Translate

Σφακιανές Πίτες Μυζήθρας με Λεβάντα


Στα Σφακιά οι πίτες παρασκευάζονταν με ξεχωριστό τρόπο και αυτό έχει να κάνει με τις ιδιαίτερες συνθήκες τις ζωής. Οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν ακόμη και στο άμεσο παρελθόν κτηνοτρόφοι και γι'αυτό η τροφή τους έπρεπε να είναι εύκολη και να μεταφέρεται. Δεν μπορούσε, για παράδειγμα, ο βοσκός της Μαδάρας να μεταφέρει φαγητά με σάλτσες στο χώρο της δουλειάς του. Τα λιτά φαγητά των Σφακιανών ήταν ιδιαίτερα νόστιμα, σχεδόν δωρικά ως προς τον τρόπο παρασκευής και οι οικοδέσποινες αντλούσαν τις πρώτες ύλες από την πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα τοπική παραγωγή.
Από το βιβλίο: 'Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα'
Το μόνο που έχω εγώ να προσθέσω είναι ότι αυτές οι πιτούλες είναι από τα νοστιμότερα πράγματα που έχω φάει.
Είναι επίσης πολύ εύκολες στην παρασκευή τους, μην σας τρομάζουν, η ζύμη τους είναι τέλεια. Το μόνο που χρειάζεται προσοχή , είναι το ψήσιμο- θέλουν χαμηλή φωτιά για να μην αρπάξουν.
Περιχύστε τις με καλό μέλι και φάτε τις όποια ώρα της ημέρας θέλετε. Η αποξηραμένη λεβάντα-δική μου έμπνευση και προσθήκη-τις απογειώνει απλώς...


      ΥΛΙΚΑ:

  • 500 γρ αλεύρι
  • 2 κσ ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • 1 ποτηράκι του καφέ ούζο ή ρακί ή τσίπουρο
  • 1 ποτήρι νερό
  • 500 γρ ξινομυζήθρα

     ΟΔΗΓΙΕΣ:

  1. Σε ένα μπολ ενώνουμε το αλεύρι με το λάδι, το αλάτι, το ποτό και όσο νερό πάρει για να γίνει μια μαλακή ζύμη.
  2. Την χωρίζουμε σε 10 κομμάτια και με έναν πλάστη ανοίγουμε φύλλα, μεγάλα όσο ένα πιατάκι του καφέ.
  3.  Πλάθουμε την μυζήθρα με τα χέρια μας, και φτιάχνουμε μπαλάκια-όσο ένα μεγάλο αυγό. Τα  τοποθετούμε στο κέντρο κάθε πιτούλας.
  4. Τραβάμε το φύλλο γύρω γύρω και σκεπάζουμε την μυζήθρα, δημιουργώντας ένα πουγκί. Το γυρνάμε ανάποδα, και πάλι ανοίγουμε με τον πλάστη να γίνει στρογγυλό, και στο ίδιο μέγεθος με πρίν.
  5. Τις ψήνουμε σε τηγάνι χωρίς λάδι, σε χαμηλή φωτιά, γυρίζοντας τις συχνά για να μην καούν. Περίπου 15-20 λεπτά. Τις σερβίρουμε με μέλι και εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με αποξηραμένη λεβάντα.














Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake