Translate

Ατομικά Πιτάκια με Βύσσινο


Πρόσφατα, θέλοντας να ανοίξω μια κονσέρβα με γέμιση τάρτας βύσσινο, άνοιξα καταλάθος μια με βύσσινο κομπόστα. Κανένα πρόβλημα φυσικά, μπορούσα να την φάω όλη με το κουτάλι-την λατρεύω-αλλά σκέφτηκα να σώσω τον εαυτό μου από άπειρες θερμίδες, και να φτιάξω κάτι που θα φάνε και τα παιδιά. Στο ψυγείο ανακάλυψα μια βάση τάρτας, ένα τυρί mascarpone, και η ιδέα δεν άργησε να 'κατεβεί'. Handpies, μικρές ατομικές πίτες, που πολύ αγαπούν στην Αμερική, και που δεν είχα φτιάξει ποτέ!


Εντάξει, είναι εντελώς απλοποιημένες κι ανορθόδοξες, περιέχουν ελάχιστα υλικά, η ζύμη είναι έτοιμη κι όχι σπιτική, αλλά πραγματικά θα σας πω ότι τα παιδιά μου τις έφαγαν 2-2, και εγώ έμεινα με το ζόρι στην μια-για δοκιμή φυσικά-που βρήκα απλώς υπέροχη!
Ο συνδυασμός αυτού του τυριού-κρέμα μαζί με τα ξινούτσικα βύσσινα και την βρώμη-που πρόσθεσα για να τραβήξει υγρά και να μην βγει πολύ υγρή η γέμιση- αποδείχθηκε πολύ πετυχημένος. Την επόμενη φορά όμως, λέω να τα φτιάξω με μια σπιτική ζύμη, γιατί πιστεύω ότι θα είναι ακόμα καλύτερα!


Όσο για τις θερμίδες που θα γλύτωνα...κατέληξα να φάω το μείγμα τυριού που περίσσεψε, ανακατεμένο με τα υπόλοιπα βύσσινα! Σωτηρία καμία...




     ΥΛΙΚΑ:
  • 250 γρ τυρί mascarpone
  • 1 κονσέρβα βύσσινο κομπόστα
  • 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 1/4 κούπας νυφάδες βρώμης
  • 1 έτοιμη ζύμη για τάρτες
  • λίγο αλεύρι
  • λίγο γάλα για επάλειψη




      ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάζουμε μια λαμαρίνα, στρώνοντας την με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο, και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Στραγγίζουμε τα βύσσινα με ένα σουρωτήρι, και τα αφήνουμε να βγάλουν όσο περισσότερο από το ζουμί τους γίνεται.
  3. Σε ένα μπολ, τοποθετούμε το mascarpone, την ζάχαρη και την βρώμη, κι ανακατεύουμε να ενωθούν μεταξύ τους. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο, μέχρι να κόψουμε την ζύμη μας.
  4. Παίρνουμε την μισή ζύμη-ή και μικρότερο κομμάτι της, και την δουλεύουμε λίγο με τα χέρια μας. Την απλώνουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια με πλάστη, και την φέρνουμε σε πάχος 1/2 εκατοστού περίπου. Κόβουμε κύκλους με ένα κουπ πατ, ή με ένα ποτήρι. Μετράμε να έχουμε πάντοτε ζυγό αριθμό από κύκλους. 
  5. Γεμίζουμε τα μισά κυκλάκια με 1 κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα του mascarpone, πατικώνουμε ελάχιστα, προσθέτουμε 4-5 βύσσινα από πάνω και βουτώντας το δάχτυλο μας σε νερό, βρέχουμε απαλά την περίμετρο του κύκλου, για να κολλήσει εύκολα το 'καπάκι'.
  6. Για να κλείσουμε τα πιτάκια, παίρνουμε κυκλάκια, τα τραβάμε απαλά με τα χέρια μας να μεγαλώσουν λίγο πιο πολύ από τις βάσεις, και τα τοποθετούμε πάνω από την γέμιση. Πατάμε περιμετρικά με τα δάχτυλα μας, και μετά με ένα πιρουνάκι, κάνουμε εσοχές σε όλη την περίμετρο της κάθε πιτούλας. Χαράζουμε την κορυφή κάθεμιας με κοφτερό μαχαίρι, σχηματίζοντας ένα 'Χ'. 
  7. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι μας, και μετά αλείφουμε την κάθε πιτούλα με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, με λίγο γάλα. 
  8. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι οι πιτούλες να ροδίσουν αρκετά. Τις βγάζουμε από τον φούρνο, και περιμένουμε να κρυώσουν 5-10 λεπτά πριν τις δοκιμάσουμε, ώστε να μην καούμε! 






Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake