Translate

Αρνάκι με Κολοκάσι στην Γάστρα


Κολοκάσι ή cocoyam. Κάτι μεταξύ πατάτας και γλυκοπατάτας, πολύ νόστιμο και πάρα πολύ θρεπτικό-γεμάτο προβιταμίνη Α και Β Complex-που προέρχεται αρχικά από την Χαβάη. Ήταν η κύρια τροφή των Χαβανέζων, και είναι εξαιρετικά εύπεπτο.
Θυμάμαι να το έχω δοκιμάσει στην Κύπρο, πολλά χρόνια πίσω. Όταν το είδα στο σούπερ μάρκετ, αποφάσισα να το πάρω, και μετά να ψάξω στα Κυπριακά βιβλία μαγειρικής μου-έχω κι από αυτά εννοείται-για μια ωραία συνταγή.


Τυχαία όμως, πήρε το μάτι μου ένα μικρό προσπέκτους συνταγών που συνόδευαν το συγκεκριμένο ζαρζαβατικό, το οποίο περιείχε και απλές συνταγές, και πολύτιμες πληροφορίες. Αποφάσισα να το φτιάξω με αρνάκι, παραλάσσοντας μια συνταγή του προσπέκτους για κολοκάσι καπαμά. Ένωσα ένα αρνίσιο μπούτι, κόκκινο κρασί, κολοκάσι, λίγο λεμόνι, και φρέσκο θυμάρι στην γάστρα, τα άφησα να ψηθούν περίπου 2 ώρες, και...βγήκε ένα φαγητό...λουκούμι, που μπορείτε να δοκιμάσετε στα οικογενειακά σας τραπέζια και να μείνουν όλοι πολύ ευχαριστημένοι!


     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 αρνίσιο μπούτι
  • 2-3 ρίζες κολοκάσι
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί-ποικιλίας syrah ιδανικά, που έχει πιπεράτα αρώματα και αρώματα ωριμών κόκκινων φρούτων και ταιριάζει πολύ με το αρνί.
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 3-4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή 2 κγ αποξηραμένο
  • αλάτι, πιπέρι


     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς. Πλύντε καλά το αρνί, και τοποθετήστε το στην γάστρα σας. 
  2. Καθαρίστε το κολοκάσι, και κόψτε το σε φέτες μετρίου πάχους, τις οποίες θα κόψετε και στην μέση. Τοποθετήστε τις γύρω από το αρνί. 
  3. Περιχύστε το με το κρασί, το λεμόνι, προσθέστε μερικά ολόκληρα κλαδάκια θυμαριού, πάνω στο κρέας, αλλά και στις πατάτες, και λίγα ακόμα φυλλαράκια διάσπαρτα. Προσθέστε το ελαιόλαδο, πασπαλίστε με ανθό αλατιού-ιδανικά-πάνω στο μπούτι και στις πατάτες, προσθέστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και κλείστε την γάστρα με το καπάκι της.  
  4. Τοποθετήστε την στον φούρνο, και ψήστε για 20 λεπτά σε αυτήν την θερμοκρασία. Χαμηλώστε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, και ψήστε για ακόμα 1.5 ώρα. 
  5. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν κόβεται εύκολα με το πιρούνι, κι έχει μείνει λίγη σάλτσα. 






Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake