Translate

Αγκινάρες αλα Κασιώτα

Όταν ήμουν μικρή και τύχαινε καμία φορά να έρθει φίλη μου στο σπίτι μέρα που είχαμε αγκινάρες, μας περνούσε τουλάχιστον για εξωγήινους... Αλα πολίτα τις κάναμε σπάνια- αλα κασιώτα σχεδόν πάντα !
 Έτσι τις τρώνε στο νησί μου, την Κάσο, κι έτσι τις τρώνε μόνο τα παιδιά μου. Ο γιος μου συγκεκριμένα μπορεί να τις τρώει καθημερινά. Όλο τον χειμώνα λοιπόν το σπίτι μου είχε σίγουρα αγκινάρες-είτε να βράζουν σε μια τεράστια κατσαρόλα, είτε μέσα στο ψυγείο. Ο λόγος που τις βάζω στο blog, ενώ τις θεωρώ κάτι αρκετά ταπεινό, είναι η απαίτηση του γιου μου ο οποίος μου δήλωσε ότι πρέπει να τις βάλω γιατί είναι το αγαπημένο του φαγητό !
Αυτές οι αγκινάρες λοιπόν, βράζουν με πολύ λεμόνι και λίγο λάδι, και τρώγονται φύλλο φύλλο. Ο ζωμός τους είναι νόστιμος και πολύ καλός για την υγεία, και το καλύτερο ; στο τέλος μένει η τρυφερή τους καρδιά : κάτι σαν Kinder Έκπληξη !

   
     ΥΛΙΚΑ:
  • 5-6 αγκινάρες
  • 5-7 λεμόνια
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

      ΟΔΗΓΙΕΣ:

  1. Κόβουμε τα κοτσάνια από τις αγκινάρες, κόβοντας στην βάση τους ώστε να γίνουν ίσιες και να στέκονται. Εάν θέλουμε κρατάμε τα κοτσάνια και τα ξεφλουδίζουμε γύρω γύρω, φτιάχνοντας μπαστουνάκια που θα βράσουμε μαζί με τις αγκινάρες μας.
  2. Τοποθετούμε τις αγκινάρες μέσα σε αρκετό νερό, και προσθέτουμε λίγο ξύδι ή αλάτι. Τις βρέχουμε καλά, και μετά βγάζουμε μία μια, και την χτυπάμε με δύναμη στον πάγκο μας, έτσι ώστε εάν υπάρχει μέσα στα φύλλα της κάποιο ζουζούνι να πέσει.
  3. Τις ξαναξεπλένουμε καλά, και τις τοποθετούμε μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα. Το μυστικό είναι να είναι όρθιες και να μην έχουν χώρο να κουνηθούν, γι'αυτό υπολογίστε πόσες χωράει η κατσαρόλα σας περίπου προτού τις αγοράσετε.
  4. Ρίχνουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι μέσα στην κάθε μια. Προσθέτουμε νερό μέχρι τα 3/4 τους,  το λεμόνι και το ελαιόλαδο.
  5. Βράζουμε για περίπου 1 ώρα. Δοκιμάζουμε τραβώντας ένα φύλο και δαγκώνοντας το. Εάν η ψύχα αφαιρείται εύκολα με τα δόντια μας και είναι μαλακή, είναι έτοιμες. Υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάστηκε να βράσουν 1.5 ώρα και. Εξαρτάται από το πόσο τρυφερή είναι η αγκινάρα.
  6. Τρώγονται σε βαθύ πιάτο, βουτώντας φύλο φύλο στον ζωμό τους.








Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake