Translate

Παστίτσιο με Μανιτάρια Πορτομπέλο



Χορτοφαγικό παστίτσιο να το πω; Νηστίσιμο παστίτσιο να το πω; Vegan παστίτσιο να το πω;
 Όπως κι εάν το πω, αυτό το παστίτσιο, γεμάτο μανιτάρια σε κόκκινη σάλτσα με μείγμα μπαχαρικών tikka masala-θα σας πω σε λίγο από που το προμηθεύτηκα-και μπεσαμέλ φτιαγμένη με γάλα καρύδας, βγήκε ένα φαγητό...απίθανο!


Δεν θα πω ότι μοιάζει με το κανονικό παστίτσιο. Ουδεμία σχέση έχει! Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, και πραγματικά πολύ νόστιμο. Να πω ότι η συνταγή αυτή είναι 100% βγαλμένη από το μυαλό μου, οπότε εάν θέλετε να προσθέσετε κι άλλα λαχανικά που θεωρείτε ότι θα σας άρεσαν στο μείγμα μανιταριών, κάντε το ελεύθερα! Την επόμενη φορά που θα το φτιάξω, λέω να μην το κάνω μόνο με πιπεριές Φλωρίνης, αλλά να προσθέσω κι άλλες, από όλα τα χρώματα, και να βάλω και μελιτζάνες, που θα ταιριάζουν αφάνταστα!


Επίσης, έφτιαξα διπλάσια ποσότητα από αυτήν που σας δίνω, για ένα πολύ μεγάλο ταψί-ταϊζει περίπου 15 άτομα-και η μπεσαμέλ έπρεπε να είναι διπλάσια, αλλά είχα μόνο 2 κουτάκια γάλα καρύδας, οπότε η στρώση της βγήκε πιο λεπτή απ'ότι ήθελα...
Η γεύση της όμως, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Χρησιμοποίησα μόνο λάδι καρύδας στην μπεσαμέλ, γιατί απεχθάνομαι τα φυτικά βούτυρα, και το ελαιόλαδο θα της έδινε πολύ βαριά γεύση.
Βγήκε τόσο νόστιμη, που πραγματικά ήταν να την τρως με το κουτάλι! Έχω προσαρμόσει την ποσότητα για την συνταγή, οπότε θα έχετε αρκετή.
Στο θέμα του tikka masala τώρα, το πόσο αγαπώ να χρησιμοποιώ άπειρα μπαχαρικά και μυρωδικά βότανα στην μαγειρική μου, φαίνεται έντονα σε αυτό το blog. Οι συνταγές μιλάνε από μόνες τους... Δεν ζω χωρίς μπαχάρια! Τα λατρεύω φρέσκα-όταν τα βρίσκω-αλλά και αποξηραμένα, ολόκληρα και σε σκόνη.


Πρόσφατα ανακάλυψα ένα site, το Όλα Χύμα, το οποίο είπα να δοκιμάσω. Παρήγγειλα βιολογική ροβίτσα, μαύρες φακές beluga, πιπέρια σε 3 χρώματα, ζάχαρη κι αλεύρι καρύδας σε πολύ καλή τιμή, και μερικά μπαχαρικά και μείγματα μπαχαρικών για να δω εάν είναι ωραία. Τα παρέλαβα πολύ σύντομα, κι όλα ήταν πολύ καλής ποιότητας! Τα πιπέρια ολόφρεσκα, τα όσπρια επίσης-η ροβίτσα ήδη έγινε σούπα-η ζάχαρη καρύδας εξαιρετική, το αλεύρι κάτι ωραίο θα το κάνω σύντομα, και τα μπαχαρικά...υπέροχα! Το μείγμα tikka masala και ότι άλλο πήρα, ήταν όλα μυρωδάτα, και άρχισα να τα προσθέτω στα φαγητά μου άμεσα.


Με ενθουσιάζουν τέτοια καταστήματα, και τώρα που δοκίμασα, έχουν κερδίσει έναν πιστό οπαδό! Η ποικιλία τους είναι τεράστια, όχι μόνο στα μπαχαρικά, αλλά και στα αλεύρια, στο τσάι, στους ξηρούς καρπούς κ.α., κι οι τιμές τους πραγματικά, πολύ χαμηλές.
Δοκιμάστε αυτό το παστίτσιο, είναι απλώς πεντανόστιμο, και ιδανικό φαγητό για τις μέρες της νηστείας, ή απλώς όταν θέλετε να ετοιμάσετε κάτι αλλιώτικο από τα καθιερωμένα!




      ΥΛΙΚΑ:
  • 1/2 κιλό μανιτάρια πορτομπέλο
  • 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι
  • 3 φρέσκιες πιπεριές Φλωρίνης
  • 250 γρ ντομάτα πολτοποιημένη-συσκευασμένη ή φρέσκια
  • 1/4 μάτσο μαϊντανό
  • 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
  • ελαιόλαδο
  • λάδι καρύδας 
  • 1000 ml γάλα καρύδας
  • 6 κσ αλεύρι
  • 1 κσ tikka masala ή μείγμα μπαχαρικών της αρεσκείας σας όπως: πάπρικα, κουρκουμάς, κόλιαντρο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι




      ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο πυρέξ, 1 κατσαρόλα για να βράσετε τα μακαρόνια, 1 τηγάνι τύπου wok-μεγάλο και βαθύ-και 2 κατσαρολάκια για την μπεσαμέλ. 
  2. Κόψτε τα μανιτάρια σε λεπτές λωρίδες, και μετά σε κυβάκια. Κόψτε και το κρεμμύδι σας με τον ίδιο τρόπο. Πλύντε τις πιπεριές, καθαρίστε τις από τους σπόρους, και κόψτε τις κι αυτές σε μικρά κυβάκια. 
  3. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ενώστε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, και 2 λάδι καρύδας. Μολις ζεσταθεί-σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το κρεμμύδι και τις πιπεριές, δυναμώστε την φωτιά, και σωτάρετε για 2-3 λεπτά. Προσθέστε και τα μανιτάρια, και σωτάρετε ακόμα για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας. Προσθέστε την ντομάτα, 1 κούπα νερό, κι ανακατέψτε. Προσθέστε το tikka masala, αλάτι και πιπέρι, ανακατέψτε ξανά, χαμηλώστε την φωτιά, κι αφήστε το φαγητό να βράσει για 15 λεπτά περίπου. 
  4. Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό σας, κι αφήστε τον στην άκρη. 
  5. Όση ώρα σιγοβράζουν τα μανιτάρια, ζεστάνετε νερό στην μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε αλάτι, και βάλτε τα μακαρόνια να βράσουν. Ακολουθήστε τον χρόνο βρασμού που αναγράφεται πάνω στο πακέτο. Όταν βράσουν, σουρώστε τα και ξαναβάλτε τα στην κατσαρόλα, με 1 κς ελαιόλαδο. Ανακινήστε καλά-με κλειστό καπάκι-να καλυφθούν τα μακαρόνια. 
  6. Σε αυτό το στάδιο, τα μανιτάρια σας πρέπει να είναι έτοιμα: έχουν βράσει όσο πρέπει, κι η σάλτσα τους έχει πήξει αρκετά. Προσθέστε τον μαϊντανό, αφήστε τα να πάρουν μια ακόμα βράση, και σβήστε την φωτιά. 
  7. Τοποθετήστε τα μισά μακαρόνια μέσα στο-ελαφρά λαδωμένο-πυρέξ σας. Προσθέστε τα 2/3 από τα μανιτάρια. Στρώστε τα υπόλοιπα μακαρόνια από πάνω. 
  8. Φτιάξτε την μπεσαμέλ: σε μια κατσαρόλα τοποθετήστε το γάλα καρύδας, και ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά. Θέλουμε να το φέρουμε στο σημείο πριν τον βρασμό.
  9. Σε δεύτερη κατσαρόλα, ζεστάνετε 6 γεμάτες κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας, προσθέστε το αλεύρι, κι ανακατέψτε με αυγοδάρτη για 1 λεπτό πολύ γρήγορα. Ρίξτε μέσα το καυτό γάλα καρύδας, κι ανακατέψτε συνεχώς-σε μέτρια φωτιά-μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Θέλουμε η κρέμα να είναι απαλή, κι όχι πολύ σφιχτή, έτσι ώστε να απλωθεί πάνω στο παστίτσιο ομοιόμορφα. 
  10. Όταν η μπεσαμέλ είναι έτοιμη, προσθέστε το μοσχοκάρυδο, ανακατέψτε, και απλώστε πάνω στο φαγητό. Τοποθετήστε το πυρέξ στον φούρνο για 20 περίπου λεπτά, βγάλτε το, αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά, και σερβίρετε αμέσως! 






Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake