Translate

Η δική μου, εύκολη Μαγειρίτσα

Τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, είμαι η 'υπεύθυνη' της μαγειρίτσας για την ευρύτερη οικογένεια μου. Κάθε μα κάθε Πάσχα, φτιάχνω την αγαπημένη μου αυτή σούπα, κι αναρωτιέμαι γιατί την φτιάχνω μόνο τότε. Ποτέ όμως δεν την έχω φτιάξει εκτός της εποχής της, κι αυτό την κάνει πραγματικά παραδοσιακή και ξεχωριστή για εμένα.
Το καλό με την δική μου μαγειρίτσα, είναι ότι είναι πολύ εύκολη, δεν περιέχει εντόσθια-παρά μόνο κρέας, και είναι πραγματικά πολύ νόστιμη. Το μυστικό βρίσκεται στο αυγολέμονο φυσικά, και στην σωστή-για εμένα-ποσότητα λαχανικών. Άλλο ένα μικρό-και όχι τόσο ευχάριστο-μυστικό, είναι το κεφαλάκι που απλώς βράζω μέσα στην σούπα, αλλά και χωρίς αυτό η σούπα είναι και πάλι πολύ νόστιμη...οπότε η επιλογή είναι δική σας!

Δεν θα σας μπερδέψω εδώ με τις παραλλαγές της, απλώς θα πω ότι μπορείτε να πειραματιστείτε προσθέτοντας και άλλα λαχανικά όπως αντίδια ή σέσκουλα ή και σπανάκι ακόμα, για λίγο διαφορετική γεύση. Επίσης, εάν το θέλει η οικογένεια σας, προσθέστε συκωτάκια.
Οι δικοί μου δυστυχώς έχουν απαγορεύσει αυτό το λατρεμένο κομμάτι του ζώου από την σούπα μου...Θα σας γράψω όμως πως μπορείτε να τα προσθέσετε, γιατί εγώ την προτιμώ με, κι ας είμαι καταδικασμένη να την μαγειρεύω χωρίς κάθε χρόνο, μέχρι νεοτέρας!
Καλό, ευλογημένο Πάσχα σε εσάς και τους αγαπημένους σας.

Η ποσότητα που σας δίνω είναι για μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη, για περίπου 12 άτομα-εγώ συνήθως κάνω διπλή ποσότητα, στην πολύ μεγάλη κατσαρόλα (23 ύψος, 30 διάμετρος), που αρκεί για 25 και άτομα...

     ΥΛΙΚΑ:
  • 1.5-2 κιλά αρνάκι γάλακτος-'χεράκι' ή μπούτι. (Το χεράκι έχει μεν λιγότερο κρέας, αλλά είναι πιο νόστιμο από το μπούτι, το δε μπούτι είναι λιγότερο νόστιμο, αλλά καθαρίζεται πιο εύκολα)
  • 1 κεφαλάκι αρνίσιο (προαιρετικά)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια-2 εάν είναι λεπτά
  • 3 ματσάκια άνηθο
  • 3 μεγάλα μαρούλια
  • 3/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1/4 κούπας βούτυρο γάλακτος
  • 3 κσ ξύδι-4 εάν χρησιμοποιήσετε το κεφαλάκι, και 5 εάν προσθέσετε συκωτάκια
  • 5 αυγά
  • 4 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι


     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Αρχικά ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας κόψει το κρέας σε κομμάτια. Ξεπλύντε καλά το κάθε κομμάτι με νερό, και αφαιρέστε τις όποιες τριχούλες και τα πολύ χοντρά κομμάτια χόνδρου και λίπους. Αφήστε το κρέας να σουρώσει και να φύγουν τα περιττά νερά. 
  2. Πλύντε ένα ένα τα φύλλα από τα μαρούλια σας, και τοποθετείστε τα μέσα στον νεροχύτη σε πολύ κρύο νερό με ξύδι για να φύγουν τα όποια χώματα εντελώς. Ξεπλύντε καλά και τον άνηθο.
  3. Καθαρίστε τα κρεμμύδια σας και κόψτε τα σε κυβάκια. Καθαρίστε και τα κρεμμυδάκια και κόψτε τα σε ροδέλες. Κόψτε και μια παλάμη από το πράσινο μέρος τους. 
  4. Τοποθετείστε το λάδι και το βούτυρο στην κατσαρόλα σας, και ανάψτε το μάτι σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και το κρέας, αλάτι και πολύ φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και σωτάρετε τα, ανακατεύοντας κάπου κάπου, για περίπου 15 λεπτά. Εάν χρησιμοποιείτε συκωτάκια, προσθέστε τα και αυτά-ψιλοκομμένα-σε αυτό το στάδιο, όπως και το κεφαλάκι. 
  5. Παράλληλα, βράστε περίπου 4 λίτρα νερό-εγώ χρησιμοποιώ βραστήρα. Όταν περάσει ο χρόνος σωταρίσματος, το κρέας σας θα έχει ασπρίσει και θα έχει βγει αρκετό υγρό στην κατσαρόλα. Προσθέστε το καυτό νερό, και αφήστε να πάρει βράση. Προσθέστε και το ξύδι, χαμηλώστε την φωτιά, κλείστε με καπάκι, και βράστε για 1 περίπου ώρα. 
  6. Σε αυτόν τον χρόνο, στραγγίξτε και κόψτε σε λεπτές λωρίδες τα μαρούλια σας, και ψιλοκόψτε τον άνηθο. Στίψτε και τα λεμόνια σας. 
  7. Όταν περάσει η ώρα βρασμού της σούπας, το κρέας θα πρέπει να είναι έτοιμο, και το υγρό να έχει μειωθεί αρκετά. Με τρυπητή κουτάλα, αφαιρέστε όλα τα κομμάτια του κρέατος. Ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα το μαρούλι και τον άνηθο, και κλείστε το καπάκι. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι κι ένα πιρούνι, βγάλτε σε ένα καθαρό πιάτο όλο το καθαρό κρέας. Ξαναρίξτε το κρέας μέσα στην σούπα, ανακατέψτε, και ετοιμάστε το αυγολέμονο σας.
  8. Σε μεγάλο μπολ-σαλατιέρα, χτυπήστε τα αυγά με αυγοδάρτη για λίγη ώρα, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε λίγο λίγο τον χυμό λεμονιού, χτυπώντας συνεχώς. Τοποθετείστε το μπολ δίπλα στην κατσαρόλα με την σούπα η οποία πρέπει να βράζει, και με μεγάλη κουτάλα της σούπας, πάρτε υγρό από την σούπα και ρίξτε το μέσα στο αυγολέμονο-χτυπώντας έντονα με τον αυγοδάρτη. Επαναλάβετε, μέχρι σχεδόν να γεμίσει το μπολ. Μετά, επαναλάβετε την ίδια διαδικασία ανάποδα, παίρνοντας από το μπολ με το αυγολέμονο, και ρίχνοντας το-ανακατεύοντας έντονα-στην κατσαρόλα. Όταν τελειώσετε την όλη διαδικασία, δυναμώστε την φωτιά, και ανακατεύοντας απαλά, αφήστε την σούπα να πάρει μόλις μια βράση. Θέλουμε να βράσει το αυγό και να πήξει λίγο η σούπα, αλλά θέλει προσοχή να μην μας κόψει. 
  9. Η μαγειρίτσα σας είναι έτοιμη!
     

Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake