Translate

Νηστίσιμο Κέικ Πορτοκάλι Σοκολάτα

Ένα κέικ πολύ υγρό, που όταν το τρως νομίζεις ότι είναι σιροπιαστό. Η απαλή γεύση πορτοκαλιού δένει εξαιρετικά με τις σταγόνες κουβερτούρας, και το καλύτερο; Το κέικ είναι εντελώς νηστίσιμο! Η αρχική συνταγή περιέχει αυγά, τα οποία αντικατέστησα με applemousse-που μπορώ να τρώω με το κουτάλι ή και με τα πάντα σαν συνοδευτικό-κατάλοιπο των παιδικών μου χρόνων και των επισκέψεων μου στην θεία μου που ζούσε στην Ολλανδία-applemousse (κάτι σαν πουρές μήλου) παντού!


Ο συνδυασμός σοκολάτα-πορτοκάλι πάντα μου άρεσε, και από τα πιο αγαπημένα μου 'σοκολατάκια' είναι οι ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού βουτηγμένες σε κουβερτούρα-κι ας μην συμπαθώ καθόλου τα ζαχαρωμένα φρούτα (κόντιτα), γενικώς. Ειδικά μέσα στα κέικ, ποτέ δεν τα προτιμώ, και πάντα τα αφαιρώ με τρόπο.
Μαζί με σοκολάτα όμως, αλλάζει για εμένα εντελώς η γεύση τους, και μπορώ να τα καταναλώνω ασταμάτητα. Αυτό το κέικ μου θύμισε αυτήν την υπέροχη γεύση και γι'αυτό το λάτρεψα αμέσως!
Απολαύστε το με τον καφέ σας, και θα με θυμηθείτε. Εγώ πάω να σερβιριστώ το δεύτερο μου κομμάτι...
Συνταγή προσαρμοσμένη από εμένα, από το βιβλίο: 'Τσάι, Πρωτότυπες Ιδέες'. Applemousse θα βρείτε στα περισσότερα μεγάλα σουπερμάρκετ.

     ΥΛΙΚΑ:
  • 2 μικρά πορτοκάλια
  • 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3/4 περίπου κούπας σταγόνες σοκολάτας
  • 3/4 κούπας ελαιόλαδο-180 γρ 
  • 3/4 κούπας καστανή ζάχαρη
  • 3/4 κούπας applemousse ή εάν δεν νηστεύετε, 3 αυγά
  • 3 κγ μπέικιν πάουντερ
      Για το γλάσο:
  • 1 κούπα άχνη ζάχαρη
  • 6 κσ χυμό πορτοκαλιού
  • 50 γρ σταγόνες σοκολάτας

     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 160 βαθμούς Κελσίου. Λαδώστε και αλευρώστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ των 19 περίπου εκατοστών-μεσαίου μεγέθους.
  2. Τοποθετείστε την ζάχαρη και το ελαιόλαδο στο μίξερ και χτυπήστε τα σε μέτρια ταχύτητα για 3-4 λεπτά. Σε ένα μπολ, ενώστε το αλεύρι με το μπέικιν, και ανακατέψτε καλά.
  3. Κόψτε στην μέση κάθετα τα πορτοκάλια σας, και ξεφλουδίστε τα. Χωρίστε τα σε κομμάτια, και πάνω από ένα πιάτο βαθύ-για να κρατήσετε τον χυμό τους-κόψτε το κάθε κομμάτι σε μικρότερα κομματάκια. Αφαιρέστε τα χοντρότερα κομμάτια μεμβράνης, και την όποια άσπρη ψίχα.
  4. Προσθέστε τον πολτό μήλου-applemousse-στο μίξερ, και χτυπήστε μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Προσθέστε όσο χυμό κρατήσατε, το αλεύρι κι ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη. 
  5. Ρίξτε στο μπολ τις σταγόνες σοκολάτας και τα κομματάκια πορτοκαλιού, κι ανακατέψτε με σπάτουλα σιλικόνης. Αδειάστε την ζύμη στην έτοιμη φόρμα, και ψήστε το κέικ για 40 λεπτά ακριβώς. Το κέικ είναι έτοιμο όταν γίνει χρυσοκαφέ, και οδοντογλυφίδα που βυθίσετε στο κέντρο του, βγαίνει καθαρή.
  6. Αφήστε το στην φόρμα του για 5 λεπτά, και μετά μεταφέρετε το σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
  7. Για να το γλασάρετε, ανακατέψτε την άχνη με τον χυμό-στραγγίξτε τον με ένα σουρωτηράκι για να μην έχει μέσα κομματάκια-και σε άλλο μπολ, λιώστε τις σταγόνες στα μικροκύματα ή σε μπαιν μαρί. Ρίξτε από το άσπρο γλάσο με ένα κουτάλι πάνω στο κέικ, και μετά από το σοκολατένιο. Διακοσμήστε με φετούλες πορτοκαλιού κομμένες στην μέση εάν θέλετε.
  8. Μετά από λίγο, το κέικ είναι έτοιμο!

     

Comments

  1. Φαινεται τέλειο, μενει να το διαπιστώσουμε φτιάχνοντας το !!!! 😊♥️

    ReplyDelete
  2. το έφτιαξα αντικαθιστώντας, επειδή δεν είχα,το μήλο με πολτο μεθυσμένης φραουλας (απο το λικερ φράουλα)και το προρτοκάλι με κεράσια βουτηγμένα σε αλκοολ....εξαιρετικό....

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake