Translate

Τάρτα με Μάνγκο

Σχεδόν πάντοτε έχω ώριμα μάνγκο στο ψυγείο μου. Είναι από τα πιο αγαπημένα μου φρούτα, και το αγαπούν εξίσου και τα παιδιά μου. Η οικογένεια μου κατάγεται από το Σουδάν, και θυμάμαι πόσο ενθουσιαζόμασταν με την αδερφή μου τις φορές που η μητέρα μας έφερνε μάνγκο στο σπίτι-φρούτο πολύ σπάνιο για τότε. Ευτυχώς τώρα πια υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ, και η τιμή του δεν είναι εξωφρενικά απαγορευτική...
Το μόνο θέμα είναι το μάνγκο να είναι της σωστής ποικιλίας, μιας και τα περισσότερα που υπάρχουν στην Ελληνική αγορά, θυμίζουν...αγγούρια κι όχι μάνγκο! Τα καλύτερα μάνγκο είναι τα μικρά, κίτρινα που βρίσκουμε στις Ασιατικές χώρες κατά την γνώμη μου, κι αυτά μπορείτε να τα προμηθευτείτε συνήθως από μανάβικα στο κέντρο της Αθήνας. Κατά τα άλλα, στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μου, φέρνουν μια ποικιλία η οποία είναι ώριμη  προς κατανάλωση άμεσα, κι έχω βρει ότι είναι εξαιρετική.
Σήμερα αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω μια τάρτα με μάνγκο απλή, και να ήθελα θυμίζει cheesecake. Ψάχνοντας τα βιβλία μου, δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο, οπότε κατέφυγα στο αγαπημένο μου διαδίκτυο. Εκεί ανακάλυψα μια τέλεια συνταγή για ζύμη τάρτας όπου λιώνουν όλα τα υλικά μαζί στον φούρνο, την οποία προσάρμοσα για γρηγοράδα λιώνοντας τα πάντα μέσα σε κατσαρόλα! Βγήκε τέλεια, με καθόλου προσπάθεια, και το καλύτερο: δεν έχει τον καθιερωμένο χρόνο αναμονής των 30' στο ψυγείο-ο λόγος που με κάνει πάντοτε να προτιμώ έτοιμη ζύμη τάρτας...
Η γέμιση τώρα είναι άλλο θέμα...λίγο του μυαλού μου, λίγο από 2-3 που βρήκα. Κλασικά...
Βγήκε υπέροχα κρεμώδης, όσο πρέπει γλυκιά, και δροσερή λόγω λεμονιού!
Αυτό το γλυκό δεν θα σας πω ότι γίνεται γρήγορα-θέλει να μείνει στον φούρνο για μια ώρα μετά την μισή ώρα ψησίματος του, και μετά πρέπει να κρυώσει και να μπει στο ψυγείο για 30 ώρα τουλάχιστον-αλλά θα σας πω ότι είναι πιο εύκολο απ'ότι φαίνεται, κι ότι όλη η διαδικασία αξίζει, επειδή η γεύση του μου θύμισε άνοιξη...

     ΥΛΙΚΑ:

      Για την ζύμη:
  •  3/4 κούπας βούτυρο-6 κσ ή 180 γρ περίπου
  • 3 κσ νερό
  • 1 κσ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
  • 1 κσ ζάχαρη
  • 1 μεγάλη τσιμπιά αλάτι
  • 1 κούπα αλεύρι
     Για την γέμιση:
  • 1 πακέτο τυρί κρέμα
  • 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 2 αυγά
  • 1/4 και 1 κσ κούπας ζάχαρη
  • 1 κσ χυμό λεμονιού
  • 1 κγ ξύσμα λεμονιού
  • 1 ώριμο μάνγκο
  • 1 βανίλια
  • λίγη άχνη για πασπάλισμα, και 2-3 φέτες μάνγκο προαιρετικά


     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 170 βαθμούς Κελσίου. Θα χρειαστείτε μια φόρμα με αποσπώμενα πλαϊνά, για cheesecake, των 22 εκατοστών περίπου. Λαδώστε ελαφρά και αλευρώστε την.
  2. Ξεκινήστε φτιάχνοντας την ζύμη. Σε μια μικρή κατσαρόλα ενώστε όλα τα υλικά για την ζύμη-βούτυρο, νερό, ζάχαρη, λάδι και αλάτι-εκτός από το αλεύρι.
  3. Ζεστάνετε τα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν, και φέρτε τα σε βρασμό. Αφήστε να βράσουν για 1-2 λεπτά, σβήστε την φωτιά, και ρίξτε μέσα όλο το αλεύρι. Ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει μια μπάλα το μείγμα και να ξεκολλήσει εντελώς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αφήστε την στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.
  4. Σε περίπου 5 λεπτά, η ζύμη σας θα έχει κρυώσει αρκετά ώστε να μπορείτε να την 'δουλέψετε'. Τοποθετήστε την μέσα στην φόρμα σας, και με τα δάχτυλα σας, απλώστε την να καλύψει όλο τον πάτο και τα πλαϊνά της φόρμας σας. Θα είναι μαλακή και θα απλώνεται εύκολα. Τρυπήστε την με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία, και τοποθετήστε την στον φούρνο για 10 λεπτά, ώστε να ψηθεί μερικώς. Βγάλτε από τον φούρνο, και αφήστε στην άκρη να κρυώσει μέχρι να φτιάξετε την γέμιση.
  5. Χαράξτε το μάνγκο σας στα 4, και αφαιρέστε την φλούδα τραβώντας την. Με ένα μαχαίρι, ξεκολλήστε την σάρκα από το κουκούτσι, και τοποθετήστε την στο μούλτι ή κόψτε την σε πολύ μικρά κομματάκια. Δεν θέλουμε να γίνει πουρές, οπότε στο μούλτι απλώς 'χτυπήστε' μια δυο φορές να κοπεί. 
  6. Τοποθετήστε στο μπολ του μίξερ το ξύσμα, τον χυμό λεμονιού, το cream cheese, τα αυγά, την ζάχαρη, την κρέμα και την βανίλια. Χτυπήστε τα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέστε το μάνγκο, κι ανακατέψτε απαλά με σπάτουλα. Το μείγμα θα είναι αρκετά αραιό.
  7. Τοποθετήστε το μέσα στην τάρτα, προσέχοντας να μην ξεχειλίσει-θα περισσέψει λίγο ενδεχομένως. Τοποθετήστε το γλυκό στον φούρνο για 30 λεπτά, και όταν περάσει αυτός ο χρόνος, σβήστε τον φούρνο κι αφήστε μέσα το γλυκό για μια ώρα ακόμα. Μετά, βγάλτε το, αφήστε το να κρυώσει και τοποθετήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα μέχρι να το καταναλώσετε. 
  8. Μπορείτε να το πασπαλίσετε με λίγη άχνη και 2-3 φέτες μάνγκο πριν το σερβίρετε. Διατηρείται στο ψυγείο.



Comments

  1. πρεπει να ειναι τελειο με ιδιαιτερη γευση!!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Ροβίτσα Σούπα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Honey & Oat Cake