Translate

Monkey Κέικ

Ένα πολύ αγαπητό κέικ του αμερικάνικου Νότου, είναι το hummingbird cake. Ένα κέικ με ανανά, μπανάνες και κανέλα, πολύ υγρό και πάρα πολύ νόστιμο.
Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή για αυτό το κέικ πάει πίσω στο 1978, και ήταν της L. H. Wiggins, μέσα στο περιοδικό Southern Living. Αυτή η συνταγή κέρδισε πάρα πολλά βραβεία μέσα στα χρόνια, και το κέικ αυτό έγινε από τα πιο αγαπημένα όλης της Αμερικής.

Υπάρχουν φυσικά πολλές παραλλαγές του, και αυτή που σας δίνω σήμερα είναι του αγαπημένου μου Νεοϋορκέζικου φούρνου: Amy's Bread, από το ομώνυμο βιβλίο τους.
Προτιμήστε ανανά σε κονσέρβα σε χυμό και όχι σε σιρόπι, αλλιώς μειώστε την ζάχαρη, και φυσικά οι μπανάνες σας πρέπει να είναι υπερ-ώριμες! Φτιάχνεται πολύ εύκολα, και τρώγεται με τον ίδιο τρόπο-εύκολα και γρήγορα μπορώ να πω...Πολύ γρήγορα!

Καλό θα ήταν να το φτιάξετε μια μέρα πριν το φάτε, γιατί όπως με όλα τα κέικ αυτού του τύπου, όσο μένουν, τόσο πιο έντονα γίνονται τα αρώματα τους.
Συνταγή προσαρμοσμένη από εμένα.

      ΥΛΙΚΑ:
  • 2 και 3/4 της κούπας αλεύρι-390 γρ
  • 2 κγ αλάτι
  • 1 κγ σόδα μαγειρικής
  • 1 κγ κανέλα
  • 1 και 3/4 κούπας ζάχαρη-εγώ προτιμώ να είναι ανοιχτή καστανή
  • 1 και 1/4 κούπας ελαιόλαδο απαλό
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1.5 κγ βανίλια σε εκχύλισμα, ή 2 βανίλιες
  • 2 κούπες ώριμες μπανάνες -περίπου 4 μεγάλες ή 440 γρ
  • 1 κούπα ανανά σε μικρά κομμάτια με λίγο από τον χυμό του
  • 1 κούπα πεκάν ή καρύδια
      Για το γλάσο:
  • 450 γρ cream cheese
  • 6 κσ βούτυρο-85 γρ
  • 1 βανίλια
  • 5 κούπες άχνη ζάχαρη


      ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε 2 φόρμες για κέικ των 23 εκατοστών, λαδώνοντας και αλευρώνοντας τες καλά. 
  2. Τοποθετείστε τα καρύδια επάνω σε αντικολλητικό χαρτί και στον φούρνο σας για 7-8 λεπτά περίπου. Θέλουμε να καβουρντιστούν ελαφρώς, και να απελευθερώσουν τα αρώματα τους. Όταν είναι έτοιμα, χοντροαλέστε τα στο μούλτι.
  3. Στο μπολ του μίξερ, ενώστε το ελαιόλαδο, τα αυγά, την ζάχαρη και την βανίλια και χτυπήστε τα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά. 
  4. Λιώστε τις μπανάνες σας με ένα πιρούνι-όχι εντελώς, θέλουμε να μείνουν και μερικά κομματάκια. Αφαιρέστε τον ανανά από την κονσέρβα, και κρατήστε λίγο από τον χυμό του-1/4 της κούπας περίπου.
  5. Σε ένα άλλο μπολ, ενώστε καλά μεταξύ τους το αλεύρι, την κανέλα, το αλάτι και την σόδα-κοσκινίζοντας τα.
  6. Ενώστε το μείγμα του αλευριού με το μείγμα του μίξερ, και χτυπήστε για περίπου 20 δευτερόλεπτα-τόσο χρειάζεται για να ενωθούν καλά. Προσθέστε τις μπανάνες και τον ανανά με τον χυμό που κρατήσατε, και ανακατέψτε μέχρι μόλις να ενωθούν, σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέστε και τα καρύδια, και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
  7. Αδειάστε την ζύμη μέσα στις έτοιμες φόρμες, και ψήστε για 38-40 λεπτά. Στα 20 λεπτά ψησίματος, μπορείτε να γυρίσετε τα ταψάκια σας-το μπροστινό μέρος του καθενός να πάει πίσω-για να ψηθούν ομοιόμορφα. Τέλος, δοκιμάστε εάν είναι έτοιμα με μια οδοντογλυφίδα. Θα πρέπει να βγαίνει με ελάχιστα υγρά ψίχουλα κολλημένα επάνω της.
  8. Βγάλτε τα κέικ από τον φούρνο, και με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, πατήστε τα απαλά στο κέντρο τους με τα δυο σας χέρια για να ισιώσει η επιφάνεια τους. Αφήστε τα να κρυώσουν μέσα στα ταψάκια τους.
  9. Ετοιμάστε το γλάσο ενώνοντας το cream cheese με το βούτυρο-και τα δύο σε θερμοκρασία δωματίου-και χτυπώντας τα στο μίξερ για 2-3 λεπτά. Προσθέστε την ζάχαρη σταδιακά, και την βανίλια, και χτυπήστε μέχρι να ενωθούν και να ασπρίσει το γλάσο. 
  10. Τοποθετείστε το ένα κέικ σας σε πιατέλα, και με μια σπάτουλα, απλώστε μια καλή ποσότητα γλάσου σε όλη την επιφάνεια του. Προσθέστε και το άλλο κείκ, και καλύψτε εντελώς με γλάσο όλο το κέικ, προσέχοντας να μην γεμίσετε το γλάσο με ψίχουλα. Οι κινήσεις σας πρέπει να είναι προς μια κατεύθυνση, κι όχι μπρος πίσω. 
  11. Το κέικ φυλάσσεται στο φυγείο κλεισμένο αεροστεγώς, αλλά αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα πριν το σερβίρετε. 


Comments

  1. Hummingbird cake είχα ανεβάσει κι εγώ το Μάρτιο! Τι μου θύμισες τώρα, τέλειο ήταν ;) Αν κι εγώ δεν το έβαλα σε δυο χωριστά ταψιά γιατί μου φάνηκε πολύς μπελάς και προτίμησα να το κόψω στη μέση αφού ψηθεί. Ωραίο κέικ πάντως, συμφωνείς; All time classic. Μ'αρέσει που το βάφτισες monkey cake! :*

    ReplyDelete
  2. Το έφτιαξα για τα γενέθλια της αδερφής μου και ξετρελάθηκαν όλοι! Έκτοτε εμπιστεύομαι τυφλά την Gourmelita και τις εμπνεύσεις της! Ανυπομονώ να ανέβει η συνταγή με το "Best ‪#‎nobake‬ ‪#‎bday‬ ‪#‎cake‬ ever" που είδαμε στο facebook!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake