδώ χρησιμοποίησα μείγμα cashews και peanuts
  • 1 κγ φρέσκο δεντρολίβανο
  • 2 κγ ελαιόλαδο και λίγο ακόμα
  • αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο
  • κρέμα balsamico-προαιρετικά
  • λίγο μέλι για γαρνίρισμα



     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς. Ετοιμάστε μια λαμαρίνα ή ένα ταψί, στρώνοντας το με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  2. Πλύντε καλά τις κολοκύθες εξωτερικά. Ψιλοκόψτε το δεντρολίβανο, και χοντροαλέστε τους ξηρούς καρπούς στο μούλτι, ή σπάστε τους με το γουδί. 
  3. Σε ένα μπολ, ενώστε τα τυριά, το ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο, τους ξηρούς καρπούς και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατέψτε καλά με ένα πιρούνι, να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους, και δοκιμάστε για αλάτι-χρειάζεται πολύ λίγο. 
  4. Με μεγάλο μυτερό μαχαίρι-χωρίς δοντάκια-κόψτε τις κολοκύθες στην μέση. Αδειάστε τις από τα σπόρια με ένα κουτάλι. Γεμίστε κάθε μια με το μείγμα, ραντίστε με ελάχιστο ελαιόλαδο, και πασπαλίστε με λίγο αλάτι ακόμα-άνθος ιδανικά. Μπορείτε να τις ραντίσετε και με λίγη κρέμα balsamico, που θα ταιριάζει πολύ. 
  5. Ψήστε για 20 λεπτά, χαμηλώστε τον φούρνο στους 180, και ψήστε για ακόμα 10 λεπτά, μέχρι οι κολοκύθες να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι. Βγάλτε τις από τον φούρνο, και σερβίρετε αμέσως! Μπορείτε να γαρνίρετε και με λίγο μέλι την καθεμία, εάν σας αρέσουν οι πιο γλυκές γεύσεις. 







Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake