Translate

Shortbread Μανταρινιού με Κάρδαμο


Το έχω ξαναγράψει σε αυτό το blog: το shortbread είναι ο αγαπημένος μου τύπος μπισκότου. Σε όποια μορφή του. Απλό, με λεμόνι, με σοκολάτα, με λεβάντα-όλα τα έχω φτιάξει κατά καιρούς, αλλά για κάποιο λόγο δεν τα έχω μοιραστεί μαζί σας. Υπόσχομαι να το κάνω, γιατί όπως λέει και η παροιμία: "Life is short, eat cookies for breakfast".
Τα μανταρίνια λοιπόν, έκαναν τις παρθενικές τους εμφανίσεις στις αγορές, κι αυτό είναι πάντοτε λόγος να τα χρησιμοποιήσω σε κάποια συνταγή, μιάς και είναι από τα λίγα χειμωνιάτικα φρούτα συμπαθώ πολύ.

Εδώ είχα την έμπνευση-κλασικά πράγματα-να προσθέσω μπόλικο ξύσμα μανταρινιού, λίγο κάρδαμο και να πειραματιστώ προσθέτοντας καλαμποκάλευρο για λίγο πιο τραγανό αποτέλεσμα.
Το πείραμα πέτυχε, αυτό το αλλιώτικο shortbread βγήκε πολύ καλό! Μπορείτε να παραλείψετε το κάρδαμο φυσικά, εάν δεν αγαπάτε το αρωμά του. 
Προσοχή μόνο: είναι εθιστικά.

     ΥΛΙΚΑ:
  • 370 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κούπες αλεύρι
  • 1 κούπα καλαμποκάλευρο
  • 1/2 κγ αλάτι
  • 1/4 κγ κάρδαμο/κακουλέ σε σκόνη-3,4 σποράκια
  • 1 και 3/4 κούπας άχνη ζάχαρη
  • 1 κσ λεπτό ξύσμα από μανταρίνια-4, 5 βιολογικά κατά προτίμηση
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίννη


      ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 160 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώστε ελαφρά ένα μεσαίουμεγέθους ταψάκι ή πυρέξ, 22 επί 33 εκατοστών. Βουτυρώστε και τα πλαϊνά του, και τοποθετήστε ένα φύλλο αντικολλητικού χαρτιού στον πάτο.
  2. Σε ένα μπολ, ενώστε τα αλεύρια με το αλάτι και το κάρδαμο, κι ανακατέψτε τα να ενωθούν καλά. 
  3. Ετοιμάστετα μανταρίνια σας-εάν δεν είναι βιολογικά, πλύντε τα πολύ καλά με χλιαρό νερό και λίγο σαπούνι για τα πιάτα. Σιγουρευτείτε ότι τα ξεβγάλατε πολύ καλά, σκουπίστε τα, και πάρτε το ξύσμα τους με έναν τρίφτη ή με το ειδικό εργαλείο. Προσέξτε, επειδή τα μανταρίνια είναι πολύ λεπτόφλουδα, να μην πάρετε την λευκή-πικρή-σάρκα τους, παρά μόνο το ξύσμα. 
  4. Στον κάδο του μίξερ, ενώστε το βούτυρο, την άχνη, το ξύσμα και την βανίλια, και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα για 3-4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. 
  5. Προσθέστε το μείγμα του αλευριού, και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι μόλις να ενωθούν τα υλικά, σε χοντρές μπαλίτσες. 
  6. Μεταφέρετε την ζύμη στο ταψί, και στρώστε την με μια σπάτουλα, ή με το χέρι σας-απαλά-αφού πρώτα το αλευρώσετε ελαφρά. Θέλουμε να είναι λεία και ίση σε όλη την επιφάνεια της. 
  7. Με ένα κοφτερό μυτερό μαχαίρι, του οποίου την μύτη θα βουτήξετε σε αλεύρι για να μην κολλάει, χαράξτε την ζύμη μέχρι κάτω σε μπάρες των 7 εκατοστών περίπου κατά μήκος, και των 3 κατά πλάτος.
  8. Τοποθετήστε στον φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αμέσως μόλις το βγάλετε από τον φούρνο, κόψτε σε μπάρες-στα σημάδια που φαίνονται ελαφρά τώρα. 
  9. Αφήστε να κρυώσουν τα μπισκότα εντελώς πριν τα βγάλετε από το ταψάκι με μια μικρή σπάτουλα. Φυλάξτε το shortbread σε αεροστεγή συσκευασία, και απολαύστε υπεύθυνα!


Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake