Translate

Μπαμπά με Σιρόπι από Αφρώδες Κρασί

Εάν αγαπάτε το κρασί και το καλό φαγητό φτιαγμένο από ντόπια ελληνικά προϊόντα, το βιβλίο της Νίκης Μηταρέα: 'Με Κρασί κι Ελληνικά' φτιάχτηκε για εσάς! Η γνωστή δημοσιογράφος οίνου και γέυσης, συνδύασε υλικά από όλη την Ελλάδα με κρασί-και για να τα μαγειρέψουμε, και για να τα συνοδεύσουμε. Η φιλοσοφία της είναι απλή, το βιβλίο αποτελείται από 60 και 1 κλασικές συνταγές,  και είναι "η μαγειρική όσων επαγγελματιών ή ερασιτεχνών μαγείρων σέβονται την παράδοση, μαγεύονται από τα ελληνικά προϊόντα, γοητεύονται από την ιδέα να μαγειρέψουν κάτι γνώριμο που θα ξαφνιάζει ταυτόχρονα."
Να αναφέρω ότι το βιβλίο έχει μια μεγάλη εισαγωγή, στην οποία αναλύονται εξαιρετικά όλες οι ποικιλίες του κρασιού, και οι τρόποι που χρησιμοποιείται στην μαγειρική.
Η γλυκιά Νίκη Μηταρέα υπογράφει το βιβλίο της: 'Mε Κρασί κι Ελληνικά'

Από τις πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές αυτού του βιβλίου, διάλεξα-φυσικά-ένα γλυκό.
Ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά, που μέχρι τώρα δεν είχα επιχειρήσει να φτιάξω ποτέ! Οι μπαμπάδες της Νίκης διαφέρουν επειδή περιέχουν γλυκό αφρώδες κρασί moscato αντί για ρούμι, και αστεροειδή γλυκάνισο. Τους παρουσιάζει σκέτους, χωρίς κρέμα ανάμεσα, αλλά εγώ φυσικά πρόσθεσα σαντιγί κι ένωσα τα μπαμπαδάκια δυο δυο, και το αποτέλεσμα ήταν...μεθυστικό!
Φυλάξτε τα στο ψυγείο, και φάτε τα κρύα. Είναι απλώς τέλεια...

Συνταγή προσαρμοσμένη από εμένα.

     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κσ και 2κγ γάλα-25 ml
  • 1 κσ μέλι
  • 12 γρ νωπή μαγιά 
  • 3 αυγά
  • 150 γρ αλεύρι
  • 1/4 κγ αλάτι
  • 50 γρ βούτυρο-δροσερό


      Για το σιρόπι
  • 1/2 λίτρο νερό
  • 500 γρ ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στην μέση, και όλο το ξύσμα του
  • 1-2 κομμάτια αστεροειδούς γλυκάνισου
  • 1 φασόλι βανίλιας χωρίς σπόρους ή 1 βανιλίννη
  • 1/2 λίτρο λευκό αφρώδες κρασί (moscato)


     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Τοποθετούμε στο μπολ του μίξερ το γάλα, το μέλι και την μαγιά, και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
  2. Προσθέτουμε τα αυγά, και χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε το αλεύρι, και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια αραιή ζύμη. Προσθέτουμε και το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, και χτυπάμε μόνο μέχρι να ενσωματωθεί.
  3. Σκεπάζουμε το μείγμα με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 περίπου λεπτά. 
  4. Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ελαφρά τα φορμάκια μας-12 θήκες για cupcakes ή ειδικά μεταλλικά φορμάκια-και μοιράζουμε με ένα κουτάλι το μείγμα ομοιόμορφα μεταξύ τους. Θέλουμε να γεμίσουν στα 3/4 τους περίπου. Τα αφήνουμε για 15 ακόμα λεπτά, ενώ παράλληλα προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς Κελσίου. 
  5. Ψήνουμε για 17 λεπτά. 
  6. Όση ώρα ψήνονται, ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. Ενώνουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα, εκτός από το moscato, βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύουμε και σβήνουμε το μάτι. εάν χρησιμοποιείτε βανιλίννη, προσθέστε την τώρα, και ανακατέψτε. Προσθέστε και το κρασί. 
  7. Όταν βγουν οι μπαμπάδες από τον φούρνο, αφήστε τους για 2 λεπτά πριν τους ξεφορμάρετε, με την βοήθεια ενός μαχαιριού. Βουτήξτε τους έναν έναν μέσα στο ζεστό σιρόπι, και αφήστε τους για 2 λεπτά περίπου. Αφαιρέστε με τρυπητή κουτάλα, και τοποθετείστε τους σε σχάρα να στραγγίσουν. 
  8. Όταν κρυώσουν, βάλτε τους στο ψυγείο, αεροστεγώς κλεισμένους. 
  9. Τρώγονται σκέτοι, με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή δύο δύο γεμισμένοι με μια απλή σαντιγί που θα φτιάξετε χτυπώντας 250 ml κρύας κρέμας γάλακτος με 2-3 κγ ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει αρκετά, και πριν να σφίξει πολύ!
     

Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake