Translate

Αρωματικά Κουλουράκια Λαδιού


Κουλουράκια αρωματικά, θρυψαλιαστά, κι εντελώς εθιστικά! Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα πραγματικά. Η συνταγή αυτή-εντελώς νηστίσιμη, επίκαιρη όπου να'ναι-υπάρχει μέσα στο βιβλίο γλώσσας της Δ' δημοτικού, και η κόρη μου επέμενε να την φτιάξουμε! Την πρώτη φορά, ακολούθησα κατά γράμμα την συνταγή, αφού την μείωσα στο μισό, μιας και ήταν για τεράστια ποσότητα κουλουριών. Αρχικά μου φάνηκαν λίγο άνοστα, ήθελαν για εμένα λίγη κανέλα ακόμα, ή κάτι άλλο τελοσπάντων. Και λέω αρχικά, γιατί μετά, άρχισα να τα τρώω 2-2, και όλοι οι υπόλοιποι που μπαινοβγαίνουν σε αυτό το σπίτι, το ίδιο!
Μόλις τελείωσαν, είχα επίμονες παρακλήσεις να τα ξαναφτιάξω, και φυσικά υπάκουσα, μιας κι εμένα ήδη μου είχαν λείψει!

Την δεύτερη φορά λοιπόν, αποφάσισα να αυτοσχεδίασω, και πρόσθεσα λίγο πράσινο chai με άρωμα μαστίχας που προμηθεύτηκα πρόσφατα από κατάστημα με ποικιλίες τσαγιού.
Το τσάι αυτό είναι από τα πιο αγαπημένα μου, και μάλιστα μερικές από τις πρώτες συνταγές μου σε αυτό το blog ήταν γεμάτες με την αρωματική του γεύση, όπως τα αυτά τα καραμελώμενα αμύγδαλα με τσάι ή αυτές εδώ τις τηγανίτες με chai.
Το chai με άρωμα μαστίχας λοιπόν, τους ταίριαξε πολύ, τους έδωσε πιο πλούσια γεύση, και έκανα και το τραγικό λάθος να κάνω το ένα ταψί-βγαίνουν 2 μεγάλα ταψιά με αυτήν την δόση-μπουκίτσες. Λέω 'λάθος' επειδή εάν τα άλλα τα έτρωγα 2-2, αυτές τρωγόντουσαν εύκολα 5-5...


Εάν δεν έχετε/βρίσκετε chai, κι ειδικά με άρωμα μαστίχας, προσθέστε απλώς 1/4 κγ κοπανισμένη μαστίχα. Είτε με, είτε χωρίς, είναι τέλεια!
Επίσης να αναφέρω, ότι ενώ η αρχική συνταγή αναφέρει ρακή, εγώ χρησιμοποίησα κονιάκ την πρώτη φορά, και λικέρ μαστίχας την δεύτερη...



     ΥΛΙΚΑ:
  • 1.5 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού, και λίγο λεμονιού
  • 2 κγ τσάι ποικιλίας chai 
  • 2 ξυλαράκια κανέλας
  • 2 κσ λικέρ μαστίχας, κονιάκ ή ρακή
  • 1 κγ baking powder
  • 1/2 κγ σόδα μαγειρικής
  • 1/2 κούπα σουσάμι καβουρντισμένο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις



      ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Ξεκινήστε καβουρντίζοντας το σουσάμι. Τοποθετείστε το σε κατσαρολάκι ή τηγάνι, πάνω από χαμηλή φωτιά, και ανακατέψτε απαλά με ξύλινη κουτάλα, για 5-8 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει αλαφρά, και να 'βγάλει' τα αρώματα του. 
  2. Σε ένα μπρίκι, ενώστε τα ξύλα κανέλας με το chai, και προσθέστε 1/2 κούπα νερό. Βράστε τα μαζί για 1 λεπτό, κι αφήστε τα στην άκρη. Από αυτό το υγρό, θα χρησιμοποιήσουμε 1/4 της κούπας.
  3. Στο μπολ του μίξερ, ενώστε την ζάχαρη με το ελαιόλαδο, κι ανακατέψτε για μερικά λεπτά. Ανακατέψτε την σόδα με τον χυμό, και προσθέστε την αμέσως στο μείγμα. Προσθέστε το κανελόζουμο, και το λικέρ μαστίχας, ανακατεμένο με το baking. 
  4. Τέλος, προσθέστε το σουσάμι και το αλεύρι-αρχικά το μισό κιλό, και μετά λίγο λίγο, μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη, που δεν όμως κολλάει στο χέρι. 
  5. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180, κι ετοιμάστε δύο μεγάλα ταψιά ή λαμαρίνες, στρώνοντας τα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. 
  6. Πάρτε μικρά μπαλάκια ζύμης, και πλάστε τα σε μπαστουνάκια, και μετά σε όποιο σχήμα θέλετε. Τοποθετείστε τα σε απόσταση 2 εκατοστών περίπου μεταξύ τους, μιας και θα φουσκώσουν λίγο. 
  7. Ψήστε τα για 12-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Βγάλτε τα από τον φούρνο, και αφήστε τα για 2-3 λεπτά, πάνω στο ταψί. Μετά, με μια σπάτουλα, τοποθετείστε τα σε σχάρες να κρυώσουν. Φυλάξτε τα σε ανοξείδωτο κουτί ή γυάλα, αεροστεγώς κλεισμένα.



    

Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Ροβίτσα Σούπα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Honey & Oat Cake