Translate

Κρέας Λεμονάτο με Σέλινο


Αγαπώ τα παλιά βιβλία μαγειρικής. Έχω 'κληρονομήσει' εκείνα της μητέρας μου, παλίες, πολυχρησιμοποιημένες εκδόσεις γεμάτες λεκέδες, και ανάμεσα στις σελίδες, χαρτάκια καλλιγραφικά γραμμένα, με νέες συνταγές που μάζευε! Φυσικά αυτά τα βιβλία-Βίβλους, τα ενημερώνομαι συχνά. Ειδικά όταν πρόκειται για κλασσικές συνταγές...
Με αυτά ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα στην κουζίνα, και ενώ έχω βρει ότι πολλές φορές οι συνταγές θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο απλές, συνήθως δεν τις πολυπειράζω, επειδή θέλω να γευτώ αυτό το 'κάτι' που περιείχαν τα φαγητά όταν ήμουν παιδάκι, που ήταν μεν πιο 'βαριά' από τα σημερινά, ήταν όμως κι εξαιρετικά νόστιμα!


Ένα από αυτά τα βιβλία-βίβλους, ήταν της Σμυρνιάς Χρύσας Παραδείση. Εάν δεν την γνωρίζετε, διαβάστε ένα κατατοπιστικό άρθρο για εκείνην εδώ. Εγώ θα πω μόνο, ότι άλλαξε πολύ την Ελληνική κουζίνα, ότι ήταν μια γυναίκα μπροστά από την εποχή της, κι αυτό δεν μπορείς παρά να το θαυμάσεις!
Οι  εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος, έχουν κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση με συνταγές της, την Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική της Χρύσας Παραδείση.


Το βιβλίο περιέχει 747 συνταγές, συμβουλές και σκίτσα, και καλύπτει μια τεράστια γκάμα παραδοσιακών συνταγών της ελληνικής κουζίνας κι όχι μόνο... Οι συνταγές είναι προσαρμοσμένες στην σύγχρονη κουζίνα, και αυτό τις κάνει πολύ εύκολες στην εκτέλεση τους.


Σήμερα, είχα σκεφτεί να φτιάξω κρεατόσουπα στα παιδιά μου που την λατρεύουν, κι είχα αποψύξει 1 κιλό περίπου βοδινή ελιά. Είχα όμως μια αναλαμπή λίγο πριν ξεκινήσω να μαγειρεύω, κι έψαξα αυτό το βιβλίο για να βρω κάτι απλό και κλασικό που μπορεί να μην έχω ξαναφτιάξει.
Βρήκα αυτήν την συνταγή για βοδινό λεμονάτο, μου φάνηκε υπέροχα απλή και νόστιμη, μιας και τα υλικά της ήταν ελάχιστα, τσιγάριζεις λίγο το κρέας, προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά, κι όλα μαζί μπαίνουν στον φούρνο, γεγονός που με ιντρίγκαρε, επειδή συνήθως το λεμονάτο το φτιάχνω στην κατσαρόλα. Συγκρατήθηκα και 'πείραξα' την συνταγή ελάχιστα-για δικά μου δεδομένα-και το αποτέλεσμα είναι ένα φαγητό απίθανο, οικείο αλλά και τόσο πρωτότυπο!


Το κρέας λιώνει στο στόμα, είναι λεμονάτο όσο πρέπει, και το σέλερι συμπλήρωσε την γεύση εξαιρετικά. Το συνόδευσα με ένα λευκό αρωματικό ρύζι, και για να είμαι ειλικρινής, αυτήν την στιγμή που σας γράφω, το απολαμβάνω με μεγάλη ευχαρίστηση!

Προσαρμοσμένη συνταγή από το βιβλίο: 'Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική' της Χρύσας Παραδείση. Το βιβλίο είναι υποψήφιο για καλύτερο βιβλίο στην κατηγορία 'Ευ Ζην' στα βραβεία βιβλίου-'PublicBook Awards'-που διοργανώνουν τα Public.



     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 με 1.5 κιλό βοδινού κρέατος-η συνταγή ήταν για ολόκληρο κομμάτι, αλλά μιας κι είχα το κρέας ήδη σε κομμάτια, την προσάρμοσα αναλόγως. Εάν θέλετε να την φτιάξετε κι εσείς με μεγάλο κομμάτι, παραλείψτε το νερό, και ψήστε για 2.5 ώρες περίπου.
  • 65 γρ βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σέλερι sticks
  • 1/2 ματσάκι σέλινο
  • 2 λεμόνια
  • 1 κσ soy sauce
  • 1/2 κούπα ζεστό νερό
  • αλάτι, φρεσκοαλεσμένο πιπέρι






      ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Θα χρειαστείτε μια κατσαρόλα που να μπαίνει στον φούρνο, η μια γάστρα που να μπαίνει και στο μάτι της κουζίνας. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Ξεπλύντε και στεγνώστε το κρέας σας σε απορροφητικό χαρτί. Αλατοπιπερώστε το.
  3. Ετοιμάστε όλα τα λαχανικά, κόβοντας τα. Το κρεμμύδι σε κύβους, το σέλερι σε φέτες, το σέλινο ψιλοκομμένο, και το σκόρδο ψιλοκομμένο ή 'πατημένο' καλά όλόκληρο, σε περίπτωση που θέλετε πιο ελαφριά την γεύση του. Στίψτε τα λεμόνια σας. 
  4. Τοποθετείστε το βούτυρο στο σκεύος σας, κι αφήστε το να λιώσει σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κομμάτια του κρέατος, κι αφήστε τα 2-3 λεπτά να σωταριστούν από κάθε πλευρά τους. Όταν είναι έτοιμα, προσθέστε τα λαχανικά κι ανακατέψτε να σωταριστούν κι αυτά, για 1 λεπτό. Προσθέστε το λεμόνι, σβήστε την φωτιά, ρίξτε την σόγια και το νερό, κουνήστε το σκεύος σας να ανακατευτούν, και τοποθετείστε στον φούρνο.
  5. Ψήστε για 1 με 1.5 ώρα περίπου. Θέλουμε το κρέας να έχει ροδίσει αρκετά, να κόβεται με το πιρούνι, και να έχει μείνει και σαλτσούλα. 
  6. Συνοδέψτε το με λευκό ρύζι ή πουρέ.




Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake