Translate

Ρεβύθια με Μήλο και Κάρυ

Πρόσφατα έλαβα ένα δωράκι, από αυτά που κάνουν την καρδιά μιας food-blogger να χτυπά δυνατά! Βιολογικά όσπρια από Έλληνες παραγωγούς. Δεν έχω καλύτερο...Χαίρομαι τρομερά όταν γνωρίζω νέους ανθρώπους που ασχολούνται με τα εξαιρετικά προϊόντα που έχει να προσφέρει ο τόπος μας.
Ο κύριος Παναγιώτης-που μου έστειλε φακές, γίγαντες, ρεβύθια και σαλιγκάρια μεζέ, όλα δικής του παραγωγής-κατάγεται από τον Προυσό Ευρυτανίας. Εκεί διατηρούσε ο παππούς του το μπακάλικο 'Η Αγάπη'. Η αποκέντρωση, δυστυχώς έκλεισε την αγάπη... Ο κύριος Παναγιώτης όμως, αποφάσισε να κρατήσει την οικογενειακή παράδοση με έναν άλλο τρόπο:
 "Σήμερα λοιπόν, τρεις γενιές μετά η ανάγκη μας για ποιοτικό φαγητό, η θέληση για δημιουργία και διατήρηση της οικογενειακής μας παράδοσης γέννησαν την ιδέα για ένα μπακάλικο αυτή τη φορά όμως σε ηλεκτρονική μορφή.
Το ‘μπακάλ-οικο’ μας λοιπόν είναι ένα e-shop με προϊόντα παραγωγής και μη, βιολογικά και συμβατικά, πάντα με σεβασμό στην ποιότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια."
Στο Bacal-eco του λοιπόν, θα βρείτε εξαιρετικά όσπρια,μέλι, τσίπουρο-ακόμα και σαλιγκάρια-από την παραγωγή του ίδιου που γίνεται στο Καινούριο Φθιώτιδας. Το διαδικτυακό του μπακάλικο είναι ακόμα νέο, και η παραγωγή βασική, όμως επειδή μου έχει τύχει πολλές φορές να αγοράσω βιολογικά όσπρια τα οποία δεν έβρασαν ποτέ, θα σας πω ότι τα συγκεκριμένα τα συστήνω ανεπιφύλακτα! Αυτά τα ρεβύθια έλιωναν στο στόμα, και παρόλο που δεν τα μαγείρεψα με καθόλου συμβατικό τρόπο, η γεύση τους ήταν πολύ 'Ελληνική'. Απόδειξη; Η κατσαρόλα άδειασε πριν το βράδυ, και τα παιδιά μου μου τα ζητούσαν και την επόμενη ημέρα... Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καλή επιτυχία στο Μπακάλ-οικο, γιατί τέτοιες προσπάθειες πραγματικά την αξίζουν! 

      ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρ ρεβύθια
  • 2 κσ ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 πράσινα μήλα-Granny Smith
  • 1 ματσάκι κόλιαντρο
  • 1 κομμάτι ρίζας ginger-10 εκ. περίπου
  • 2-3 κγ σκόνη κάρυ
  • 1 κονσέρβα ντοματίνια ολόκληρα
  • 2 σκελίδες σκόρδο-προαιρετικά
  • 1 κσ χυμό από μοσχολέμονο-lime
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο στραγγιστό γιαούρτι για γαρνίρισμα

      ΟΔΗΓΙΕΣ
  1. Μουλιάστε τα ρεβύθια όλη νύχτα σε πολύ μεγάλο μπολ-σαλατιέρα-με δροσερό νερό. Το πρωί, αλλάξτε το νερό, και τοποθετήστε τα μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει, και να περισσεύει 1-2 δάχτυλα. Αφήστε τα να βράσουν για περίπου 20 λεπτά.
  2. Όση ώρα βράζουν τα ρεβύθια, ξεφλουδίστε, καθαρίστε και κόψτε τα μήλα σας σε κυβάκια. Το ίδιο και τα κρεμμύδια. Το σκόρδο-εάν το χρησιμοποιείτε, απλώς ξεφλουδίστε το, 'πατώντας' το δυνατά πριν, με την λάμα ενός μεγάλου μαχαιριού. Θα σπάσει όσο πρέπει και θα ξεφλουδιστεί εύκολα.
  3. Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε και το ginger-εγώ το έλιωσα στο μούλτι-και πλύντε και ψιλοκόψτε τα 3/4 από το ματσάκι κόλιαντρο. Το υπόλοιπο θα το χρησιμοποιήσετε για γαρνιτούρα.
  4. Τοποθετήστε όλα τα παραπάνω μέσα στην κατσαρόλα με τα ρεβύθια, προσθέστε και την κονσέρβα με τα ντοματίνια, το κάρυ και αρκετό πιπέρι. Εάν σας αρέσει καυτερό το φαγητό, προσθέστε 2-3 καυτερές πιπέριτσες αποξηραμένες, ή 1-2 φρέσκες. 
  5. Προσθέστε το ελαιόλαδο, και μόλις ξαναπάρει βράση το φαγητό, χαμηλώστε την φωτιά κι αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 30-40 λεπτά ακόμα. Θέλουμε να έχει χυλώσει αρκετά, και τα ρεβύθια να μαλακώσουν εντελώς. Εάν το φαγητό χρειάζεται περισσότερο χύλωμα ενώ τα ρεβύθια είναι μαλακά, απλώς ανοίξτε το καπάκι της κατσαρόλας, και βράστε για 5-10 λεπτά ακόμα. 
  6. Όταν είναι έτοιμο, προσθέστε αλάτι και 1-2 κουταλιές της σούπας από τον χυμό του μοσχολέμονου. Σβήστε την φωτιά, και σερβίρετε προσθέτοντας σε κάθε μπολ μια κουταλιά γιαούρτι και λίγο ψιλοκομμένο κόλιαντρο.


Comments

  1. Θα δοκιμάσω τη συνταγή σου. Όσο για τα προϊόντα θα τα ψάξω είναι βλέπεις της πατρίδας μου!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake