Translate

Osso Buco με Μπύρα και Μανταρίνι


Δεν θα σας κουράσω με την περιγραφή αυτού του-λατρεμένου για εμένα-ταπεινού κομματιού κρέατος. Το αγαπώ. Τέλος! Σας έχω προτείνει δύο διαφορετικές βερσιόν του, την κλασική, και μια 'λεμονάτη'. Σήμερα θα σας προτείνω την 'μανταρινένια' λοιπόν, που δημιουργήθηκε από την φαντασία μου 100% και το αποτέλεσμά της είναι καλύτερο απ'ότι περίμενα. Μπύρα, μανταρίνι, κάστανα και γλυκοπατάτα έδεσαν σε ένα φαγητό...κόλαση! Μπορούσε να είναι ιδανικό φαγητό για γιορτινό τραπέζι εάν δεν είχαν περάσει οι γιορτές σχετικά πρόσφατα, αλλά θα μπορούσε να είναι απλώς ένα υπέροχο comfortfood για εσάς και την οικογένεια σας. Για εμένα είναι το αποχαιρετιστήριο πιάτο του χειμώνα, μιας και μπήκε επίσημα η Άνοιξη.
Μια δοκιμή θα σας πείσει, και θα με βγάλει-εμένα και την φαντασία μου-ασπροπρόσωπη!
     ΥΛΙΚΑ:
  • 6 μικρά κομμάτια osso buco-μοσχαρίσιο κότσι
  • 3 γλυκοπατάτες
  • 4 μανταρίνια
  • 2-3 κρεμμύδια
  • 1 μεγάλο μπουκάλι μπύρα-1/2 λίτρου
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1/4 κούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 4-5 κσ ελαιόλαδο
  • 65 γρ βούτυρο
  • 1 κγ από τα εξής: ρίγανη, θυμάρι, κόλιαντρο-αποξηραμένα όλα
  • 100 γρ κάστανα προβρασμένα
  • αλάτι, πιπέρι




     
ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220 βαθμούς Κελσίου. Θα χρειαστείτε μια μεγάλη γάστρα, ή μικρότερη εάν φτιάχνετε μικρότερη ποσότητα-μειωμένη στο μισό π.χ.
  2. Ξεπλένουμε καλά το κρέας, και το στεγνώνουμε επίσης καλά, με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί να στεγνώσουν εντελώς.
  3. Σε ένα βαθύ πιάτο, τοποθετούμε το αλεύρι, την φρυγανιά, 1 κγ αλάτι και αρκετό πιπέρι, και τα ανακατεύουμε καλά. 
  4. Κόβουμε τα κρεμμύδια μας σε κυβάκια, καθαρίζουμε και κόβουμε τις γλυκοπατάτες κυδωνάτες-σε μακρόστενα μεγάλα κομμάτια-και κόβουμε τα μανταρίνια στην μέση, αφαιρώντας τα όποια εμφανή κουκούτσια.
  5. Βουτάμε τα κομμάτια κρέατος ένα ένα στο μείγμα του αλευριού, 'πατώντας' τα με τα χέρια μας να καλυφθούν καλά, και από τις δύο πλευρές. Τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο, και ζεσταίνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο. Τοποθετούμε το κρέας στο ζεστό λάδι, και αφήνουμε να τσιγαριστεί από κάθε πλευρά για 3 περίπου λεπτά. όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε, τοποθετώντας το στην γάστρα. Προσθέτουμε και τα κομμένα μανταρίνια στη  γάστρα, και αλατοπιπερώνουμε το κρέας με χοντρό αλάτι ιδανικά, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
  6. Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια με τις πατάτες, λιώνοντας αρχικά το βούτυρο στην ίδια κατσαρόλα-σε πιο χαμηλή φωτιά-και σωτάροντας τα μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει και να γίνεται διάφανο το κρεμμύδι-σε δυνατή φωτιά πάλι. Προσθέτουμε την μπύρα και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε, και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας πάνω από το κρέας στην γάστρα. Προσπαθούμε να είναι οι πατάτες όσο γίνεται μέσα στο ζουμί, προσθέτουμε και τα κάστανα, και τοποθετούμε στον φούρνο.
  7. Μετά από μισή ώρα περίπου, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς, και ψήνουμε για μια περίπου ώρα ακόμα. Σε αυτό το στάδιο, ελέγχουμε το φαγητό, τρυπώντας το κρέας με ένα πιρούνι, κι εάν 'κρατάει' ακόμα, ψήνουμε για μισή ώρα παραπάνω, προσθέτοντας  1/2 κούπα βραστό νερό εάν χρειάζεται. Θέλουμε να έχει χυλώσει η σάλτσα σε αυτό το στάδιο, αλλά και να είναι αρκετή ώστε να μην μας καεί.
  8. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν το κρέας κόβεται εύκολα με το πιρούνι. Σερβίρουμε με λευκό ρύζι, περιχύνοντας με αρκετή σάλτσα την κάθε μερίδα.


Comments

  1. Πολύ αρωματικό! Δεν έχω δοκιμάσει μανταρίνια στο φαγητό, αλλά γιατί όχι; Θα το δοκιμάσω στο slow cooker της Foodie Corner μιας και δεν έχω γάστρα ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake