Translate

Frittata με Άγρια Σπαράγγια


Άγρια σπαράγγια, φρέσκο σκόρδο, βιολογικά αυγά και πικάντικη γραβιέρα Ηπείρου ενώθηκαν για αυτήν την ομελέτα/frittata, και απογείωσαν τους ουρανίσκους μας! Είναι η εποχή που τα άγρια σπαράγγια τα βρίσκουν όσοι ξέρουν, έτσι κι εμένα αυτά που βλέπετε μου τα έδωσε 'χέρι' φιλικό, που ξέρει πόσο τα λατρεύω!


Εάν με παρακολουθείτε σε αυτό το blog, ξέρετε ότι το σκόρδο πάλι, δεν το πολυλατρεύω... Όταν όμως το αγαπημένο 'χέρι' μου έδωσε και λίγα φρέσκα σκορδάκια, ενθουσιάστηκα! Η γεύση τους είναι αξεπέραστη, καμία σχέση δεν έχει με την γεύση του ξερού σκόρδου, και ταιριάζουν με όλα τα φαγητά κατά την γνώμη μου.


Την ίδια ημέρα που έλαβα αυτά τα πολύτιμα δώρα, είχα μόλις γυρίσει από τα ψώνια μου στα LIDL. Μεταξύ άλλων, είχα πάρει εξαιρετικά ελληνικά τυριά της σειράς: 'Τρεις Βοσκοί'. Κεφαλοτύρι και λαδοτύρι Μυτιλήνης, γραβιέρα Ηπείρου, φέτα της μάρκας ΓΑΛΠΟ, που φτιάχνεται αποκλειστικά για τα LIDL κι έχει μια γκάμα γαλακτοκομικών προϊόντων που πραγματικά έχω ξεχωρίσει για την ποιότητα και την πλούσια γεύση τους.


Είχα πάρει πολλά κι από τα πεντανόστιμα βιολογικά αυγά που έχουν στα LIDL-είχα στα άμεσα μου σχέδια να φτιάξω κέικ-και η συνταγή σχηματίστηκε στο μυαλό μου μόνη της, σαν αυτά τα συννεφάκια που δείχνουν την σκέψη μας στα cartoon!


Το μόνο μου θέμα ήταν ποιο απ'όλα τα τυριά να χρησιμοποιήσω, και πιστέψτε με, μου πήρε λίγη ωρίτσα μέχρι να πάρω την απόφαση μου. Όλα τα τυριά που είχα πάρει θα ταίριαζαν εξίσου, ήμουν σίγουρη, αλλά τελικά προτίμησα την Ηπειρώτικη γραβιέρα, επειδή σκέφτηκα ότι θα έχει πιο απαλή γεύση από το κεφαλοτύρι, θα λιώνει καλύτερα από το λαδοτύρι, και δεν θα 'επισκιάσει' τα σπαράγγια όπως η φέτα.


Όπως και να έχει, το τυρί ταίριαξε τέλεια, και η φριτάτα βγήκε...απλώς εξαιρετική! Παρά το Ιταλικό όνομα της, ήταν μια Ελληνική ανοιξιάτικη νοστιμιά, που με έκανε για μια ακόμα φορά να σκεφτώ πόσο gourmet είναι τα προϊόντα της φύσης μας-και αυτά που απλώς τα μαζεύεις από την γη, και αυτά που κάποιος κάνει τον κόπο να τα μετατρέψει με την γνώση και το μεράκι του σε κάτι που μπορείς να απολαύσεις καθημερινά στο τραπέζι σου!



     ΥΛΙΚΑ:
  • 2 ματσάκια άγρια σπαράγγια
  • 2 φρέσκα σκόρδα ή 1 σκελίδα ξερό
  • 6-8 βιολογικά αυγά
  • 120 γρ γραβιέρα Ηπείρου από τα LIDL
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο φρέσκο θυμάρι
  • 3 κσ ελαιόλαδο



      ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Θα χρειαστείτε ένα τηγάνι με λαβή που μπαίνει και στον φούρνο. Προθερμάνετε τον φούρνο ανάβοντας το γκριλ. 
  2. Πλύντε τα σπαράγγια, κόψτε 4-5 δάχτυλα από τις άκρες τους, και κόψτε τα στην μέση. Κόψτε και τα σκορδάκια σε λεπτές φετούλες.
  3. Τοποθετείστε τα αυγά σε μπολ, και χτυπήστε τα ενωθούν με αυγοδάρτη. Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι. 
  4. Κόψτε το τυρί σε κυβάκια, και ρίξτε τα μέσα στο μπολ με τα αυγά. Προσθέστε λίγα φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού.
  5. Τοποθετείστε το λάδι στο τηγάνι σας, και μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέστε τα σπαράγγια. Σωτάρετε τα για 3-4 λεπτά, κουνώντας το τηγάνι κατά διαστήματα ή ανακατεύοντας προσεκτικά για να μην τα σπάσετε. 
  6. Προσθέστε τα αυγά, τοποθετείστε τα κομμάτια του τυριού σε συμμετρικά σημεία σε περίπτωση που έχουν πέσει πολλά σε ένα σημείο, και χαμηλώστε την φωτιά σας. 
  7. Ψήστε για 4 περίπου λεπτά, και τοποθετείστε το τηγάνι σας κάτω από το γκριλ για άλλα 4 περίπου. Θέλουμε να λιώσει το τυρί, και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια της φριτάτας.
  8. Βγάλτε την από τον φούρνο, αφήστε την για 2 λεπτά. Στον χρόνο αυτό, θα δείτε ότι οι άκρες της 'τραβιούνται' από το τηγάνι, και 'τρέξτε' ένα μαχαίρι περιμετρικά ώστε να ξεκολλήσει εντελώς από τα πλάγια του.
  9. Κόψτε σε τρίγωνα κομμάτια όπως μια πίτσα-ιδανικά με την ροδέλα που κόβουμε την πίτσα-γαρνίρετε το κάθε ένα με λίγο φρέσκο θυμάρι, προσθέστε έξτρα αλάτι και πιπέρι, και με μια σπάτουλα σερβίρετε στα πιάτα!



Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Ροβίτσα Σούπα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Honey & Oat Cake