Translate

Dip με Αγκινάρες, Σπανάκι και Σπαράγγια


Μία από τις πιο αγαπημένες μου γεύσεις πάντοτε σε εστιατόρια της Αμερικής, είναι το 'Spinach Dip'.
Παραδοσιακά, φτιάχνεται μόνο με σπανάκι ελαφρά σωταρισμένο με σκόρδο σε ελαιόλαδο, και μετά ενώνεται με cream cheese. Υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές του όμως, και στα περισσότερα εστιατόρια φτιάχνεται με αγκινάρες και μαγιονέζα ή κρέμα. Το προτιμώ πάντοτε όταν περιέχει αγκινάρες, γιατί βρίσκω ότι το απογειώνουν σε σχέση με το σκέτο spinach dip. 
'Οταν έλαβα από την Κυρία Εύα Μπαλτζή λοιπόν, τις αγκινάρες σε κονσέρβα, της εταιρείας Menelas Baldjis LTD, η πρώτη συνταγή που μου ήρθε στο μυαλό για να τις δοκιμάσω, ήταν ένα dip! 
Η εταιρεία αυτή, υπάρχει από το 1910. Εδρεύει στην Καλαμάτα, και εξάγει κονσερβοποιημένα προϊόντα της ελληνικής φύσης στο εξωτερικό, χρόνια τώρα. Το πρώτο προϊόν που έγινε γνωστό εξαιτίας του Κυρίου Μπαλτζή παγκοσμίως, είναι τα πράσινα σύκα!
Πάντοτε 'χαίρομαι' τέτοιες εταιρείες, που προωθούν τα καλούδια της χώρας μας στο εξωτερικό, και εύχομαι να συνεχίζουν με αυξανόμενη επιτυχία και στο μέλλον.
Στο δικό μου dip, έχω προσθέσει και λευκά σπαράγγια γιατί θεώρησα πως θα ταιριάζουν πολύ. Επίσης, το cream cheese αντικαταστάθηκε από στραγγιστό γιαούρτι και μαγιονέζα, για πιο ενδιαφέρουσα γεύση. 
Φάτε το με tortilla chips, κομματάκια τραγανής πίτας, φρυγανισμένο ψωμί ή ακόμα και σκέτο! Τρώγεται το ίδιο εύκολα....


     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κονσέρβα αγκινάρες-390 γρ.- ή 200 γρ καρδιές αγκινάρας κατεψυγμένες
  • 1 μάτσο σπαράγγια λευκά ή πράσινα
  • 400 γρ σπανάκι
  • 1 στραγγιστό γιαούρτι
  • 350 γρ μαγιονέζα
  • 200 γρ μοτσαρέλα τριμμένη
  • 200 γρ μείγμα 3-4 τυριών ( μοτσαρέλα, τσένταρ, έμενταλ, ένταμ κτλ) 
  • 1 κσ ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι


     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Ξεπλένουμε το σπανάκι μας, και το αφήνουμε να στραγγίσει. Το κόβουμε με τα χέρια μας σε χοντρά κομμάτια. Σε μια βαθιά κατσαρόλα, τοποθετούμε το ελαιόλαδο, και σωτάρουμε το σπανάκι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Αφήνουμε στην άκρη. 
  3. Ξεπλένουμε τα σπαράγγια, κόβουμε 3-4 εκατοστά από τις κάτω άκρες τους, και με ένα κοφτερό μαχαίρι, ξεφλουδίζουμε λίγο τα κοτσάνια τους. Τα σπάμε με τα χέρια μας σε κομματάκια των 3-5 εκατοστών.
  4. Βγάζουμε τις αγκινάρες από το υγρό τους, και τις κόβουμε στα τέσσερα περίπου- θέλουμε να είναι σε κομμάτια-μπουκιές.
  5. Σε μεγάλο και βαθύ μπολ, ενώνουμε τις αγκινάρες, τα σπαράγγια και το σπανάκι. Προσθέτουμε το γιαούρτι, την μαγιονέζα, ελάχιστο αλάτι και αρκετό πιπέρι. Προσθέτουμε και τα τυριά, κρατώντας λίγη μοτσαρέλα για το πασπάλισμα. Ανακατεύουμε καλά με μεγάλη κουτάλα. 
  6. Τοποθετούμε σε μεσαίου μεγέθους πυρέξ, και πασπαλίζουμε με το τυρί και έξτρα πιπέρι ή πάπρικα. Ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει αρκετά η επιφάνεια του. 
  7. Σερβίρουμε με τραγανά τσιπς τορτίγιας.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake