Translate

Τσουρέκι Πολίτικο

Έχω φτιάξει πολλά τσουρέκια στην ζωή μου... Σχεδόν όλα νόστιμα και πετυχημένα. Πως να μην βγει νόστιμο κάτι που περιέχει βούτυρο, γάλα και αυγά; Ήθελα όμως να πετύχω ένα τσουρέκι πολύ αφράτο και συγχρόνως 'μαστιχωτό'... Αυτή η συνταγή είναι παραλλαγή τριών συνταγών, μετά από πολύ ψάξιμο και πειραματισμό και χαίρομαι που την μοιράζομαι μαζί σας!
Η βάση της είναι από την κρητική κουζίνα, διανθισμένη με στοιχεία πολίτικα, και η εκτέλεση όχι η κλασική για τσουρέκια, αλλά άλλη που ανακάλυψα ψάχνοντας όλα τα παλιά  μου βιβλία...
Δεν θα σας πω ότι δεν παίρνουν χρόνο, σχεδόν 5-6 ώρες σύνολο με την αναμονή και το ψήσιμο, θα σας πω όμως ότι το καλό πράγμα αργεί να γίνει...
Αυτήν την στιγμή που σας γράφω το σπίτι μου μυρίζει θεϊκά, και κρατιέμαι να μην καταβροχθήσω και τρίτη φέτα από αυτό το αφράτο δημιούργημα που υπάρχει επί έξι στην κουζίνα μου !



     ΥΛΙΚΑ:
  • 40 γρ βούτυρο γάλακτος
  • 40 γρ βούτυρο αγελάδος
  • 1,5 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα γάλα
  • 80 γρ φρέσκια μαγιά μπύρας
  • 6 αυγά συν 1 ακόμα για επικάλυψη
  • 1.5 κσ μαστίχα σκόνη
  • 1.5 κσ μαχλέπι σκόνη
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και 2 κούπες, συν έξτρα-όσο σηκώσει
  • 1 κούπα χλιαρό νερό
  • σουσάμι ή/και αμύγδαλα φιλέ


     ΟΔΗΓΙΕΣ
  1. Ενώνουμε σε μια κατσαρόλα μετρίου μεγέθους το γάλα, την ζάχαρη, το βούτυρο, το μαχλέπι και την μαστίχα. Σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Σβήνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Όταν είναι χλιαρό το μείγμα, το τοποθετούμε στο μίξερ, και προσθέτουμε τα αυγά. Χτυπάμε κατά προτίμηση με το εξάρτημα που ζυμώνει.
  3. Σε ένα μπολ, ενώνουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί. Την προσθέτουμε στο μίξερ, και προσθέτουμε το 1 κιλό αλεύρι. Χτυπάμε να ενωθούν καλά, και προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Χτυπάμε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη, 2-3 λεπτά. 
  4. Σε αλευρωμένο πάγκο, αδειάζουμε την ζύμη μας. Ζυμώνουμε προσθέτοντας αλεύρι-λίγο-για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας. Γενικά η ζύμη είναι αρκετά μαλακή, αλλά θέλει προσοχή ώστε να μην υπερβάλουμε με το αλεύρι. Θέλουμε να δουλεύεται αλλά να είναι ακόμα αρκετά μαλακή, και ελάχιστα κολλώδης. 
  5. Όταν είναι έτοιμη, την τοποθετούμε σε μεγάλη λεκάνη ή σε δύο πολύ μεγάλες σουπίερες/μπολ-μισή μισή. Την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα την οποία βρέχουμε με το χέρι μας ελαφρά, και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 3 ώρες, να φουσκώσει.
  6. Μετά από τον χρόνο αυτόν, η ζύμη μας θα έχει φουσκώσει πάρα πολύ. Την βγάζουμε και την ξαναζυμώνουμε ελαφρά. Αυτή η ποσότητα ζύμης βγάζει δύο πολύ μεγάλα τσουρέκια, ή τρία μικρότερα, ή έξι μετρίου μεγέθους, ή 12-15 ατομικά. Η επιλογή είναι δική σας.   
  7. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε όσα μέρη αποφασίσουμε, και το κάθε κομμάτι σε τρία μέρη. Πλάθουμε σε πλεξούδες, και τοποθετούμε σε λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί. Κρατάμε απόσταση μεταξύ των τσουρεκιών μας, γιατί θα φουσκώσουν ξανά αρκετά.
  8. Τα σκεπάζουμε, βρέχοντας πάλι λίγο τις πετσέτες μας, και τα αφήνουμε για μία ώρα ακόμα να διπλασιαστούν σε μέγεθος. 
  9. Στην μισή ώρα, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς κελσίου.
  10. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αυγό με μια κουταλιά τις σούπας νερό, και με ένα πινέλο, πολύ απαλά, αλείφουμε τα τσουρέκια μας. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και το σουσάμι, και τοποθετούμε στον φούρνο. Τα μεγάλα τα ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, το ίδιο και τα τρία μικρότερα, και τα έξι για περίπου 40-45 λεπτά. Τα ατομικά για περίπου μισή ώρα. Θέλουμε να σκουρύνουν και να κοκκινίσουν αρκετά, και να ξεκολλάνε εύκολα από το χαρτί τους. 

      














Comments

  1. Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή!!!! Τα ωραιότερα τσουρέκια που έχω φτιάξει!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν όσο και σε εμένα!!! Καλό Πάσχα να έχετε.

      Delete
    2. Είναι καταπληκτικά!!! Ευχαριστώ και πάλι!!!
      facebook: Toula Andriotou-Chorianopoulou
      ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΑ!!!

      Delete
  2. Geia sas! Ws ellhnes ths Germanias prospathoume oso mporoume na kanoume paradosiaka faghta sto spiti...an kai fevrouarios, eipame me ta paidia na kanoume tsoureki.. :) mhpws tha mporousate na mou peite ti diafora exei to bouturo galaktos apo to ageladino? nomisa einai to idio..gia na kserw ti na agorasw...eutuxws ta mpaxarika ta vrhka ! Euxaristw polu! synexeiste to blog sas me empneush, einai polu shmantiko auto pou kanete!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα σας, πολύ χάρηκα με το μήνυμα σας! Είναι σημαντικό ως Έλληνες του εξωτερικού, να μαγειρεύετε παραδοσιακά φαγητά.
      Η διαφορά του φρέσκου-τύπου Lurpak- με του γάλακτος, είναι ότι το γάλακτος είναι λιωμένο, και συνήθως φτιάχνεται από αγελαδινή, αλλά και αιγοπρόβεια κρέμα. ΄Εχει πιο άσπρο χρώμα-το άλλο είναι κίτρινο-και πολύ πιο έντονο άρωμα. Εάν δεν βρείτε κάτι αντίστοιχο, χρησιμοποιήστε φρέσκο μόνο. Μην ανησυχείτε, θα βγουν εξίσου νόστιμα!

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake