Translate

Λαζάνια με Κολοκύθα και Λαχανίδες


Οι λαχανίδες ή παραπούλια, είναι τώρα στην εποχή τους. Είναι από τα πιο θρεπτικά λαχανικά που μπορείτε να φάτε, και είναι πραγματικά πάρα πολύ νόστιμα. Θα τα βρείτε πιο εύκολα στην λαϊκή αγορά της γειτονιάς σας, παρά σε κάποιο σούπερ μάρκετ. Μπορείτε απλώς να τα βράσετε και να τα απολαύσετε με ελαιόλαδο και λεμόνι, ή να τα προσθέσετε σε πάρα πολλά φαγητά. Εδώ σας προτείνω μια συνταγή πάρα πολύ νόστιμη και πρωτότυπη: λαζάνια λαχανικών με φασκόμηλο. Οι γεύσεις και τα αρώματα αυτού του απλού κατά τα άλλα φαγητού, έδεσαν περίφημα μεταξύ τους...


      ΥΛΙΚΑ:
  • 700 γρ λαχανίδες 
  • 1/2 κολοκύθα
  • 1-2 κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  •  1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 2 κούπες ζεστό νερό, ή ζωμό λαχανικών
  • 100 γρ παρμεζάνα τριμμένη
  • 2-3 κσ ελαιόλαδο
  • 1 πακέτο λαζάνια
  • 1 κσ φασκόμηλο αποξηραμένο
  • 1/2 κγ μπούκοβο



     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Ξεπλένουμε τις λαχανίδες, και τις αφήνουμε να στραγγίσουν. Αφαιρούμε τα κοτσάνια τους, και στα πιο μεγάλα φύλλα, αφαιρούμε το κοτσάνι μέχρι την μέση του φύλλου. Κατόπιν, τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. 
  2. Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα μας σε μικρά κυβάκια. Κόβουμε σε φέτες τα κρεμμυδάκια, και χοντροκόβουμε το σκόρδο μας.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου. 'Σπάμε' το φασκόμηλο σε μικρότερα κομμάτια με τα χέρια μας.
  4. Σε βαθύ τηγάνι, τοποθετούμε το ελαιόλαδο, και σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την κολοκύθα, ανακατεύοντας απαλά, για 3-4 λεπτά. Θέλουμε να αρχίσει να μαλακώνει η κολοκύθα. Προσθέτουμε τον ζωμό, το φασκόμηλο και το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι.
  5. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να μειώνεται αρκετά το υγρό, 5-6 λεπτά.
  6. Όταν μαλακώσει αρκετά η κολοκύθα μας, προσθέτουμε τμηματικά τις κομμένες λαχανίδες. Κλείνουμε με καπάκι για λίγο, ώστε να μαραθούν, και μετά ανακατεύουμε.  
  7. Οι λαχανίδες θα βγάλουν κι άλλο νερό, οπότε, βράζουμε-χωρίς καπάκι-για άλλα 4 λεπτά περίπου, και όταν δούμε το νερό να μειώνεται, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε, και σβήνουμε την φωτιά. Θέλουμε η κολοκύθα μας να έχει μεν μαλακώσει, αλλά να κρατάει και το σχήμα της, και να έχουμε αρκετό ζουμάκι, για να ψηθούν τα λαζάνια.
  8. Λαδώνουμε απαλά ένα μεσαίου μεγέθους πυρέξ, στρώνουμε με λαζάνια, και τοποθετούμε την μισή περίπου γέμιση από πάνω. Πασπαλίζουμε με την μισή παρμεζάνα, και στρώνουμε ξανά με λαζάνια. Προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Προσθέτουμε αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και τοποθετούμε στον φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά. 
  9. Μπορείτε βεβαίως να χρησιμοποιήσετε και ένα μικρότερο, τετράγωνο πυρέξ, κάνοντας πιο πολλές τις στρώσεις από λαζάνια. Αρκεί να τελειώνετε πάντοτε με γέμιση. 
  10. Όταν τελειώσει ο χρόνος ψησίματος, ελέγχουμε με ένα μαχαίρι εάν έχουν ψηθεί αρκετά τα λαζάνια, και βγάζουμε από τον φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά πριν σερβίρουμε κόβοντας σε τετράγωνα κομμάτια.


Comments

  1. Η κολοκύθα για χρόνια ήταν πολύ παραμελημένη στην Ελλάδα και ήταν λάθος μας νομίζω! Πολύ μου αρέσει το φαγάκι σου Μαριλίτα μου, ευχαρίστως θα έτρωγα και ένα και δύο κομμάτια! Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake