Translate

Κεϊκ Μαύρης Μπύρας με Μοσχοκάρυδο


Λατρεύω την μπύρα σε όλες της τις μορφές. Βρίσκω ότι μια παγωμένη μπύρα είναι το καλύτερο αναψυκτικό αλλά όχι μόνο-συχνά μαγειρεύω με μπύρα, και το φαγητό μου βγαίνει πάντοτε εξαιρετικό. Σας έχω προτείνει συνταγές με μπύρα αρκετές φορές, αλλά όλες είναι για φαγητό, και καμία για γλυκό!
Παραδοσιακά, τα περισσότερα γλυκά που περιέχουν μπύρα, περιέχουν και σοκολάτα. Συνήθως η μπύρα είναι μαύρη, γιατί δένει τέλεια με την σοκολάτα, και δίνει μια υπέροχη υφή και γεύση στο γλυκό. Αυτό το κέϊκ, είναι πολύ υγρό, κι έχει μια ιδιαίτερα πλούσια γεύση που οι μεν λάτρεις της μπύρας θα αναγνωρίσουν αμέσως από που προέρχεται, οι μεν μη-λάτρεις θα αναρωτιούνται πως καταφέρατε να έχετε μια τόσο ενδιαφέρουσα γεύση από το κακάο που χρησιμοποιήσατε. Το μοσχοκάρυδο δεν είναι εμφανές, αλλά προσθέτει ένα λεπτό, πικάντικο άρωμα και το γλυκόπικρο γλάσο συμπληρώνει τέλεια την όλη γεύση αυτού του κέϊκ, οπότε μην το παραλείψετε.
Έχω χρησιμοποιήσει μπύρα Amstel Bock, γιατί είναι η πιο αγαπημένη μου από τις μαύρες μπύρες που βρίσκουμε στην ελληνική αγορά. Έχει άρωμα καμμένης ζάχαρης και καραμέλας, που με τρελαίνει! Τολμήστε να συνοδεύσετε αυτό το κεϊκ με ένα ποτήρι της, και θα με θυμηθείτε.



     ΥΛΙΚΑ:
  • 1/2 κούπα Amstel Bock
  • 1/2 κούπα βούτυρο-125 γρ
  • 6 κσ κακάο
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κγ σόδα μαγειρικής
  • 1/4 κγ αλάτι
  • 1/3 κγ μοσχοκάρυδο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1/3 κούπας στραγγιστό γιαούρτι
      Για το γλάσο:
  • 1/4 κούπας Amstel Bock
  • 2 κσ σιρόπι γλυκόζης
  • 115 γρ κουβερτούρα, ιδανικά με άνω των 60% κακάο

     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Λαδώστε και αλευρώστε μια τετράγωνη φόρμα ή πυρέξ, των 20 εκατοστών.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι, ενώστε την μαύρη μπύρα με το βούτυρο-σε θερμοκρασία δωματίου πάντα- και πάνω από μέτρια φωτιά, ανακατέψτε τα να ενωθούν. Μόλις πάει να πάρει βράση το μείγμα, σβήνετε την φωτιά, και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. Θέλουμε να γίνει χλιαρό.
  3. Στον κάδο του μίξερ, ενώστε κι ανακατέψτε καλά μαζί, το αλεύρι, την ζάχαρη, την σόδα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. 
  4. Προσθέστε το μείγμα της μπύρας, και ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα, το αυγό και το γιαούρτι. Θέλουμε μόλις να ενωθούν τα υλικά, οπότε μην παρά-ανακατέψετε. 
  5. Αδειάστε την ζύμη σας στην έτοιμη φόρμα, και ψήστε για περίπου 35 λεπτά. Βγάλτε το κέικ από τον φούρνο, και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. 
  6. Πριν το σερβίρετε, φτιάχνετε το γλάσο ενώνοντας την μπύρα με το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι. Τα φέρνετε σε βράση ανακατεύοντας, και σβήνετε αμέσως την φωτιά, γιατί έχει την τάση να αφρίζει το μείγμα. Προσθέστε την κουβερτούρα, και με έναν αυγοδάρτη, ανακατέψτε καλά, μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα, και να έχετε ένα ομοιόμορφο και γυαλιστερό μείγμα.
  7. Αφήστε το γλάσο να κρυώσει για 5-10 λεπτά, και μετά περιχύστε το κέικ, αφού το έχετε αναποδογυρίσει σε πιατέλα. Το γλάσο θέλει περίπου 1 ώρα για να σταθεροποιηθεί, αλλά μπορείτε να καταλώσετε το κέικ και πριν!


Comments

  1. Αν και δεν μπορώ να πω ότι λατρεύω τη μπύρα, η αλήθεια είναι ότι η μαύρη μπύρα ειδικά ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα κι ο συνδυασμός τους δίνει πολύ πλούσιες γεύσεις. Πολύ λιμπιστερό το κέικ σου Μαριλίτα! Φιλιά!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake