Translate

Τσουρέκι Πολίτικο με Τριαντάφυλλο

Την συνταγή μου για εύκολο Πολίτικο Τσουρέκι την έχετε φτιάξει και αγαπήσει, και γι'αυτό χαίρομαι πάρα πολύ! Εδώ, θέλησα να δοκιμάσω το γλυκό τριαντάφυλλο που φυλάω πάντοτε μέσα στο ντουλάπι μου μέσα στο τσουρέκι, αντί για επάνω του!
Κι εξηγούμαι: ένας από τους αγαπημένους μου συνδυασμούς, είναι τσουρέκι-βούτυρο-γλυκό τριαντάφυλλο. Η γεύση αυτή-όλα αυτά μαζί- είναι κάτι που μιλάει στην ψυχή μου...
Η μαστίχα μαζί με το τριαντάφυλλο να φταίει; η γεύση του τσουρεκιού που μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια και το τριαντάφυλλο μαζί που μου θυμίζει τα λουκούμια από την Πόλη που λάτρευα μικρή; Δεν μπορώ να εντοπίσω την αιτία, αλλά σίγουρα ξέρω ότι θα μπορούσα να ζω τρώγοντας αυτό το 'ποίημα' κάθε μα κάθε μέρα της ζωής μου!
Αρχικά θέλησα να γεμίσω με το γλυκό την κάθε λωρίδα της πλεξούδας των τσουρεκιών, αλλά επειδή το γλυκό τριαντάφυλλο έχει αρκετά αραιή υφή, αυτό δεν γινόταν. Οπότε η εύκολη λύση ήταν απλώς να ζυμώσω μέσα στο τσουρέκι το γλυκό, και να προσθέσω και λίγο στην μέση κάθε τσουρεκιού.
Το αποτέλεσμα ήταν υπέροχα, μαστιχωτά τσουρέκια, με απαλό άρωμα τριαντάφυλλου, όπως τα είχα φανταστεί.
Η συνταγή αυτή, όπως σας έχω ξαναπεί, είναι τρεις συνταγές μαζί, όσο γίνεται απλή, και το μόνο μειονέκτημα της είναι ο χρόνος που θέλει. Τώρα απλώς θέλει λίγη ώρα ζυμωματάκι παραπάνω. Τίποτα το ιδιαίτερο μπροστά στα υπέροχα τριανταφυλλένια τσουρέκια που θα αποκτήσετε!

      ΥΛΙΚΑ:
  • 40 γρ βούτυρο γάλακτος
  • 40 γρ βούτυρο 
  • 1 και 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 1 κούπα γάλα
  • 80 γρ φρέσκια μαγιά μπύρας
  • 3/4 κούπας χλιαρό νερό
  • 6 αυγά και 1 ακόμα για επικάλυψη
  • 1.5 κσ μαστίχα σε σκόνη
  • 1.5 κσ μαχλέπι σε σκόνη 
  • 1/2 κσ κακουλέ-καθαρισμένο και κοπανισμένο σε σκόνη
  • 4 κσ ροδόνερο
  • 6 κσ γλυκό τριαντάφυλλο
  • 1 κιλό και 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή για τσουρέκια, συν όσο ακόμα 'σηκώσει' (καλό είναι να προμηθευτείτε 2 κιλά αλεύρι)
  • αμύγδαλα φιλέ


      ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Θα χρειαστούμε 2 μεγάλες λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  2. Σε κατσαρόλα μετρίου μεγέθους, ενώνουμε το γάλα, την ζάχαρη, το βούτυρο, το μαχλέπι, την μαστίχα και το κακουλέ. Σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Σβήνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Όταν το μείγμα είναι χλιαρό, προσθέτουμε το ροδόνερο και το τοποθετούμε στο μίξερ. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπώντας σε γρήγορη ταχύτητα. 
  4. Σε ένα μπολ, ενώνουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό, κι ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί. Προσθέτουμε το νερό με την μαγιά στο μίξερ, μαζί με το 1 κιλό αλεύρι. Χτυπάμε να ενωθούν καλά, και προσθέτουμε και τις 2 κούπες αλεύρι ακόμα. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη, 2-3 λεπτά. 
  5. Σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, αδειάζουμε την ζύμη μας. Ζυμώνουμε προσθέτοντας αλεύρι λίγο λίγο, για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας. Γενικά η ζύμη θα είναι αρκετά μαλακή, και θέλει προσοχή να μην υπερβάλουμε με το αλεύρι. Θέλουμε να δουλεύεται αλλά να είναι μαλακή και ελάχιστα κολλώδης. 
  6. Όταν είναι έτοιμη, την τοποθετούμε σε μεγάλη λεκάνη ή σε δύο πολύ μεγάλες σαλατιέρες, χωρισμένη στα δύο. Την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα την οποία βρέχουμε ελαφρά με το χέρι μας, και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού για 3 ώρες, να φουσκώσει.
  7. Μετά από αυτόν τον χρόνο, η ζύμη μας θα έχει φουσκώσει πάρα πολύ. Την αφαιρούμε, προσθέτουμε το γλυκό τριαντάφυλλο, και την ξαναζυμώνουμε. Θα χρειαστεί να προσθέσουμε πάλι λίγο αλεύρι, ώστε να μην κολλάει στα χέρια μας, αλλά με προσοχή-όχι πάρα πολύ!
  8. Αυτή η ποσότητα ζύμης μας δίνει 5-6 τσουρέκια μετρίου μεγέθους και το κάθε τσουρέκι θέλει 3 λωρίδες ζύμης, οπότε, αναλόγως με το πόσα τσουρέκια θέλουμε να φτιάξουμε, την χωρίζουμε σε κομμάτια. 
  9. Με τα χέρια μας κάνουμε το κάθε κομμάτι μια λωρίδα, και πλέκουμε κάθε 3 λωρίδες μεταξύ τους. Τις ενώνουμε στην άκρη τους, και τις τοποθετούμε στις λαμαρίνες μας, κρατώντας όσο γίνεται μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους-θα φουσκώσουν αρκετά.
  10. Τα σκεπάζουμε, βρέχοντας με το χέρι μας λίγο τις πετσέτες μας πάλι, και τα αφήνουμε για περίπου 1 ώρα ακόμα να φουσκώσουν. Στην μισή ώρα, ανάβουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς Κελσίου.
  11. Όταν φουσκώσουν αρκετά, ρίχνουμε από 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκό τριαντάφυλλο στο κέντρο κάθε τσουρεκιού, χτυπάμε σε ένα μπολάκι το αυγό με μια κουταλιά της σούπας νερό, και με ένα πινέλο, αλείφουμε απαλά το κάθε τσουρέκι. Τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλο, και τα βάζουμε στον φούρνο. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Θα ροδίσουν αρκετά.
  12. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω στις λαμαρίνες. Όταν κρυώσουν εντελώς, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν φρέσκα. 

     


Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Ροβίτσα Σούπα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Honey & Oat Cake