Translate

Χοιρινές Μπριζόλες με Παρχαροτύρ

Θυμόσαστε που πριν τα Χριστούγεννα ανέβηκα στην Θεσσαλονίκη για το Thessaloniki Food Festival; Εκεί, μέσα στην αγορά μικρών παραγωγών του Δημαρχείου, είχα την χαρά να δοκιμάσω τα απίθανα προϊόντα του Ραγιάν. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος! Πήρα επί τόπου το τυρί γαϊς τους, και το πρόσθεσα σε κομματάκια στην κοτόσουπα. Άρεσε υπερβολικά σε όλους! Μόλις τελειώσαμε με τα μαγειρέματα, το πρώτο πράγμα που έκανα, ήταν να πάω στο περίπτερο του Ραγιάν, και να προμηθευτώ μερικά από τα προϊόντα τους.

Εξαιρετικά τυριά, και γιοχάδες ήταν αυτά που πήρα μαζί μου φεύγοντας, μιάς και η βαλιτσούλα που είχα πάρει μαζί μου, δεν θα χωρούσε και πολλά ακόμα...
Οι γιοχάδες είναι πίτες που τηγανίζεις σε βούτυρο, και γεμίζεις με τυριά-γαϊς και κατσικίσιο για παράδειγμα-και στο τέλος γίνονται σαν τηγανόψωμο, τραγανό, με συγκλονιστική γεύση! Δεν υπερβάλλω, μπορεί να σας το επιβεβαιώσει ένα μεγάλο μέρος της οικογένειας μου που δοκίμασε και ξετρελάθηκε, στις διακοπές των Χριστουγέννων, όπου πηγαίνοντας για 3 μέρες στο εξοχικό σπίτι της ανηψιάς μου στο βουνό, κουβάλησα μαζί μου γύρω στα 10 διαφορετικά τυριά του Ραγιάν.
Δεν θα σας αναλύσω πραγματικά ποιά πρέπει να δοκιμάσετε, αλλά θα σας πω ότι ήταν όλα εξαιρετικά, και κάθε φορά που δοκιμάζαμε ένα προσπαθούσαμε να βρούμε ποιό μας αρέσει καλύτερα από τα άλλα, χωρίς αποτέλεσμα!

Από όλα αυτά τα τυράκια λοιπόν, ένα περίσσεψε, μιάς και για κάποιο λόγο, ξεχάστηκε στο ψυγείο σε σημείο που δεν φαινόταν. Το Παρχαροτύρ, τυρί ωρίμανσης τουλάχιστον ενός χρόνου, και καπνισμένο με αρωματικά βότανα. Το θυμήθηκα σήμερα, κι αποφάσισα απλώς να το ρίξω πάνω από τις μπριζόλες που θα μαγείρευα...
Η γεύση του υπέροχη, καπνιστή όσο χρειάζεται, βουτυρένια όσο χρειάζεται, βελούδινο πραγματικά αυτό το διάσημο τυρί.

Δεν θα πω άλλα, απλώς εάν αγαπάτε το καλό τυρί, ή εάν γνωρίζετε τα ποντιακά εδέσματα, κάντε έναν κόπο και τηλεφωνήστε στου Ραγιάν. Η Κυρία Λένα, θα σας εξηγήσει τα πάντα, και θα σας τα στείλει με το ΚΤΕΛ άμεσα- πιστέψτε με, αξίζει το ταξίδι εάν μένετε μακριά...τέτοια τυριά σπάνια τα βρίσκεις.
Η συνταγή αυτή είναι απλή: χοιρινές μπριζόλες, ντοματίνια, κρεμμύδι, δεντρολίβανο, κρέμα μπαλσάμικο και λίγο κρασί, όλα μαζί στον φούρνο. Στο τέλος προσθέτουμε το παρχαροτυρ, και μόλις λιώσει, απολαμβάνουμε ένα φαγητό...κόλαση!


     ΥΛΙΚΑ:
  • 4 χοιρινές σπαλομπριζόλες
  • 300 γρ ντοματίνια-μαύρα και κόκκινα
  • 1-2 κρεμμύδια
  • 3/4 μικρό ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί-100 ml περίπου
  • 2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • 3 φέτες παρχαροτύρ
  • λίγη κρέμα μπαλσάμικο
  • ελαιόλαδο
  • χοντρό αλάτι, πιπέρι




      ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο τηγάνι και ένα μεγάλο πυρέξ.
  2. Ετοιμάστε τις μπριζόλες σας αλατοπιπερώνοντας τες καλά κι από τις 2 πλευρές τους. Ρίξτε 2 κσ ελαιόλαδο στο τηγάνι και ζεστάνετε τε το σε δυνατή φωτιά. Τοποθετήστε τις μπριζόλες δύο δύο, και τηγανίστε τις για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. όταν είναι έτοιμες, τοποθετείστε τις στο πυρέξ. 
  3. Όση ώρα τηγανίζονται οι μπριζόλες, κόψτε τα ντοματίνια σας στην μέση καθέτως, και ρίξτε τα στο πυρέξ. Όταν γεμίσετε το πυρέξ με τις μπριζόλες, καλύψτε τις μερικώς με ντοματίνια. Προσθέστε το κρεμμύδι που θα το έχετε κόψει στα 8 περίπου και το δεντρολίβανο-απλώστε τα πάνω στις μπριζόλες και τα ντοματίνια. Περιχύστε το φαγητό με λίγη κρέμα μπαλσάμικο, αλατοπιπερώστε, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, και το κρασί. 
  4. Τοποθετήστε το φαγητό στον φούρνο για 15 λεπτά. Βγάλτε το, προσθέστε το παρχαροτύρ-κομμένο σε κυβάκια-και ψήστε για 12 λεπτά ακόμα. Γυρίστε τον φούρνο σε γκριλ, και τελειώστε το φαγητό ψήνοντας για 3 λεπτά ακόμα, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει και το τυρί. 
  5. Απολαύστε αμέσως, σερβίροντας με ρύζι, πουρέ ή μακαρόνια! 




Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Ροβίτσα Σούπα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Honey & Oat Cake