Translate

Λαβράκια με Φουντούκι


Στα LIDL κάθε μέρα βρίσκεις φρέσκο ελληνικό ψάρι, στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς! Για σήμερα προμηθεύτηκα ολόφρεσκα λαβράκια, καθαρισμένα, κι έτοιμα για ψήσιμο. Θέλησα να τα κάνω κάτι πρωτότυπο, οπότε κατέφυγα στα βιβλία μαγειρικής μου. Ξεφυλλίζοντας τα, έπεσα πάνω σε αυτήν την συνταγή που μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα.


Τηγανιτό ψάρι σε βούτυρο, με μια 'σάλτσα' από καβουρντισμένα φουντούκια και μαϊντανό. Αποφάσισα να την δοκιμάσω, αφού φυσικά την απλοποίησα λίγο και πρόσθεσα και τις δικές μου πινελιές.


Το αποτέλεσμα ήταν ένα πρωτότυπο ψάρι, που άρεσε σε όλους μας πολύ! Τα παιδιά μου το τσάκισαν, κι εγώ το ίδιο... Η τραγανή σάλτσα-γαρνίρισμα έκανε υπέροχη αντίθεση με το μαλακό ψαχνό του ψαριού, και ειλικρινά δεν περίμενα τα φουντούκια να ταιριάζουν τόσο με την γεύση που έχει το λαβράκι.


Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ήδη καβουρντισμένα και καθαρισμένα φουντούκια για γρηγοράδα, και αντί μαϊντανού, να χρησιμοποιήσετε φρέσκο κόλιαντρο-που ενώ τον λατρεύω, δεν πολυαρέσει στα παιδιά μου, οπότε τι να κάνω, θυσιάστηκα η μάνα!

Προσαρμοσμένη συνταγή από το βιβλίο: 'Fish' της Anne Willan. 




     ΥΛΙΚΑ:
  • 2 φρέσκα καθαρισμένα λαυράκια-μετρίου μεγέθους
  • 1/2 κούπα ωμά φουντούκια
  • μισό ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 κούπα αλεύρι
  • 250 γρ βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι






     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Θα χρειαστείτε 2 τηγάνια-1 μεγάλο κι ένα μικρότερο, κι ένα μεγάλο πυρέξ. 
  2. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, απλώστε τα φουντούκια σας, κι όταν ο φούρνος είναι έτοιμος, καβουρδίστε τα για 8-10 λεπτά. Αφαιρέστε τα από τον φούρνο-μην τον σβήσετε-και τοποθετήστε τα σε μια πετσέτα κουζίνας. Τρίψτε τα με την πετσέτα, όσο είναι ζεστά, για να ξεφλουδιστούν. Αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν. Χοντροκόψτε τα προσεκτικά με ένα μεγάλο μαχαίρι. 
  3. Ετοιμάστε τα λαβράκια σας, κόβοντας όλα τα πτερύγια τους προσεκτικά με ένα ψαλίδι κουζίνας. Σε ένα βαθύ πιάτο, ετοιμάστε το αλεύρι, ενώνοντας το με λίγο αλάτι και πιπέρι. Αλευρώστε ελαφρά τα λαβράκια. 
  4. Σε μεγάλο τηγάνι, τοποθετείστε το μισό βούτυρο-125 γρ-και αφήστε το να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσει όλο, δυναμώστε την φωτιά, και τηγανίστε το κάθε λαυράκι για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Θέλουμε να κάνουν μια καλή εξωτερική κρούστα. 
  5. Τοποθετείστε τα μέσα στο πυρέξ, και βάλτε τα στον φούρνο για 20 λεπτά. 
  6. Πλύντε και ψιλοκόψτε τον μαϊντανό, αφού τον στεγνώσετε καλά. Τα τελευταία 5 λεπτά ψησίματος, ετοιμάστε την σάλτσα φουντουκιών. Λιώστε το βούτυρο στο μικρό τηγάνι πάνω από μέτρια φωτιά, και αφήστε το να ροδίσει ελαφρά. Προσθέστε τα φουντούκια, και σωτάρετε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέστε τον κομμένο μαϊντανό-κρατώντας λίγο για γαρνίρισμα-και σωτάρετε για μερικά δευτερόλεπτα ακόμα. 
  7. Βγάλτε τα ψάρια από τον φούρνο, σερβίρετε σε πιατέλα, και περιχύστε με την σάλτσα. Μπορείτε να γαρνίρετε το φαγητό με φετούλες από λεμόνι. 






Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake