Translate

'Crazy Cake' Σοκολάτα-Καρύδα


Ένα πανεύκολο, νηστίσιμο κέικ, που εμπνεύστηκα από τα πολύ της μόδας τελευταία: 'crazy cakes'.
Τα Crazy ή Depression cakes καθιερώθηκαν στην Αμερική ως τα κέικ 'του πολέμου'. Επειδή κατά το μεγάλο κραχ του 1929 τα γλυκά έγιναν είδος πολυτελείας, αυτό το κέικ που δεν περιείχε αυγά, βούτυρο και γάλα, αντικατέστησε τα μέχρι τότε διαδεδομένα γλυκά. Το ότι φτιάχνεται όλο μέσα στο πυρέξ ή στο ταψί που ψήνεται, ήταν κι αυτό θέμα γρηγοράδας και πρακτικότητας. Οι εποχές άλλαξαν, η Αμερική είδε πολύ καλύτερες ημέρες, αλλά αυτό το κέικ, δεν σταμάτησε ποτέ να φτιάχνεται!


Σήμερα πια, αυτό το κέικ είναι το γρήγορο κι 'ευκολάκι' γλυκό της Αμερικανίδας μητέρας. Οι παραλλαγές του πολλές, αλλά σχεδόν πάντα είναι το γλυκό που θα φτιάξουν όταν έχουν ξεμείνει από υλικά στο σπίτι, ή όταν απέχουν από ζωικά προϊόντα-όσοι είναι vegans για παράδειγμα.
Η κανονική συνταγή περιέχει μόνο νερό, λάδι, κακάο, ζάχαρη, αλεύρι και λίγο ξύδι, σόδα κι αλάτι. Θέλοντας να σας προτείνω ένα πολύ εύκολο και γρήγορο γλυκό για τις ημέρες της νηστείας, που όμως δεν στερείται γεύσης, αντικατέστησα το μεγαλύτερο μέρος του νερού με γάλα καρύδας, πρόσθεσα καβουρντισμένη καρύδα στο μείγμα, και λίγη κανέλα.


Όταν κρύωσε λίγο το κέικ, το περιέχυσα με πολύ σκούρα κουβερτούρα, και το πασπάλισα με λίγη καρύδα ακόμα. Το αποτέλεσμα; Ένα υπέροχο, απίστευτα αφράτο κι υγρό όσο πρέπει γλυκό, που με τίποτα δεν θα καταλάβαινες ότι είναι 100% νηστίσιμο...
Δοκιμάστε το, ειδικά όταν θέλετε μέσα σε σύντομο χρόνο να απολαύσετε κάτι σοκολατένιο!



      ΥΛΙΚΑ:
  • 3 κούπες αλεύρι
  • 1 κι 1/4 της κούπας ζάχαρη
  • 1 κούπα ινδοκάρυδο
  • 1/3 κούπας κακάο
  • 1 κγ κανέλα
  • 2 κγ σόδα μαγειρικής
  • 1 κγ αλάτι
  • 1 βανίλια ή 1 κγ εκχύλισμα
  • 2 κσ λευκό ξύδι
  • 3/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 500 ml γάλα καρύδας 
  • 250 ml κρύο νερό
  • 1 κουβερτούρα-ιδανικά με πάνω από 50% περιεκτικότητα σε κακάο και λίγο ινδοκάρυδο για πασπάλισμα-προαιρετικά



     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο πυρέξ ή ταψί, των 33 επί 29 εκατοστών περίπου.
  2. Ξεκινήστε απλώνοντας την καρύδα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετήστε την στον φούρνο για 4-6 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει, και να μυρίζει υπέροχα. Βγάλτε την από τον φούρνο και μην τον σβήσετε. 
  3. Μέσα στο πυρέξ σας, ενώστε όλα τα στεγνά υλικά-το αλεύρι, την ζάχαρη, το κακάο, την κανέλα, την σόδα, το αλάτι και τέλος την καρύδα, που θέλουμε να έχει κρυώσει λίγο. Ανακατέψτε τα καλά μεταξύ τους, και δημιουργήστε 3 μικρούς κρατήρες. 
  4. Μέσα τους ρίξτε την βανίλια, το ελαιόλαδο και στον τρίτο το ξύδι. Προσθέστε το γάλα καρύδας και το νερό, κι ανακατέψτε όλο το μείγμα με πιρούνι ή αυγοδάρτη, μέχρι να γίνει ενιαίο. Μην το παραανακατέψετε-μπορούν να μείνουν μερικά 'γρομπαλάκια'. 
  5. Τοποθετείστε το στον φούρνο για 35-40 λεπτά, ή μέχρι οδοντογλυφίδα που τοποθετείτε στο κέντρο του βγαίνει καθαρή.
  6. Βγάλτε το από τον φούρνο, κι αφήστε το να κρυώσει για 15 λεπτά τουλάχιστον, πριν απλώσετε στην επιφάνεια του την λιωμένη κουβερτούρα. Πασπαλίστε με flakes καρύδας, αφήστε το να κρυώσει λίγο ακόμη, ώστε να μην σας σπάνε στην μέση τα κομμάτια όταν το κόβετε-είναι τόσο αφράτο, που την έπαθα, γι'αυτό σας το επισημαίνω, αλλά ήθελα να προλάβω το φως ώστε να το φωτογραφίσω- κι απολαύστε το!
  7. Μένει υγρό για αρκετές ημέρες μετά την παρασκευή του, και δεν χρειάζεται ψυγείο, μιας και δεν περιέχει τίποτα ζωικό! 




Comments

  1. Μόλις το έφτιαξα και πρέπει να πω οτι ήταν πολύ καλύτερο απο οτι περίμενα!Ξύδι λευκό δεν έιχα πρόχειρο οπότε το απλό,κλασσικό έκανε τη δουλειά.Αν θα άλλαζα κάτι θα ήταν ίσως το λάδι.Θα δοκιμάσω μισή κούπα την επόμενη φορά γιατί στα σήμεια που δεν έπεσε πολλή κουβερτούρα έβγαζε μια ´λαδίλα ´. Ευχαριστώ για την συνταγή,σίγουρα θα γίνει κατάχρηση της και πέραν της νηστείας:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε όσο και σε εμάς! Θα πρότεινα να προμηθευτείτε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με απαλή γεύση εάν μπορείτε, που κάνει την διαφορά.

      Delete
  2. Εξαιρετικό και πανεύκολο γλυκάκι. Αντικατέστησα την κευκη ζάχαρη με καστανή και τη σόδα με το μπεικιν. Μέσα σε μια μέρα φάγαμε όλο το ταψί.

    ReplyDelete
  3. Υπέροχο...... ξετρελαθηκαν όλοι!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake