Translate

Cupcakes Καρυδόπιτας, με Σιρόπι Θυμαριού


"Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην τρως επιδόρπιο". Έτσι προλογίζει το βιβλίο της: 'My Sweet & Skinny Life', η Marisa Churchill.
Από αυτό το ρητό και μόνο, αγάπησα αυτό το βιβλίο. η Ελληνοαμερικανίδα Μαρίσα, είναι διατροφολόγος κι επαγγελματίας pastry chef. Έχει εργαστεί ως διευθύνουσα σεφ ζαχαροπλαστικής σε μεγάλα εστιατόρια του Σαν Φρανσίσκο, και τα γλυκά της τα έχουν λατρέψει mega stars, και περιοδικά όπως αυτό της Oprah, το 'Shape', το 'People', και άλλα. Επίσης, έχει εμφανιστεί σε πολλές εκπομπές μαγειρικής, όπως το 'Top Chef', το 'Access Hollywood' και το 'Food Network Challenge'.


Σε αυτό το βιβλίο λοιπόν, η πολυτάλαντη Μαρίσα, παρουσιάζει συνταγές-κάποιες κλασικές, κάποιες πολύ πρωτότυπες-από τις οποίες έχει αφαιρέσει αρκετά λιπαρά και ζάχαρη, απενοχοποιώντας τες στην ουσία, αλλά όχι στερώντας τους νοστιμιάς.


Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο, δεν μπορούσα να αποφασίσω ποιά από όλες τις συνταγές θέλω να δοκιμάσω... Μόλις είδα όμως την 'Καρυδόπιτα με Σιρόπι Θυμαριού', ήξερα από που θα ξεκινήσω! Μου άρεσε τρομερά η ιδέα του σιροπιού με θυμάρι, ο όλος συνδυασμός της καρυδόπιτας με φέτες πορτοκαλιού, και το ότι αυτή η συνταγή είναι 45% ελαφρύτερη από την κλασική καρυδόπιτα, μόνο bonus το λες.


Την προσάρμοσα ελάχιστα-αντί για 8 μεγάλα mufins την έψησα σε μορφή cupcakes-ώστε να είναι σε ατομικές μερίδες, και να φάνε όλοι, μιας και την έφτιαξα πριν το Σαββατοκύριακο, και συνήθως το σπίτι μετατρέπεται σε κέντρο διερχομένων!


Κατά τα άλλα δεν την πείραξα σχεδόν καθόλου, και μπορώ να πω, ότι αυτά τα cupcakes έγιναν ανάρπαστα από τα παιδιά, τους μεγάλους, βασικά από όλους μας!


Να σας πω, ότι εάν θέλετε να φτιάξετε ένα κανονικό ταψί καρυδόπιτας, απλώς διπλασιάστε την συνταγή. Η ποσότητα που δίνει το βιβλίο, είναι για ένα ταψί μεσαίου μεγέθους.




     ΥΛΙΚΑ:
  • 1/2 κούπα καρύδια 
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1/2 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 1 κγ μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 κγ κανέλα
  • 1 πρέζα γαρίφαλο
  • 2 αυγά
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι-βιολογικό, ακέρωτο
  • 1/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο απαλό
     Για το σιρόπι θυμαριού:
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα νερό 
  • 2 κσ μέλι
  • 8 περίπου κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 3 περίπου πορτοκάλια κομμένα σε φέτες 




      ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Αρχικά φτιάξτε το σιρόπι. Ενώστε σε μικρό κατσαρολάκι την ζάχαρη, το νερό, το μέλι και το θυμάρι. Ανακέψτε πάνω από μέτρια φωτιά, κι αφήστε να βράσουν για 1 λεπτό, μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Σβήστε το μάτι, και βγάλτε το θυμάρι. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει. 
  2. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 175 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε 12 φόρμες για cupcakes, στρώνοντας τες με τα ειδικά χαρτάκια, ή απλώς λαδώστε τις. Με τα χαρτάκια 'χάνεται' λίγο από το σιρόπι, αλλά τα cupcakes θα κρατήσουν περισσότερο, χωρίς χαρτάκια, θα πρέπει να τα κλείσετε αεροστεγώς εάν δεν φαγωθούν όλα. 
  3. Τοποθετήστε τα καρύδια σε αντικολλητικό χαρτί και στον φούρνο, για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάλτε τα, και αφήστε τα να κρυώσουν λίγο. 
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ, ενώστε τα αλεύρια, την ζάχαρη, την σόδα, το αλάτι, την κανέλα και το γαρίφαλο, κι ανακατέψτε τα να ενωθούν καλά μεταξύ τους. 
  5. Σε ένα άλλο μπολ, ενώστε τα αυγά, το ξύσμα, τον χυμό, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο, και χτυπήστε τα με αυγοδάρτη μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. 
  6. Τοποθετήστε τα καρύδια στο μούλτι, και ψιλοαλέστε τα. Προσθέστε λίγο από το μείγμα με το αλεύρι, και χτυπήστε τα μαζί για λίγο-20 δευτερόλεπτα. Ενώστε το μείγμα με το υπόλοιπο αλεύρι, κι ανακατέψτε καλά. 
  7. Προσθέστε τα υγρά υλικά, και ανακατέψτε με κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Γεμίστε κάθε φόρμα με 3 περίπου κουταλιές της σούπας από το μείγμα. Ψήστε τα για 20 λεπτά ακριβώς. 
  8. Βγάλτε τα από τον φούρνο, και αμέσως, με ένα μεγάλο κουτάλι, σιροπιάστε το κάθε ένα με 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι. Θα περισσέψει λίγο για το τέλος, και μπορείτε να πάρετε κι αυτό που θα έχει χυθεί μέσα στα φορμάκια όταν βγάλετε τα cupcakes. 
  9. Αφήστε τα να σταθούν λίγο, και μετά σηκώστε τα με προσοχή, να μην σπάσουν όσο είναι ζεστά. Βάλτε τα σε πιατέλα, κι αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς. Πριν τα σερβίρετε, γαρνίρετε τα με τις φέτες πορτοκαλιού, λίγα φυλλαράκια θυμάρι, και περιχύστε με το σιρόπι που περίσσεψε! 




Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake