Translate

Fondue Μπύρας με Amstel

Photo by: Alexandros Ioannidis
Fondue αλλά Ελληνικά, με μπύρα, φέτα και ρίγανη...
Σήμερα δεν θα σας μιλήσω καθόλου για την συνταγή. Αντί γι'αυτό, θα σας πω μια ιστορία...

Ο πατέρας μου, Γιώργος Χατζηβασιλείου, γεννημένος στην Αίγυπτο το 1921, και μεγαλωμένος στο Σουδάν, το 1963 αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα. Μαζί με τον Διογένη Χούρσογλου και τον Λεονάρδο Μερκάτη, ιδρύουν την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, και το 65' ξεκινά η λειτουργία του του πρώτου ζυθοποιείου τους στον Κηφισό.
Η μπύρα με την οποία ξεκίνησε η παραγωγή τους, ήταν η Amstel, επειδή ο πατέρας μου πιστεύει ότι το όνομά της είναι πολύ εύηχο για το ελληνικό κοινό.
Οι πρώτες ύλες αρχικά εισάγονταν από το εξωτερικό, μιας και εδώ δεν υπήρχε παραγωγή κριθαριού κατάλληλου για μπύρα. Θέλοντας να το αλλάξει αυτό, ο πατέρας μου, ιδρύει το 74' το πρώτο βυνοποιείο στην Ελλάδα, και προμηθεύει Έλληνες αγρότες με σπόρους για την παραγωγή κριθαριού-ειδικού για την συγκεκριμένη μπύρα.
Από το 2008, με την μορφή της συμβολαιακής καλλιέργιας πλέον, το πρόγραμμα αυτό εξελίχθηκε και από φέτος καλύπτει όλες τις ανάγκες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Το 75', ανοίγουν και το δεύτερο εργοστάσιο στην Θεσσαλονίκη, μιας και η Αθηναϊκή "μεγάλωνε" συνεχώς...
Ο κόσμος αγάπησε την Amstel από την αρχή, και η ζήτηση ήταν πλέον, τεράστια. Σήμερα πλεον, οι μονάδες έχουν γίνει τρεις, μιας και προστέθηκε και το εργοστάσιο της Πάτρας και τα βυνοποιεία έγιναν δύο. 
Το 1976, ο πατέρας μου, και διευθύνων σύμβουλος μέχρι τότε της Αθηναϊκής, πεθαίνει ξαφνικά. Οι άνθρωποι που δουλεύουν μαζί του όμως-και οι οποίοι πραγματικά ήταν ενωμένοι σαν μια γροθιά, σαν οικογένεια, γιατί έτσι τους αντιμετώπιζε και ο ίδιος-συνεχίζουν την ανάπτυξη της εταιρείας, φτάνοντας την εκεί που βρίσκεται σήμερα.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, γιόρτασε πέρυσι τα 50 χρόνια της. Φέτος γιορτάζει το γεγονός ότι οι 12 μπύρες της γίνονται εξολοκλήρου από ελληνικό κριθάρι, που παράγεται από Έλληνες αγρότες, και η διαδρομή τους από το χωράφι στο ποτήρι, είναι 100% Ελληνική!
Το πάθος του πατέρα μου, ήταν η δουλειά του...Θέλω να πιστεύω ότι η πραγματική κληρονομιά που άφησε πίσω του σε εμάς τις τέσσερις κόρες του, στα 11 πλέον εγγόνια του, αλλά και στα δισσέγγονα του-είναι η επιτυχία της εταιρείας του, που εξελίχθηκε σε μια από τις πιο κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες, με σεβασμό για τον εργαζόμενο της και το περιβάλλον. Και μέσα σε αυτήν την επιτυχία, ακόμα πιο σημαντική θέση έχει για εμένα το γεγονός ότι όλοι-μα όλοι-οι εργαζόμενοι της Αθηναϊκής, μιλούσαν και μιλούν για την "Amstel", σαν να μιλάνε για την οικογένεια τους.
O πατέρας μου Γιώργος Χατζηβασιλείου-στα αριστερά.
Το fondue ήταν ένα φαγητό που πολύ αγαπούσε ο πατέρας μου κι έτρωγε συχνά στα ταξίδια του στην Ελβετία, οπότε αυτή η συνταγή είναι εξαιρετικά αφιερωμένη σε αυτόν τον χαρισματικό άντρα που δεν πρόλαβα να γνωρίσω, αλλά με κάνει ακόμα να νιώθω υπερήφανη με τα λόγια που ακούω για εκείνον από φίλους, γνωστούς, συνεργάτες κι εργαζόμενους του, 38 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Στείλτε μου ένα email στο gourmelita@gmail.com, αναφέροντας ποιά είναι η αγαπημένη σας μπύρα από τις 12 και γιατί, και ένας τυχερός θα κερδίσει μια κούτα γεμάτη με μια από τις δώδεκα μπύρες, και έξι κρυστάλλινα ποτήρια της! 
Ο διαγωνισμός θα λήξει με την ανάρτηση του επόμενου post μου. 


     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 μικρό μπουκάλι μπύρας Amstel ή ένα κουτάκι 
  • 125 γρ βούτυρο
  • 3 κσ αλεύρι
  • 200 γρ από διαφορετικά τυριά τριμμένα-από αυτά που υπάρχουν έτοιμα στο σουπερ μαρκετ
  • 200 γρ γραβιέρα
  • 200 γρ έμενταλ
  • 100 γρ φέτα 
  • 1/2 κγ ρίγανη
      Υλικά για να το φάτε:
  • ψωμί μιας ημέρας
  • μήλα, αχλάδια
  • πρέτζελ
  • αποξηραμένα φρούτα-σύκο, χουρμάδες, δαμάσκηνα
  • λαχανικά ωμά-μπρόκολο, καρότο, ραπανάκι

     
     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Το fondue είναι παρεϊστικο φαγητό, και τρώγεται άμεσα μετά την παρασκεύη του. Μπορείτε παράλληλα να έχετε στο ίδιο τραπέζι μια απλή πράσινη σαλάτα, και πατάτες τηγανιτές πχ. 
  2. Θα χρειαστείτε ένα σκεύος fondue και μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα με χερούλι. Προετοιμάστε την φλόγα του fondue, γεμίζοντας την με φωτιστικό οινόπνευμα. Προετοιμάστε τα τυριά κόβοντας τα σε κυβάκια. Επίσης, ετοιμάστε μια πιατέλα με όλα τα υλικά που θα βουτήξετε μέσα, αφήνοντας τα μήλα τελευταία για να μην μαυρίσουν.
  3. Σε μέτρια φωτιά, τοποθετήστε το βούτυρο στην κατσαρόλα, και αφήστε το να λιώσει. Προσθέστε το αλεύρι, δυναμώστε την φωτιά, και ανακατέψτε γρήγορα ώστε σπάσουν όποια σβολάκια, για 1 περίπου λεπτό. Το μείγμα θα αποκτήσει υφή κρέμας. 
  4. Σε αυτό το σημείο προσθέστε την μπύρα και ανακατέψτε. Μόλις αρχίσει να αφρίζει, και άρα κοντεύει να βράσει, προσθέστε τα τριμμένα τυριά, και ανακατέψτε, μέχρι να λιώσουν. 
  5. Προσθέστε και όλα τα υπόλοιπα τυριά, και συνεχίστε να ανακατεύετε, μέχρι να λιώσουν όλα. Παράλληλα, ανάψτε την φλόγα του fondue σε χαμηλή, ώστε να ζεσταθεί το σκεύος σας ελαφρά. Προαιρετικά, μπορείτε να έχετε 'αλείψει' το σκεύος σας με μια κομμένη σκελίδα σκόρδο, τρίβοντας την στα τοιχώματα του.
  6. Όταν είναι έτοιμο το μείγμα, μεταφέρετε το στο ζεστό σκεύος. Κόψτε τα μήλα σας τώρα, μαζί με την φλούδα, και απολάυστε το fondue βουτώντας ένα ένα τα υλικά σας μέσα και καλύπτωντας τα με αυτό το υπέροχο μείγμα τυριών!


Comments

  1. Συγκινητική η σημερινή σου ανάρτηση!!

    ReplyDelete
  2. Εξαιρετική συνταγή, πολύ ιδιαίτερη ιστορία και φυσικά έξοχες φωτογραφίες!!!
    Καλημέρα!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake