Translate

Quinoa με Πλευρώτους

Εναλλακτική του ρυζιού και των ζυμαρικών για εμένα, η κινόα, εάν μαγειρευτεί σωστά, είναι η ιδανική βάση για ένα υγιεινό πιάτο που μπορείτε να συμπληρώσετε όπως εσείς θέλετε. Οι αγαπημένοι μου συνδυασμοί όμως με κινόα, παραπέμπουν σε σαλάτες, ίσως επειδή την έχω στο μυαλό μου ως κάτι εξαιρετικά υγιεινό!
Εδώ την συνδυάζω με μανιτάρια πλευρώτους, ginger, curry, κόλιαντρο και αβοκάντο, και το αποτέλεσμα πραγματικά με ενθουσίασε. Το φαγητό αυτό ήταν απόλυτα χορταστικό, και ένιωσα ότι κάνω σωστή κι υγιεινή διατροφή έστω και για μια ημέρα, τρώγοντας το! Τι συνέβη τις επόμενες...μην το ρωτάτε.
Ας μιλήσουμε για το σωστό μαγείρεμα τις κινοάς καλύτερα. Την πρώτη φορά που δοκίμασα να φτιάξω κινόα, ήμουν έγκυος με τον γιο μου-το πάσχα του 2003-και το αποτέλεσμα δεν με ενθουσίασε. Βγήκε ένα λασπωμένο πράγμα σαν στόκος... Ομολογώ ότι δεν ξανααγόρασα κινόα, μέχρι που την έφαγα στην Αμερική, και κατάλαβα ότι δεν έφταιγε η κινόα...εγώ έφταιγα!
Πλέον με το internet στα δάχτυλα μας σε κλάσματα του δευτερολέπτου, έμαθα πως μαγειρεύεται σωστά η κινόα, και μοιράζομαι μαζί σας τα βασικά της μυστικά:
Πρώτον, η quinoa θέλει πολύ καλό ξέπλυμα πριν μαγειρευτεί, (τουλάχιστον για 2 λεπτά ανακατεύοντας την με το χέρι μας σε σουρωτήρι και κάτω από τρεχούμενο νερό) για να φύγει η όποια πικρή της γεύση.
Δεύτερον: μετά το βράσιμο, την αφήνουμε στην κατσαρόλα με κλειστό καπάκι, για 5 λεπτά. (Μπορούμε και να την σουρώσουμε εάν μας μείνει πολύ νερό-πάλι για να αποφύγουμε την πικράδα)
Τρίτον: της 'πάει' πολύ το βράσιμο μέσα σε ζωμό ή σε νερό με μυρωδικά.
Εάν ακολουθήσετε τα παραπάνω, θα έχετε εγγυημένα, σπυρωτή, αφράτη και νόστιμη κινόα πάντοτε!

     ΥΛΙΚΑ:
  • 2 κούπες κινόα-εδώ έχω χρησιμοποιήσει πολύχρωμη
  • 4 κούπες νερό ή ζωμό
  • μανιτάρια πλευρώτους-ένα πακέτο
  • μισό ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο
  • 1 αβοκάντο 
  • 2 κσ ελαιόλαδο 
  • 2 κγ κάρυ σε σκόνη
  • 1 κσ soy sauce
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κομμάτι 4-5 εκ φρέσκιας ρίζας ginger ή 1 κγ ginger σε σκόνη
  • 3 κσ ελαιόλαδο, χυμό από 1/2 λεμόνι και 2 κγ soy sauce για το dressing


     OΔΗΓΙΕΣ:
  1. Ενώστε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το λεμόνι και την σόγια, και ανακατέψτε καλά. Αφήστε το dressing στην άκρη-με αυτό θα περιχύσετε όλο το φαγητό στο τέλος.
  2. Ξεκινήστε ξεπλένοντας πολύ καλά την κινόα. Όταν είναι έτοιμη, αφήστε την να στραγγίξει καλά. Μπορείτε να την σωτάρετε για 1 λεπτάκι με λίγο ελαιόλαδο-μέχρι να φύγουν τα υγρά της-αλλά δεν είναι απαραίτητο. Τοποθετήστε την σε κατσαρόλα, μαζί με το νερό ή τον ζωμό, και φέρτε σε βράση. Χαμηλώστε την φωτιά, κλείστε με καπάκι, και αφήστε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Σβήστε την φωτιά, κι αφήστε την μέσα στην κατσαρόλα. Μετά από τα 5 λεπτά, ανακατέψτε την απαλά, και είναι έτοιμη.
  3. Όση ώρα βράζει η κινόα σας, κόψτε τα μανιτάρια σας σε φέτες, και πλύντε και κόψτε φύλο-φύλο το κόλιαντρο. 
  4. Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε το σκόρδο και το ginger, και τοποθετήστε τα στο τηγάνι με το ελαιόλαδο να σωταριστούν σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό. Προσθέστε τα μανιτάρια, το κάρυ, κι ανακατέψτε, να σωταριστούν για 3-4 λεπτά. 
  5. Προσθέστε τα φύλα κόλιαντρου, την soy sauce, αλάτι και πιπέρι. Σωτάρετε για 2 περίπου λεπτά ακόμα, μέχρι να μαραθεί το κόλιαντρο και να είναι έτοιμα τα μανιτάρια, και σβήστε την φωτιά. Καθαρίστε το αβοκάντο σας, ξεφλουδίζοντας το, και κόψτε το σε μικρά κυβάκια. 
  6. Τοποθετείστε την κινόα σε βαθύ μπολ-σαλατιέρα-προσθέστε τα μανιτάρια, το αβοκάντο και το dressing, και ανακατέψτε απαλά. Σερβίρετε σε βαθύ πιάτο, γαρνίροντας με λίγα φύλα φρέσκου κόλιαντρου.


Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake