Translate

Μυλοκόπι με Περγαμόντο


Το μυλοκόπι είναι ένα ψάρι που συγγενεύει με το λαυράκι και τον σολομό. Το βρίσκουμε αποκλειστικά σε αμμώδεις βυθούς, και οι ψαράδες το αποκαλούν "πατόψαρο". Δεν είναι πολύ διαδεδομένο για κάποιον περίεργο λόγο στην Ελληνική αγορά, κι ας υπάρχει άφθονο στις θάλασσες μας.
Εγώ τα τελευταία χρόνια το μαγειρεύω αρκετά συχνά, γιατί είναι πάρα πολύ νόστιμο και αρέσει και πολύ σε όλους στην οικογένεια.
Εδώ είχα πάλι μια έμπνευση, να το ενώσω με περγαμόντο, γιατί το προμηθεύτηκα από τον αγαπημένο μου ψαρά της λαϊκής αγοράς της γειτονιάς μου, και στον παραδίπλα πάγκο υπήρχε το περγαμόντο που μου έσπασε την μύτη με το άρωμα του. Έτσι γεννήθηκε αυτή η συνταγή λοιπόν, που είναι απλή και εύκολη, αλλά πάρα πολύ νόστιμη!


     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 μυλοκόπι του 1.5 κιλού περίπου
  • 1 περγαμόντο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1/2 κούπα νερό
  • 3-4 κσ ελαιόλαδο
  • χοντρό αλάτι, πιπέρι


      ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  2. Ξεπλένουμε και καθαρίζουμε το μυλοκόπι, εάν δεν μας το έχει ήδη καθαρίσει ο ιχθυοπώλης μας. Το τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί, και χαράζουμε την ράχη του με μυτερό μαχαίρι και από τις δύο πλευρές. 
  3. Το περιχύνουμε με το λεμόνι, το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε το νερό στο ταψί. 
  4. Κόβουμε 5-6 μακρόστενα κομμάτια από την φλούδα του περγαμόντου, και τα τοποθετούμε πάνω στην ράχη του, από κάτω του, και μέσα στην κοιλιά του. (Εκεί βάζουμε ένα μεγαλούτσικο κομμάτι.)
  5. Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται και από τον φούρνο σας, και από το μέγεθος του ψαριού. Το μυλοκόπι δεν στεγνώνει εύκολα σαν ψάρι γενικώς, αλλά εάν ψήνετε με αέρα, προσέξτε λίγο περισσότερο τον χρόνο ψησίματος.


    

Comments

  1. Καλημέρα. Πότε θα ανοίξεις εστιατόριο να ερχόμαστε να τρώμε;

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα σας κύριε Μελετόπουλε. Εσείς πότε θα ξανά ανοίξετε εστιατόριο να έρχομαι εγώ να τρώω? Ακόμα θυμάμαι τις μυθικές πίτσες του Ντέρτι Πύτσα...
    Οι πρώτες αυθεντικές Ιταλικές πίτσες της Ελλάδας!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake