Translate

Κέϊκ Πορτοκαλιού με Κουρκουμά

Πρόσφατα, η φίλη μου Εύα ή αλλιώς Funky Cook, μου ζήτησε να συμμετέχω σε ένα τέλειο project που αφορά στις ρίζες, το: The Roots Project. Εννοείται πως είπα ναι χωρίς καν να το σκεφτώ, γιατί αγαπώ πραγματικά τις ρίζες-και την Εύα, αλλά μην το κάνουμε και θέμα! Η ρίζα που διάλεξα, ήταν η πατάτα, επειδή είναι πραγματικά η πιο αγαπημένη μου! Δεύτερη αγαπημένη μου όμως, είναι ο κουρκουμάς, οπότε στην ερώτηση της Εύας: 'Δώσε μου την συνταγή ενός άλλου μπλόγκερ, με οποιαδήποτε ρίζα, που θα ήθελες να την έχεις παρουσιάσει στο δικό σου μπλογκ.', η απάντηση ήταν αυτό εδώ το κέικ, που βρήκα στο blog: 'Strayed from the table'.
Κέϊκ με ελληνικό γιαούρτι, πορτοκάλι και φρέσκο κουρκουμά; Και χωρίς γλουτένη; Με το που το είδα, το ζήλεψα τόσο μα τόσο πολύ! Αφού δεν το εμπνεύστηκα, το έφτιαξα και το έφαγα τουλάχιστον, και σας το παρουσιάζω εδώ...

Είναι τόσο υπέροχο όσο πίστευα, και ακόμα πιο πολύ... Αξίζει να ψάξετε να βρείτε φρέσκο κουρκουμά, γιατί το άρωμα που δίνει είναι ανεπανάληπτο! Το γλάσο γιαουρτιού του πάει απίστευτα...
Επειδή άλεσα μόνη μου τα αμύγδαλα σε αλεύρι, και αντί πολέντας-όπως λέει αρχικά η συνταγή-χρησιμοποίησα σιμιγδάλι, το γλυκό μου θύμησε έναν αλλιώτικο χαλβά-βγήκε πιο συμπαγές από κέικ, και τρώγοντας το θα ορκιζόμουν ότι είναι σιροπιαστό! Για να είναι όντως χωρίς γλουτένη όμως, φτιάξτε το με πολέντα-που δεν είχα πρόχειρη...
Συνταγή προσαρμοσμένη από εμένα.


     ΥΛΙΚΑ:
  • 250 γρ βούτυρο
  • 1 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 20 γρ κουρκουμά φρέσκο-περίπου 2 ρίζες
  • 200 γρ αλεύρι αμυγδάλου
  • 150 γρ σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κγ σόδα μαγειρικής
  • 2 πορτοκάλια-το ξύσμα και τον χυμό τους
  • 2 βανίλιες ή 1 κγ εκχύλισμα
      Για το γλάσο:
  • 1/2 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
  • 1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού


      ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ των 20 περίπου εκατοστών, στρονωντάς την πρώτα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, και μετά λαδώνοντας ττο και πασπαλίζοντας με σιμιγδάλι.
  2. Ενώστε το βούτυρο και την ζάχαρη στο μίξερ, και χτυπήστε τα μέχρι να ασπρίσουν καλά. 
  3. Σε μεγάλο μπολ, ενώστε κι ανακατέψτε το σιμιγδάλι με το αλεύρι από τα αμύγδαλα και την σόδα. 
  4. Προσθέστε ένα ένα τα αυγά στο μίξερ, και τις βανίλιες ή το εκχύλισμα. Όταν ανακατευτούν καλά, και έχετε ένα αφράτο μείγμα, προσθέστε τον χυμό, το μείγμα σιμιγδαλιού και αμυγδάλων και το ξύσμα, και χτυπήστε μέχρι μόλις να ενωθούν. 
  5. Τοποθετείστε το μείγμα στην φόρμα, και ψήστε για 1 ώρα ακριβώς. Αφαιρέστε το κέικ από τον φούρνο, και αφήστε το να κρυώσει για 5-10 λεπτά. Αναποδογυρίστε το σε πιατέλα, κι αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το διακοσμήσετε με το γλάσο.. 
  6. Φτιάξτε το γλάσο ενώνοντας το γιαούρτι με την ζάχαρη και απλώστε το πάνω σε όλη την επιφάνεια του κέικ. Πασπαλίστε με λίγο ξύσμα και απολαύστε το!  



Comments

  1. ενδιαφερον τα υλικα!!! ειμαι περιεργη να το δοκιμασω!!!

    ReplyDelete
  2. υποθέτω είναι ένα αρκετά υγρό κέικ,περισσότερο συμπαγές,από το κλασσικό κέικ,που μοιάζει περισσότερο με πίτα?

    ReplyDelete
  3. αντί για φρέσκο κουρκουμά πόσα γραμμάρια σκόνης να βάλω?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake