Translate

Τα Eclair του Savoy Hotel

Το τσάι είναι κάτι ιερό για τους Άγγλους! Σε όλα τα μεγάλα καλά ξενοδοχεία τους, κατά τις πέντε η ώρα, σερβίρεται το τσάι με τα συνοδευτικά του-scones, σαντουϊτσάκια που λιώνουν στο στόμα κι εξαιρετικά γλυκά. To Savoy Hotel στο Λονδίνο, είναι ένα διάσημο για το τσάι του ξενοδοχείο σε όλη την υφήλιο. Το Afternoon Tea στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, είναι θεσμός, και μεταξύ άλλων, το έχουν απολαύσει οι: Sir Winston Churcill, Frank Sinatra και Christian Dior.
Τα εκλαίρ του ξενοδοχείου, δεν είναι σαν τα συνηθισμένα. Αντί για κρέμα πατισερί, είναι γεμάτα με μια απλή σαντιγί, πράγμα που τα κάνει ελαφριά και αέρινα!
Εγώ πρόσθεσα ελάχιστη ζάχαρη στην κρέμα-δεν περιείχε καθόλου κανονικά-και αντί να τα καλύψω εντελώς με λιωμένη απλή κουβερτούρα, 'έπαιξα' με τρεις διαφορετικές γεύσεις... Το αποτέλεσμα άρεσε πολύ σε όλους όσους τα δοκίμασαν!
Μην σας τρομάζει  αυτό το πανεύκολο γλυκό-η ζύμη φτιάχνεται μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Το ίδιο και η κρέμα, Το μόνο 'δύσκολο' είναι ότι θα χρειαστείτε ένα μεγάλο κορνέ ζαχαροπλαστικής-με ή χωρίς μεγάλη στρογγυλή μύτη, για να φτιάξετε τα εκλαίρ. Δοκιμάστε τα, θα σας αρέσουν πολύ!

Συνταγή προσαρμοσμένη από εμένα, από το βιβλίο: 'Having Tea' της Tricia Foley.

     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κούπα γάλα
  • 125 γρ βούτυρο
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 2 κούπες αλεύρι
  • μια πρέζα αλάτι
  • 5 αυγά
      Για την γέμιση:
  • 2 κούπες κρέμα γάλακτος
  • 1 βανίλια
  • 1-2 κγ ζάχαρη
  • 250 γρ περίπου λιωμένη κουβερτούρα-εγώ χρησιμοποίησα λευκή, γάλακτος και πραλίνας


     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Στρώστε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βουτυρώστε το ελαφρά.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα, τοποθετήστε το βούτυρο, την ζάχαρη, τις βανίλιες και το γάλα. Ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. 
  3. Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι, και ανακατέψτε έντονα-το μείγμα θα γίνει μια ενιαία ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί ένα λεπτό άσπρο φιλμ στον πάτο της κατσαρόλας. Η όλη διαδικασία, κρατάει γύρω στο 1 λεπτό.
  4. Τοποθετείστε το μείγμα μέσα στο μπολ του μίξερ, και χτυπήστε το σε μέτρια ταχύτητα για 4-5 λεπτά, ώστε να κρυώσει λίγο. Προσθέστε-χτυπώντας πάντα-ένα ένα τα αυγά, περιμένοντας να ενσωματωθούν καλά, πριν προσθέσετε το επόμενο. 
  5. Τοποθετείστε το μείγμα μέσα σε κορνέ-εάν δεν έχετε μύτη, απλώς κόψτε την άκρη του στο μέγεθος που χρειάζεται, κυκλάκι 3-5 εκ.-και φτιάξτε χοντρούτσικα εκλαίρ μήκους 8-10 εκατοστών. 'Διορθώστε' γωνίτσες που πετάνε, πατώντας τες απαλά με με το δάχτυλο σας, αφού το βρέξετε ελαφρά.
  6. Ψήνετε για 28-30 λεπτά, βγάλτε τα από τον φούρνο κι αφήστε να κρυώσουν εντελώς. 
  7. Φτιάξτε την σαντιγί, χτυπώντας την κρέμα με την ζάχαρη και την βανίλια για 5-7 λεπτά, μέχρι να 'στέκεται'. Λιώστε τις κουβερτούρες σε μπαιν μαρί, ή στον φούρνο μικροκυμμάτων, προσεκτικά, ανακατεύοντας τες κάπου κάπου για να μην σας καούν. 
  8. Κόψτε με μαχαίρι τα εκλαίρ κατά μήκος, γεμίστε τα με σαντιγί, και με ένα κουταλάκι, ρίξτε από πάνω τους σε λωρίδες κάθε μια από τις λιωμένες κουβερτούρες. 
  9. Μπορείτε να τα καταναλώσετε αμέσως!


Comments

  1. τελεια τελεια τελεια!!!! θελω ολο το ταψι!!!! μ αρεσει που χουν σαντιγι μεσα και κανεις σχεδια με σοκολατες !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dolmadaki φτιάξε τα! Είναι πανεύκολα και τόσο ελαφριά, που είναι εθιστικά...Τα τελειώσαμε μέσα σε μια ημέρα!

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake