Translate

Γεμιστά Μπισκότα Φουντουκιού


Πολλά χρόνια πριν, η αδερφή μου, μου έφερε από ταξίδι της στην Αμερική ένα περιοδικό με συνταγές. Μέσα σε αυτό Χριστουγεννιάτικο το τεύχος του Better Homes and Gardens, υπάρχουν υπέροχες συνταγές για μπισκότα. Το φυλάω σαν Βίβλο, γιατί όποια συνταγή του και να έφτιαξα, βγήκε τέλεια. Μια από τις ωραιότερες, είναι και αυτή που σας δίνω εδώ.
Είναι παλιά Σουηδική συνταγή, και η αγαπημένη του Ρόναλντ Ρέιγκαν, που όταν ήταν Πρόεδρος της Αμερικής, τα ζητούσε σε κάθε μεγάλη γιορτή από τον head chef του Λευκού Οίκου, Henry Haller. Για την πολιτική του Ρέιγκαν δεν ξέρω να σας πω πολλά, αλλά για το γούστο του στα μπισκότα μπορώ να πω ότι ήταν κορυφαίο!
Δοκιμάστε τα με όποια μαρμελάδα προτιμάτε-φράουλα, βερύκοκο ή βατόμουρο.
Εδώ σας προτείνω όμως να τα φτιάξετε με βατόμουρο ή αλλιώς σμέουρο-raspberry δηλαδή- που με την λίγο πιο ξινή του γεύση, τα συμπληρώνει εξαιρετικά. Η μαρμελάδα που χρησιμοποίησα, είναι από τα χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα της Κυρίας Χρυσούλας, από τα Πράμαντα-Τζουμέρκα Ιωαννίνων.
Η οικογένεια της, φτιάχνει από τις ωραιότερες και πιο αγνές μαρμελάδες που έχω δοκιμάσει ποτέ, και όχι μόνο. Τα λικέρ τους είναι εξαιρετικά, ο τραχανάς, τα ζυμαρικά, τα γλυκά του κουταλιού και το μέλι τους.
Η μαρμελάδα από κράνα που φτιάχνουν είναι απίθανη, το ίδιο και η φράουλα. Όλα είναι σαν σπιτικά! Αξίζει να κάνετε ένα like στην σελίδα τους στο facebook, Παραδοσιακά Προϊόντα της Χρυσούλας, και να επικοινωνήσετε μαζί τους για να προμηθευτείτε αγνά, αληθινά προϊόντα της Ελληνικής Γης. Δοκιμάστε τα, και θα με θυμηθείτε...



     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κούπα βούτυρο-250 γρ.
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 2 και 1/2 της κούπας αλεύρι
  • 2 κούπες φουντούκια, καβουρδισμένα
  • 1/8 κγ αλάτι
  • 1 βάζο μαρμελάδα 
  • άχνη για το πασπάλισμα




    ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 190 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Θα χρειαστείτε 2 κουπ πατ για μπισκότα, σε ίδιο σχήμα. Το ένα μεγάλο και το άλλο μίνι. 
  2. Βάλτε τα φουντούκια στο μπλέντερ και αλέστε τα καλά. Εάν δεν βρείτε καβουρδισμένα, τοποθετήστε τα απλώς στον φούρνο στους 180 για 6-8 λεπτά. 
  3. Στο μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο, την ζάχαρη και το αλάτι σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν καλά και να ασπρίσουν-περίπου 3-4 λεπτά.
  4. Προσθέστε το αυγό και χτυπήστε ακόμα 2 λεπτά να ενωθεί καλά. Προσθέστε το αλεύρι και όταν ενσωματωθεί όλο, προσθέστε και τα φουντούκια. Δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα όταν προσθέσετε τα στεγνά υλικά, απλώς θέλουμε να ενωθούν καλά, και να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη που να μην κολλάει στο χέρι μας. 
  5. Όταν είναι έτοιμη, την χωρίζουμε στα 2 και φτιάχνουμε 2 μπάλες. Με πλάστη, και σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε την ζύμη μας σε πάχος 1-2  εκατοστών. Κόβουμε τα μπισκότα μας με το μεγάλο κουπ πατ, και με αλευρωμένη σπάτουλα τα τοποθετούμε στην λαμαρίνα. Όταν τελειώσουμε με την πρώτη μπάλα, έχοντας φτιάξει τους πάτους των μπισκότων, κάνουμε το ίδιο για την δεύτερη μπάλα, κόβοντας όμως και με το μίνι κουπ πατ, μια τρύπα από το κέντρο του μπισκότου. 
  6. Όταν απλώνετε την ζύμη σας, μπορείτε να αλευρώνετε ελαφρά και τον πλάστη σας για να μην κολλάει πάνω του. Κάθε φορά, παίρνετε την ζύμη που περισσεύει και την πλάθετε ξανά σε μπαλά που ανοίγετε ξανά, μέχρι να τελειώσετε όλη την ζύμη σας. Μετρήστε τους πάτους, για να φτιάξετε αντίστοιχα 'καπάκια'.
  7. Ψήνουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι οι άκρες τους να αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρώς. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, και μετά από 1 λεπτό, μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν. (Μπορείτε να τα ψήσετε 2-3 λεπτά ακόμα εάν τα προτιμάτε τραγανότερα- όταν ενωθούν με την μαρμελάδα αυτά τα μπισκότα μαλακώνουν κανονικά, αλλά επειδή πολλές φορές τα έχω ψήσει παραπάνω, μπορώ να πω ότι είναι υπέροχα και όταν παραψηθούν)
  8. Όταν κρυώσουν, τοποθετούμε περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα στον πάτο, και ενώνουμε με το 'καπάκι'. Στο τέλος, τα πασπαλίζουμε όλα με λίγη άχνη ζάχαρη. 
  9. Τα φυλάμε σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς.


Comments

  1. Μου αρέσει που έχουν τόσο φουντούκι στη ζύμη τους, θα είναι σίγουρα πολύ γευστικά!
    Και σούπερ χαριτωμένη εμφάνιση!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δοκίμασε τα Ερμιόνη μου, θα αρέσουν πάρα πολύ στις μικρές σου!!!

      Delete
  2. Ωραία φαίνονται!!!!!!!!!!
    Μπράβο :)

    http://fetoula.blogspot.gr

    ReplyDelete
  3. Προτιμοτερο να αχνιζουμε τα μπισκοτα με το ανοιγμα πριν τα μονταρουμε. Ετσι δεν θα πεφτει αχνη πανω στην μαρμελαδα και θα διατηρει την ωραια γυαλιστερη της οψη.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake