Translate

Muffins με Φρέσκα Μούρα (gf)


Σήμερα στο σούπερ μάρκετ, είδα μπροστά μου φρέσκο ιπποφαές, και φρέσκα μούρα aronia. Και τα δύο τα καταναλώνω αποξηραμένα, και ακόμα δεν τα έχω δοκιμάσει στην φυσική τους μορφή, οπότε τα πήρα από το ράφι χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι και τα δύο πολύ ψηλά στην λίστα των superfoods, οπότε σκέφτηκα να φτιάξω κάτι πολύ υγιεινό με αυτά, κι ότι γίνει...
Συνεχίζοντας τα ψώνια μου, είδα και κάτι ακόμα καινούριο μπροστά μου. Καστανή ζάχαρη ανακατεμένη με Stevia. Και αυτό το προϊόν μπήκε στο καρότσι μου αμέσως. Δυστυχώς στα σουπερ μαρκετ, δεν υπάρχει ακόμα ζάχαρη καρύδας-palm sugar-που μου έχει τελειώσει, και την προτιμώ από την stevia επειδή δεν αφήνει καθόλου επίγευση. Και οι δύο αυτές ζάχαρες, δεν ανεβάζουν τους γλυκαιμικούς δείκτες, οπότε τις προτιμώ τον τελευταίο καιρό που έχω περιορίσει τα γλυκά από την διατροφή μου. έχω περιορίσει επίσης τα γαλακτοκομικά, και την γλουτένη. (Μην με ρωτάτε τι έμεινε...θα κάνω υπομονή για λίγο ακόμα, και τα στραβά μάτια όταν τρώω κάτι που δεν επιτρέπεται!)
Αποφάσισα να φτιάξω κάτι αντίστοιχο των blueberry muffins που σας είχα προτείνει παλαιότερα, αλλά χωρίς γλουτένη, γαλακτοκομικά και με ελάχιστη ζάχαρη. Αυτοσχεδίασα λοιπόν, και αυτήν την στιγμή που σας γράφω, τρώω ήδη το δεύτερο κεκάκι, που είναι αφράτο και τραγανό μαζί, όσο πρέπει γλυκό, και γεμάτο μικρές ξινούτσικες εκρήξεις από τα μούρα!
Μπορώ να πω ότι καμιά φορά είναι πολύ καλό να αυτοσχεδιάζουμε, μιας και το αποτέλεσμα μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα!

       ΥΛΙΚΑ:
  • 2/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 1/3 κούπας καστανή ζάχαρη ανακατεμένη με στέβια ή ζάχαρη καρύδας ή σκέτη
  • 3 αυγά
  • 1 βανίλια
  • 2 κούπες αλεύρι φαρίνα χωρίς γλουτένη ή 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις-χγ-με 3 κγ μπέικιν πάουντερ και 1/2 κγ αλάτι
  • 1/2 κούπα αμύγδαλα-εδώ χρησιμοποίησα ψημένα αλλά ανάλατα
  • 1 κούπα χυμό μήλου
  • 1/3 κούπας φρέσκο ιπποφαές
  • 1/3 κούπας φρέσκα μούρα aronia


       ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε μια θήκη για cupcakes, στρώνοντας την με 12 χαρτάκια.
  2. Στο μίξερ, ενώστε το ελαιόλαδο με την ζάχαρη, και χτυπήστε για 2-3 λεπτά. 
  3. Παράλληλα, αλέστε στο μούλτι τα αμύγδαλα. Θέλουμε να είναι λεπτο-αλεσμένα, αλλά όχι σκόνη. 
  4. Προσθέστε στο μείγμα του μίξερ τα αυγά, και την βανίλια. ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν καλά, 1-2 λεπτά. 
  5. Προσθέστε τα αμύγδαλα, τον χυμό και το αλεύρι, και ανακατέψτε μέχρι η ζύμη να γίνει ενιαία. Τέλος, προσθέστε τα μούρα, και ανακατέψτε μέχρι μόλις να ενωθούν.
  6. Γεμίστε με ένα κουτάλι της σούπας τις θήκες στα 3/4 περίπου. Η ζύμη χωράει όλη σε 12 θήκες ακριβώς, αρκεί να μην είναι πολύ μικρά τα χαρτάκια σας. Ρίξτε 4-5 έξτρα μούρα πάνω σε κάθε κεκάκι, και πιέστε τα ελαφρά με τα δάχτυλα σας.
  7.  Ψήνετε για 18-20 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρή οδοντογλυφίδα από το κέντρο του muffin. Λόγω του αλευριού τους, δεν θα ροδίσουν ιδιαίτερα. Τα βγάζετε από τον φούρνο, και τα αφήνετε για 2-3 λεπτά μέσα στις θήκες. Μετά, τα τοποθετείτε σε σχάρα, για να κρυώσουν εντελώς. 
  8. Συντηρούνται εκτός ψυγείου για 2 περίπου ημέρες. Μετά, καλό θα ήταν να τα τα φυλάξετε στο ψυγείο, κλεισμένα αεροστεγώς.

Comments

  1. "Καμιά φορά είναι καλό να αυτοσχεδιάζουμε",
    συμφωνώ Μαριλίτα
    Καλά Χριστούγεννα.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake