Translate

Κοτόπουλο με Πάστα Ελιάς και Σύκου

Πρόσφατα σε έκθεση τροφίμων μικρών Ελλήνων παραγωγών, γνώρισα δύο υπέροχες κυρίες που μου χάρισαν πολλά από τα προϊόντα τους. Ο ενθουσιασμός μου όταν τα δοκίμασα ήταν τόσο μεγάλος, που δεν μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς!
Η εταιρεία τους λέγεται "Ρόδια Γη", και είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, που παρασκευάζει και διαθέτει σπιτικά προϊόντα από την Ρόδο, την Αστυπάλαια και σιγά σιγά τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω λόγια; ότι μια ομάδα γυναικών, βλέποντας ότι τα τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα της Ρόδου δεν αναδεικνύονταν, και δεν υπήρχαν διαθέσιμα στην αγορά όπως θα ήθελαν, αποφάσισαν να τα αναδείξουν με τον δικό τους τρόπο: ένωσαν τις δυνάμεις τους-η κάθε μια κατέχει μια θέση 'κλειδί' του συνεταιρισμού-και δημιούργησαν!
Εκτός από προϊόντα όπως ανθό αλατιού και βότανα, συσκευασμένα πολύ όμορφα, και άρα τέλεια για να τα πάρει πίσω μαζί του ο ξένος επισκέπτης της χώρας μας, έφτιαξαν και πιο περίπλοκες γεύσεις: μαρμελάδα φράουλας με λεβάντα, μουστάρδα σύκου, dip με αντζούγια κι ελιά, μαρμελάδα λεμόνι με θυμάρι, γλυκό του κουταλιού αγριόσυκο, πάστα ελιάς με σύκο, και πολλά ακόμα...
Μου έδωσαν να δοκιμάσω μουστάρδα με μανταρίνι-νέα γεύση τους που θα κυκλοφορήσει σύντομα, και πραγματικά...παραμίλησα!
Γενικά, πιστεύω ότι η Ελληνική φύση έχει να προσφέρει τεράστιο πλούτο στους λάτρεις των gourmet γεύσεων, και χαίρομαι τόσο πολύ όταν βλέπω τέτοιες προσπάθειες να γίνονται...
Μόνο θαυμασμό μπορεί να νιώσει κανείς για γυναίκες όπως αυτές.

Τα προϊόντα του συνεταιρισμού, θα τα βρείτε στην Αθήνα στα καταστήματα: Πατριδογνωσία στου Ζωγράφου, Καλλίτροφον στην Αγία Παρασκευή και από το e-shop ελληνικών προϊόντων Ava's Farm. Μπείτε στην σελίδα τους στο facebook για να ενημερώνεστε για τα προϊόντα τους!
Η συνταγή που δημιούργησα με την 'Πάστα Ελιάς Με Σύκο', είναι απλή, εύκολη και γρήγορη. Όπως ακριβώς θα πρέπει να είναι η μαγειρική μας το καλοκαίρι-στο οποίο διακτινίστηκα μόλις δοκίμασα μια κουταλιά από το βαζάκι της πάστας!

     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 βαζάκι πάστα ελιάς με σύκο
  • 2-3 στήθη κοτόπουλου
  • 1 πακέτο μακαρόνια της αρεσκείας σας-εδώ χρησιμοποίησα πλεξούδες
  • 2 κσ ελαιόλαδο
  • 4 περίπου κσ μαύρες ελιές σε φέτες
  • 2 κγ δεντρολίβανο
  • 3 κσ κονιάκ
  • αλάτι, πιπέρι


     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Πλύντε το κοτόπουλο, και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας. Κόψτε το σε κομμάτια, τοποθετείστε το σε μεγάλο μπολ, κι ανακατέψτε το με το δεντρολίβανο, λίγο αλάτι και όσο πιπέρι θέλετε.
  2. Βάλτε τα μακαρόνια σας να βράσουν, ανάλογα με τις οδηγίες στο πακέτο.
  3. Τοποθετείστε ένα μεγάλο τηγάνι στην φωτιά, προσθέστε το λάδι, και μετά από 1-2 λεπτά, σωτάρετε το κοτόπουλο. Θα πρέπει να το γυρίσετε μετά από 3-4 λεπτά, ώστε να σωταριστεί καλά από όλες τις πλευρές του το κάθε κομμάτι. 
  4. Προσθέστε το κονιάκ, κλείστε με καπάκι, και χαμηλώστε την φωτιά. Σιγοβράστε το μέχρι να εξατμιστεί το υγρό αισθητά, 5-6 λεπτά. 
  5. Όταν είναι έτοιμο-θέλουμε να έχει μείνει λίγο ζουμάκι-προσθέτετε τα 2/3 από το βάζο της πάστας ελιάς, και τις κομμένες ελιές, ανακατεύετε, αφήνετε να πάρει μια βράση, και σβήνετε την φωτιά. 
  6. Τα μακαρόνια σας θα πρέπει να είναι έτοιμα παράλληλα, οπότε τα σουρώνετε, τα τοποθετείτε πίσω στην κατσαρόλα όπου έβρασαν με λίγο ελαιόλαδο κι ανακατεύετε. Ρίχνετε από πάνω τους το κοτόπουλο, ανακατεύετε και σερβίρετε αμέσως. 
  7. Μπορείτε να προσθέσετε τριμμένο τυρί.


Comments

  1. τι πρωτοτυπος συνδυασμος και σιγουρα νοστιμος!!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake