Translate

Μπισκότα ANZAC

Αυτά τα μπισκότα τα δοκίμασα για πρώτη φορά σε ταξίδι μου στην Αυστραλία, που συνέπεσε τότε με την στρατιωτική επέτειο ANZAC, που είναι μια από τις πιο σημαντικές επετείους των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών. Μου τα κέρασε η φίλη μου η Νίνα, που μπορεί να γεννήθηκε και να ζει όλη της την ζωή στην  Αυστραλία, όμως είναι όσο Ελληνίδα δεν πάει! Μου είπε ότι είναι μεν παραδοσιακά Αυστραλέζικα, αλλά έχουν μεγάλη σχέση και με την Ελλάδα. Όταν 'έπεσα' ξανά πάνω σε αυτά τα μπισκότα πρόσφατα-συνταγή μέσα στο βιβλίο μου:  'Cookies Unlimited' του Nick Malgieri, αποφάσισα να τα φτιάξω, και να θυμηθώ την ιστορία τους.

Η 25η Απριλίου λοιπόν, σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη μάχη της Αυστραλίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο για την κατάκτηση των Στενών των Δαρδανελίων, όπου έχασαν την ζωή τους πάνω από 10.000 νέοι στρατιώτες. Μέσα από τις μάχες που έδωσαν με τους Τούρκους τότε όμως οι δύο στρατοί, και λόγω της ομοψυχίας που τους προκάλεσε η απώλεια τόσων αντρών, δημιουργήθηκε το Αυστραλιανό έθνος, όπως το ξέρουμε σήμερα. Γι'αυτό ακριβώς η μέρα αυτή είναι τόσο σημαντική για εκείνους, και την γιορτάζουν από άκρη σε άκρη της χώρας.
Διαβάστε περισσότερα για την συναρπαστική αυτή ιστορία και τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτήν, εδώ.

Γυρνώντας στα μπισκότα λοιπόν, την ημέρα της επετείου ΑNZAC, (Australian and New Zealand Army Corps) αυτά τα πεντανόστιμα και απλά μπισκότα κυκλοφορούν παντού. Οι Αυστραλοί τα φτιάχνουν, ή τα αγοράζουν, και τα μοιράζονται με τους αγαπημένους τους, παρακολουθώντας τις παρελάσεις και τις λειτουργίες που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Αυστραλία.
Ο λόγος είναι πολύ απλός: αυτά τα μπισκότα έφτιαχναν οι συγγενείς για τους ξενιτεμένους τους στρατιώτες, επειδή 'κρατούσαν' καλά, και ήταν πολύ θρεπτικά. Τους τα έστελναν στο μέτωπο, σίγουροι ότι δεν θα χαλάσουν μέχρι να τα παραλάβουν.
Τα μπισκότα υπάρχουν πλέον σε πολλές παραλλαγές, αλλά η βασική συνταγή είναι αυτή που σας δίνω. Την έχω 'πειράξει' λίγο βέβαια, μειώνοντας την ζάχαρη κατά 1/4 της κούπας κι αντικαθιστώντας την με καστανή από λευκή, με αποτέλεσμα να γίνουν πιο καφέ-κόκκινα από ότι είναι κανονικά, και η γεύση τους να θυμίζει έντονα καραμέλα...
Φτιάχνονται σε ένα κατσαρολάκι κι ένα μπολ-δεν χρειάζεται μίξερ-απίστευτα απλή και γρήγορη συνταγή!
Δοκιμάστε τα, είναι τραγανά και καραμελένια, και θα σας αρέσουν πολύ! Τα παιδιά μου και οι φίλοι τους κόντεψαν να τα φάνε όλα μέσα σε ένα απόγευμα...

     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κούπα νιφάδες βρώμης
  • 3/4 κούπας ινδοκάρυδο
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 125 γρ βούτυρο
  • 3/4 κούπας ζάχαρη καστανή
  • 2 κσ μέλι
  • 2 κσ ζεστό νερό
  • 1.5 κγ σόδα μαγειρικής




     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 160 βαθμούς Κελσίου. Θα χρειαστείτε 2 λαμαρίνες, στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ενώστε το αλεύρι με την καρύδα και την βρώμη, κι ανακατέψτε πολύ καλά. 
  3. Σε ένα κατσαρολάκι, λιώστε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο, προσθέστε την ζάχαρη και το μέλι, κι ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, και το μείγμα μόλις να αρχίσει να βράζει. Σβήστε την φωτιά. 
  4. Σε ένα μπολάκι, ενώστε το ζεστό νερό με την σόδα, κι ανακατέψτε καλά να διαλυθεί. Ρίξτε το μείγμα μέσα στην καραμέλα-στο κατσαρολάκι-κι ανακατέψτε συνέχεια. Αρχικά θα αφρίσει πολύ, αλλά όσο ανακατεύετε θα 'πέφτει'. Όταν μειωθεί αρκετά, ρίξτε το στο μείγμα του αλευριού. Ανακατέψτε καλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη. 
  5. Με δύο κουταλάκια του γλυκού, τοποθετήστε σε απόσταση 5-7 εκατοστών μεταξύ τους, γεμάτες κουταλιές ζύμης. (Το δεύτερο κουταλάκι είναι για να σπρώχνετε την ζύμη από το πρώτο).
  6. Ψήστε τα για 9-12 λεπτά-θα απλώσουν αρκετά και θα ροδίσουν επίσης. Βγάλτε τα από τον φούρνο, και μετά από 1-2 λεπτά, τραβήξτε το χαρτί με τα μπισκότα επάνω προσεκτικά, και βάλτε το πάνω σε σχάρα ή στον πάγκο σας. όταν κρυώσουν, ξεκολλήστε τα από το χαρτί, και τοποθετείστε τα σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς, με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα σε κάθε στρώση. 


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake