Translate

Σταφιδόψωμα

Το σταφιδόψωμο μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια, και ειδικά τις καλοκαιρινές μου διακοπές στο εξοχικό μου στο Σούνιο...Είναι από τα ψωμιά που αγαπώ πολύ, και μπορώ να τα τρώω ασταμάτητα. Αυτή είναι μια ιταλική συνταγή, οπού το ψωμί είναι σχετικά άγλυκο σε αντίθεση με το ελληνικό σταφιδόψωμο. Περιέχει όμως μεγάλη ποσότητα σταφίδων και παίρνει όλη τους την γλύκα !
Έχει μια διαδικασία όσον αφορά στην παρασκευή του, αλλά πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο να τα δοκιμάσετε. Προσαρμοσμένη συνταγή από το βιβλίο: 'Ιταλικη Κουζινα'.



       ΥΛΙΚΑ:


  • 30 γρ. φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 2 κσ ζάχαρη
  • 2/3 φλυτζ. ζεστό νερό και όσο ακόμα 'πάρει' η ζύμη
  • 3 φλυτζ. σκληρό αλεύρι και όσο ακόμα χρειαστεί
  • 3 κσ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κομματάκια
  • 1και 1/3 φλυτζ. μαύρες σταφίδες
  • 1 κγ αλάτι


  
     ΟΔΗΓΙΕΣ:



  1. Σε ένα μπολ, βάζουμε την μαγιά. Εάν χρησιμοποιούμε φρέσκια, την θρυμματίζουμε με τα δαχτυλά μας. Προσθέτουμε την μισή ζάχαρη και το μισό από το νερό, και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Την αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη θα πρέπει να έχει κρεμώδη υφή. Την ανακατεύουμε ξανά προτού προχωρήσουμε στην διαδικασία της ζύμης.
  2. Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζετε το αλεύρι προσθέτοντας την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι. Κάνετε μια τρύπα στο κέντρο και ρίχνετε το μείγμα της μαγιάς, το υπόλοιπο νερό, και ανακατεύετε καλά μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι. Αυτό το στάδιο μπορεί να γίνει και στο μίξερ σας, με το ειδικό εξάρτημα για ζύμη. Όταν γίνει μια ανομοιόμορφη μπλάλα, την τοποθετούμε σε αλευρωμένη απιφάνεια εργασίας, κατά προτίμηση ξύλινη. Ζυμώνουμε όσο πιο απαλά γίνεται, και προσθέτουμε χλιαρό νερό εαν η ζύμη μας είναι πολύ θρυμματιστή.
  3. Όταν η ζύμη γίνει σφιχτή και δεν κολλάει πια στα δαχτυλά μας, την σηκώνουμε και την χτυπάμε στην επιφάνεια εργασίας με δύναμη δύο φορές. Με την κίνηση αυτή, ενεργοποιείται η γλουτένη. Πρέπει να είναι λεία και ελαστική.
  4. Την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο καθαρό μπολ, και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Την αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό περιβάλλον, να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
  5. Μουσκεύουμε τις σταφίδες με 2 φλυτζάνια ζεστό νερό για περίπου 15-20 λεπτά. Τις στραγγίζουμε, και τις πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  6. Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, την μεταφέρουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε τις σταφίδες και το βούτυρο καθώς ζυμώνουμε.
  7. Χωρίζουμε την ζύμη σε 7-8 ίσα μέρη, και σχηματίζουμε μακρόστενα ρολά. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα λαδωμένη, ή στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε με αλέυρι και τα καλύπτουμε με μια πετσέτα να φουσκώσουν για άλλα 30 λεπτά. Σε αυτό το στάδιο προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς κελσίου. Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά.








Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Ροβίτσα Σούπα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Honey & Oat Cake