Translate

Τούρτα Matcha με Κάστανο

Photo by:Alexandros Ioannidis
Photo by:Alexandros Ioannidis

Για τον έρωτα μου με το πράσινο τσάι matcha σας έχω μιλήσει ξανά όταν σας πρότεινα να δοκιμάσετε την mousse πράσινου τσαγιού. Αυτές τις μέρες, προμηθεύτηκα κάστανα σε όλες τις μορφές τους: φρέσκα, βρασμένα, σε πουρέ χωρίς ζάχαρη, σε πουρέ με ζάχαρη, και έφαγα και κάστανα ψημένα στην φουφού στην όμορφη Θεσσαλονίκη! Ήξερα ότι θέλω να φτιάξω σίγουρα μια τούρτα με κάστανο, αλλά την ακριβή της μορφή δεν την είχα αποφασίσει ακόμα... Ανοίγοντας το ντουλάπι με το τσάι όμως, πήρε το μάτι μου την αγαπημένη μου πράσινη σκόνη, που έχω πολύ καιρό να χρησιμοποιήσω, και σαν να με φώναξε, την έβγαλα από το ντουλάπι και την τοποθέτησα δίπλα στα κάστανα που περίμεναν υπομονετικά να γίνουν...κάτι!
Το επόμενο βήμα ήταν να ψάξω στο διαδίκτυο για ένα "matcha chestnut cake", και να χαρώ απίστευτα με τα άπειρα αποτελέσματα που εμφανίστηκαν! Τούρτες ή κέικ με τον συγκεκριμένο συνδυασμό τελικά είναι πολύ διαδεδομένα στην Ιαπωνία
. Μην φανταστείτε ότι κατέληξα σε μια συνταγή όμως. Έκοψα, έραψα, συμβουλεύτηκα και το βιβλίο μου 'New Tastes in Green Tea' του Mutsuko Tokunaga, και τελικά κατέληξα σε ένα εύκολο κέικ, με μια εξίσου πολύ εύκολη κρέμα από κάστανο για γέμιση, και το πιο αγαπημένο μου πράγμα σε αυτόν τον πλανήτη για γαρνιτούρα: mousse από mascarpone και κρέμα γάλακτος!
Η τούρτα πέτυχε, και όσοι δοκίμασαν, απλώς την αποθέωσαν...Το σίγουρο είναι ότι θα επαναληφθεί σύντομα, γιατί ήδη μου έχει ζητηθεί. Επίμονα.

     ΥΛΙΚΑ:
  • 2 και 1/4 κούπας αλεύρι
  • 1/4 κούπας κορνφλαουρ
  • 1 κσ μπέικιν παόυντερ
  • 1/4 κγ αλάτι
  • 4κγ σκόνη πράσινου τσαγιού matcha
  • 1 κούπα βούτυρο-250 γρ
  • 1.5 κούπα ζάχαρη
  • 2 βανίλιες ή 2 κγ εκχύλισμα
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 κούπα ξινή κρέμα-sourcream-ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
      Για την κρέμα κάστανου:
  • 1 κονσέρβα πουρέ από κάστανο-400 γρ περίπου. (Κυκλοφορεί στα περισσότερα μεγάλα σούπερ μάρκετ αυτές τις μέρες. Προσέξτε όμως εάν έχει ζάχαρη ή όχι. Εδώ χρησιμοποίησα χωρίς ζάχαρη-εάν βρείτε με ζάχαρη, μην προσθέσετε έξτρα.)
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ βούτυρο
  • 1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
      Για την mousse mascarpone:
  • 1 κουτάκι mascarpone
  • 400 γρ κρέμα γάλακτος
  • 1 κσ ζάχαρη 
  • 4-5 μαρόν γλασέ για διακόσμηση, χρυσά κουφετάκια ή ότι άλλο θέλετε


     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Λαδώστε και αλευρώστε δύο στρογγυλά ταψιά για τούρτα των 22 εκ.
  2. Στο μπολ του μίξερ, ενώστε το βούτυρο και την ζάχαρη και χτυπήστε σε γρήγορη ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν, 4-5 λεπτά. 
  3. Σε ένα μπολ, κοσκινήστε μαζί το αλεύρι, το κορνφλαουρ, το μπέικιν, το matcha και το αλάτι.
  4. Προσθέστε τα αυγά ένα ένα στο μπολ του μίξερ και την βανίλια. Χτυπήστε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά , και τέλος προσθέστε την ξινή κρέμα ή το γιαούρτι, και το μείγμα του αλευριού. Χτυπήστε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να ενωθούν σε μια αφράτη ζύμη όλα τα υλικά.
  5. Μοιράστε την ζύμη ισόποσα στις δύο φόρμες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ζυγαριά κουζίνας για να δείτε εάν είναι ίσες οι ποσότητες σε κάθε φόρμα. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά. Ελέγχετε με μια οδοντογλυφίδα εάν τα κέικ είναι έτοιμα, και βγάζετε από τον φούρνο. Αφήνετε μέσα στις φόρμες να κρυώσουν εντελώς. 
  6. Όταν είναι έτοιμα, φτιάξτε την κρέμα κάστανου, ενώνοντας στο μίξερ τον πουρέ από κάστανο μαζί με το βούτυρο αρχικά, και χτυπώντας τα μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέστε την ζάχαρη και την κρέμα και χτυπήστε ξανά, μέχρι το μείγμα να ενωθεί σε μια βελούδινη και σφιχτή βουτυρόκρεμα.
  7. Τοποθετήστε μια κουταλιά της σούπας περίπου από την κρέμα στην πιατέλα που θα τοποθετήσετε την τούρτα. Με ένα μαχαίρι ξεκολλήστε τα κέικ από τα πλάγια της φόρμας τους, και αναποδογυρίστε τα. Τοποθετήστε το ένα πάνω στην πιατέλα. Καλύψτε το με την γέμιση, απλώνοντας την με μια μικρή σπάτουλα. Τοποθετήστε το δεύτερο κέικ από πάνω. 
  8. Ετοιμάστε την mousse, χτυπώντας την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη, μέχρι να πήξει ελαφρά. Προσθέστε το mascarpone, και χτυπήστε ακόμα, μέχρι να πήξει σε σφιχτή κρέμα όλο το μείγμα. Απλώστε με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι πάνω στην επιφάνεια της τούρτας, και διακοσμήστε με τα μαρόν γλασέ. Η τούρτα διατηρείται εκτός ψυγείου για 2 ημέρες, σε δροσερό χώρο. Εάν περισσέψει, τοποθετήστε την κλεισμένη αεροστεγώς στο ψυγείο.



Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake