Translate

Παστέλι με Λεβάντα


Αυτό το αρχαίο γλυκό είναι ότι καλύτερο για όλους μας. Για εμάς και για τα παιδιά μας. Φτιάχνεται εύκολα, με μόνο δύο υλικά στην ουσία, κρατάει πολύ καιρό, και προσφέρει πολλά ευεργετικά συστατικά στο σώμα μας. Το παστέλι είναι ιδανικό για να πάρουμε ενέργεια, και με ένα κομματάκι ικανοποιούμε την ανάγκη μας για γλυκό με πολύ υγιεινό τρόπο. Για τα καλά του σησαμιού τα έχουμε ξαναπεί...
Η λεβάντα επίσης είναι καταπληκτική για το σώμα μας, και εμένα προσωπικά μου αρέσει πολύ το άρωμα της μέσα σε οτιδήποτε είναι γλυκό. Το να την συνδυάσω με το παστέλι ήταν μια έμπνευση της στιγμής-από αυτές που έχω συχνά πυκνά-και πραγματικά το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό, όπως το φαντάστηκα!
Η ειρωνεία είναι ότι την συνταγή για το παστέλι αυτό, την βρήκα σε ένα αμερικάνικο βιβλίο μου, το 'Sugarbaby' της Gesine Bullock-Prado. Η συνταγή της, απλή και 'βασική', ονομάζεται: "Homer's Pasteli" στο βιβλίο, και στον πρόλογο της γράφει χαρακτηριστικά: "Herodotus and Homer both wrote of pasteli as a source of life-giving energy"-"Ο Ηρόδοτος και ο Όμηρος γράφουν και οι δύο για το παστέλι σαν μια πηγή ενέργειας ζωής"!
Έχω κάνει κάποιες αλλαγές, όπως το να καβουρδίσω το σουσάμι και να προσθέσω την λεβάντα, και να μην προσθέσω το εκχύλισμα αμυγδάλου που είχε η αρχική συνταγή. Επίσης επειδή εμένα μου αρέσει το λεπτό παστέλι, έχω προσαρμόσει ανάλογα την συνταγή η οποία είναι όμως πολύ εύκολη.
Μου άρεσε ιδιαίτερα ότι δεν περιείχε ίχνος ζάχαρης, κάτι που τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται πολύ στην παρασκευή παστελιού.
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε εάν θέλετε ένα κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού στο μέλι όταν βράζει, και να το αφαιρέσετε πριν το ενώσετε με το σουσάμι. 


     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κούπα μέλι-340 γρ περίπου
  • 1/4 κούπας νερό
  • 1/2 κγ αλάτι
  • 2 κούπες σουσάμι-300 γρ περίπου
  • 1 κγ αποξηραμένη λεβάντα 
  • Προαιρετικά 1 κγ εκχύλισμα αμυγδάλου

    ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Στρώνουμε ένα μακρόστενο ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Κόβουμε άλλο ένα κομμάτι χαρτί αντίστοιχου μεγέθους. Εδώ έχω φτιάξει την μισή δόση της συνταγής για το ταψάκι που βλέπετε. Μπορείτε να μην χρησημοποιήσετε καν ταψί, και να το απλώσετε ανάμεσα σε δύο λαδόκολες μόνο-απλώς πρέπει ο πάγκος σας να είναι από υλικό ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες-μαρμάρινος πχ
  2. Καθαρίζουμε την λεβάντα από τυχόν κλαδάκια και κρατάμε μόνο τα άνθη. 
  3. Σε βαθιά κατσαρόλα τοποθετούμε το σουσάμι, και πάνω από μέτρια φωτιά το καβουρδίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Προσέχουμε γιατί καίγεται εύκολα, οπότε μόλις αρχίσει να ροδίζει το βγάζουμε από την φωτιά. Θέλουμε να έχουν 'ελευθερωθεί' τα αρώματα του. 
  4. Σε άλλη μικρή κατσαρόλα, ενώνουμε το μέλι, το νερό και το αλάτι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.  Σε αυτό το στάδιο, θα χρειαστούμε ένα θερμόμετρο καραμέλας ιδανικά. 
  5. Όταν λιώσει το μέλι, δυναμώνουμε την φωτιά, τοποθετούμε το ειδικό θερμόμετρο στην κατσαρόλα, και αφήνουμε να βράσει το σιρόπι μέχρι τους 129 βαθμούς Κελσίου. (265 Φαρενάιτ)
  6. Εάν δεν έχετε θερμόμετρο, ετοιμάστε ένα μπολάκι με λίγο κρύο νερό μέσα. Μετά από 2-3 λεπτά βρασμού, και όταν το σιρόπι μειωθεί αισθητά, πάρτε λίγο με κουτάλι και ρίξτε το μέσα στο μπολάκι. Πιάστε το με το χέρι σας, και κάντε το μπαλάκι. Θέλουμε να δουλεύεται μεν, αλλά να μην είναι πολύ μαλακό. Ιδανικά, εάν ρίξετε το μπαλάκι σε ένα γυάλινο πιάτο, θα κάνει ήχο πέτρας.
  7. Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι, το ρίχνουμε πάνω στο σουσάμι, προσθέτουμε την λεβάντα, και εάν χρησιμοποιούμε το εκχύλισμα αμύγδαλου, και ανακατεύουμε καλά.  
  8. Απλώνουμε το μείγμα στο ταψάκι μας, πιέζοντας με το κουτάλι να πάει παντού, και δουλεύοντας σχετικά γρήγορα. Όταν το απλώσουμε όσο πιο καλά γίνεται, τοποθετούμε το δεύτερο χαρτί από πάνω, και με έναν μικρό πλάστη-ή και μια κονσέρβα εάν δεν έχετε-πιέστε καλά να λεπτύνει το παστέλι και να γίνει ομοιόμορφο. Αφαιρούμε το δεύτερο χαρτί. 
  9. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι το παστέλι σε τετράγωνα, και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Το σπάμε στα χαραγμένα τετράγωνα, και τα φυλάμε χωρίζοντας τα με λίγο αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα τους. 
  10. Το παστέλι αυτό βγαίνει όσο μαλακό και τραγανό πρέπει. Εάν το θέλετε όμως πιο μαλακό, προσθέστε λίγο παραπάνω μέλι. 

Comments

  1. Μόλις βρήκα τι θα φτιάξω για να πάω δώρο στους γονείς μου το Πάσχα! Μιλάμε για μεγάλους Παστελοφάγους!!! :)

    ReplyDelete
  2. Το λιλά με απογείωσε στη συνταγή σου.....λατρεμένη γεύση το παστέλι ειδικά τώρα στη νηστεία!!!

    ReplyDelete
  3. Απλό, ιδιαίτερο, όμορφο και αγαπημένο!

    ReplyDelete
  4. Θα με κάνεις να αναθεωρήσω για τα παστέλια τελικά!!!!

    http://fetoula.blogspot.gr/

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake