Translate

Κέικ με Σιμιγδάλι και Σιρόπι Ροδόνερου


Πρόσφατα απέκτησα ένα βιβλίο μαγειρικής που απλώς το λάτρεψα...Λέγεται "Κανέλα και Ροδοπέταλα", και είναι της Τέσσας Κύρου. Είναι από τα βιβλία μαγειρικής που αγαπάς με την πρώτη ματιά, γιατί οι συνταγές που περιέχει είναι σπιτικές συνταγές δοσμένες με απλότητα κι αγάπη.
Η Τέσσα έχει μαγειρικές επιρροές-και ρίζες- από Φινλανδία, Κύπρο, Νότια Αφρική και Ιταλία, και λέει για τον εαυτό της χαρακτηριστικά: "Αυτές είναι οι συνταγές των φαγητών με τις οποίες μεγάλωσα...Αγαπώ την παράδοση και τις συνάξεις των ανθρώπων σε παραδοσιακές εκδηλώσεις, και προσωπικά αποτελώ ποικιλόμορφη μείξη."
Το βιβλίο αυτό λοιπόν, χωρίζεται σε ενότητες με βασικές-και όχι μόνο-συνταγές από την κάθε χώρα που έχει διαμορφώσει την γεύση και την μαγειρική της Τέσσας, και περιέχει υπέροχες φωτογραφίες που πραγματικά σε ταξιδεύουν...
Διάλεξα να σας δώσω μια από αυτές που μου φάνηκε τόσο απλή, μα και τόσο υπέροχα νόστιμη. Αυτό το κέικ, είναι σαν ένα αλλιώτικο ραβανί, πιο νόστιμο και αρωματικό...Το συνόδευσα δε και με το σπιτικό παγωτό μαστίχας από το ίδιο βιβλίο, και πραγματικά για μερικά λεπτά ταξίδεψα πίσω στα εφηβικά μου χρόνια, και βρέθηκα καθισμένη σε αγαπημένο Κυπριακό τραπέζι φίλων, όπου μετά από ένα λουκούλειο γεύμα, η οικοδέσποινα μας σέρβιρε αυτό ακριβώς το τριανταφυλλένιο γλυκό!
Αυτό το βιβλίο, όπως και άλλα εξαιρετικά βιβλία μαγειρικής, θα τα βρείτε εδώ! Αυτό το site των εκδόσεων Τερζόπουλος, έχει γίνει το αγαπημένο μου διαδυκτιακό στέκι τελευταία...Στόχος μου πλέον είναι να αποκτήσω όλα τα υπόλοιπα βιβλία της Τέσσας, γιατί είμαι σίγουρη ότι θα τα αγαπήσω το ίδιο με αυτό.
Συνταγή προσαρμοσμένη από εμένα.



       ΥΛΙΚΑ:
  • 125 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 250 γρ γιαούρτι στραγγιστό-1 κεσέ και 2 γεμάτες κσ
  • 1 κσ ροδόνερο
  • 3 αυγά
  • 1/2 κγ ξύσμα λάιμ
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κούπα αμυγδαλόψιχα
     Για το σιρόπι:
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κγ ροδόνερο

    ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια τετράγωνη φόρμα για κέικ.
  2. Αλέθετε την αμυγδαλόψιχα στο μούλτι, μέχρι να γίνει αρκετά λεπτή. Την ενώνετε σε μπολ μαζί με το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν, και τα κοσκινίζετε, ή τα ανακατεύετε πολύ καλά να ενωθούν.
  3. Χωρίζετε τα αυγά-τους κρόκους από τα ασπράδια, και χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια σε απαλή μαρέγκα. Τα τοποθετείτε σε μπολ, και τα αφήνετε στη άκρη.
  4. Στο μπολ του μίξερ, ενώνετε το βούτυρο με την ζάχαρη, και χτυπάτε μέχρι να ασπρίσει λίγο το μείγμα. Προσθέτετε το γιαούρτι, το ροδόνερο, τους κρόκους και το ξύσμα του λάιμ. Χτυπάτε μέχρι να ενωθούν καλά.
  5. Προσθέτετε το μείγμα του σιμιγδαλιού, και ανακατεύετε για λίγο ακόμα, μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Τέλος, προσθέτετε την μαρέγκα, και χτυπάτε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα ίσα ίσα να ενωθεί. Μπορείτε να την ενσωματώσετε και με το χέρι ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα.
  6. Ρίχνετε το μείγμα στην φόρμα, και ψήνετε για 40-45 λεπτά περίπου. Θέλετε το κέικ να πάρει ένα βαθύ χρυσόξανθο χρώμα. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζετε από τον φούρνο, και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε το σιρόπι.
  7. Ενώνετε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρόλι, και μόλις πάρουν βράση, τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, περιχύνετε το κέικ με αυτό-λίγο λίγο γιατί το 'πίνει' σιγά σιγά-και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
  8. Σερβίρετε, κόβοντας το κέικ σε παραλληλόγραμμα κομμάτια, και συνοδεύοντας το με παγωτό της αρεσκείας σας-μαστίχα, καϊμάκι, βανίλια, ακόμα και λεμόνι.

Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake