Translate

Σουπιές με Σπανάκι και Άγρια Παπαρούνα


Αυτή την φορά, πιάστηκα εντελώς αδιάβαστη! Είδα τις άγριες παπαρούνες μπροστά μου και εντυπωσιάστηκα... Ρώτησα τον γλυκύτατο κύριο που τις πουλούσε στην λαϊκή αγορά, να μου πει πως τρώγονται, και εκτός από το αυτονότητο: "Όπως και τα χόρτα", μου είπε επίσης: "H γιαγιά μου, μας τις έκανε με τις σουπιές."
Σουπιές με σπανάκι, έχω φτιάξει αρκετές φορές. Με παπαρούνα ποτέ! Προχώρησα πιο κάτω, στους ψαράδες της αγοράς, και τσουπ, να τες και οι σουπιές... Αποφάσισα να προσθέσω και τρυφερότατο σπανάκι που βρήκα, γιατί φοβήθηκα την γεύση της άγριας παπαρούνας μόνης της. Κατά τα άλλα έκανα ότι κάνω πάντοτε με τις σουπιές: λίγο κρεμμύδι, λίγο κρασί, άνηθο, αρκετό βράσιμο και είναι έτοιμες.
Βγήκε ένα φαγητό εξαίσιο, με γνώριμη αλλά και πρωτότυπη γεύση. Συνοδεύστε το με ένα ποτήρι ξηρό λευκό κρασί, φρέσκο ψωμί ή λαγάνα για να βουτήξετε στην σάλτσα του, και καλή σας όρεξη!


     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό περίπου σουπιές φρέσκιες ή κατεψυγμένες 
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 κιλό άγρια παπαρούνα
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μεγαλούτσικο κρεμμύδι
  • 3/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κούπα λευκό κρασί
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
  • αλάτι, πιπέρι


    ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Ξεπλένουμε καλά τις σουπιές, τις στραγγίζουμε, και κατόπιν τις κόβουμε σε λωρίδες.
  2. Πλένουμε καλά το σπανάκι και την άγρια παπαρούνα, τα καθαρίζουμε κόβοντας τις ρίζες τους, και αφήνουμε σε μεγάλο σκεύος να σουρώσουν. Εάν χρειάζεται, τα χοντροκόβουμε με τα χέρια μας. 
  3. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε λωρίδες, και το κρεμμύδι μας σε φέτες. 
  4. Τοποθετούμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, ανάβουμε την φωτιά σε μεγάλη ένταση, και σωτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τις σουπιές, σωτάρουμε για ακόμα 4-5 λεπτά περίπου, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, και τέλος, προσθέτουμε το κρασί.
  5. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε την φωτιά μας σε μέτρια. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου μισή ώρα με κλειστό καπάκι. 
  6. Ελέγχουμε για νερό προς το τέλος, αν και οι σουπιές βγάζουν αρκετό, και το ίδιο και τα χόρτα που θα προσθέσουμε αμέσως μετά. 
  7. Προσθέτουμε όλα τα χόρτα μας τμηματικά, και κλείνουμε το καπάκι. Μετά από λίγο, ανακατεύουμε.
  8. Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά ακόμα, ή μέχρι οι σουπιές μας να μαλακώσουν εντελώς. Θέλουμε το φαγητό να έχει αρκετή σάλτσα. Σβήνουμε την φωτιά, και σερβίρουμε αμέσως.

Comments

  1. Καλή Σαρακοστή.
    Τις αγοράζω αλλά και τι μαζεύω όταν βρεθώ στους αγρούς.
    Πιο πολύ τις βάζω σε πίτες αλλά και με τις σουπιές οπωσδήποτε ταιριάζουν .

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα Gourmelita,

    Συγχαρητήρια για το blog σου! Οι γαστρονομικές σου προτάσεις είναι πολύ εμπνευσμένες...οσο για τις φωτογραφίες..μας ανοίγουν την όρεξη!!

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το blog σου!

    Βλέπουμε οτι έχεις πολλές και ενδιαφέρουσες συνταγές και θα θέλαμε να σου παρουσιάσουμε το http://www.psaksesintages.gr, μία ιστοσελίδα στη οποία οι χρήστες μας έχουν τη δυνατότητα να ψάχνουν ανάμεσα σε περισσότερες από 33.000 συνταγές από τα πιο δημοφιλή ελληνικά blogs και sites.

    Στο Psaksesintages.gr έχουμε επίσης δημιουργήσει το τμήμα TOP BLOGS ΣΥΝΤΑΓΩΝ, μία λίστα με τα πιο δημοφιλή blogs στην οποία μπορείς κι εσύ να προσθέσεις το δικό σου.

    Οι επισκέπτες μας θα μπορούν να ψάχνουν συνταγές στη σελίδα μας δημιουργώντας υψηλά επίπεδα επισκεψιμότητας για τα blogs που είναι εγγεγραμμένα.
    Και το καλύτερο είναι οτι εσύ δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα γιατί στο Psaksesintages.gr τα πάντα είναι δωρεάν!

    Το Psaksesintages.gr ανήκει σε μία μεγάλη οικογένεια με σελίδες συνταγών από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Χιλή, την Αμερική, την Πορτογαλία και πολλές άλλες χώρες!

    Εσύ θα ήθελες να γίνεις μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας; Να είσαι σίγουρη οτι εδώ θα βρεις αρκετούς διαδικτυακούς σου φίλους!

    Μπορείς επίσης να μας βρεις στο www.facebook.com/Psaksesintages και στο www.twitter.com/psaksesintages

    Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σου. Είμαστε στη διάθεσή σου για οτιδήποτε χρειαστείς!

    Με εκτίμηση
    Απόστολος

    ReplyDelete
  3. Οι παπαρούνες είναι must στις χορτόπιτες μαζί με σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα, καυκαλίθρες, μυρώνια, άνιθο και φυσικά μπόλικο ξερό και χλωρό κρεμμύδι. Δοκίμασε αυτό το συνδυασμό σε όποια αναλογία θέλεις (μόνο λάπαθα μην βάλεις πάρα πολλά γιατί ξινίζουν). Είναι τέλειος! Και φυσικά όλα μαζί έτσι τσιγαρισμένα και με ρύζι ή πληγούρι, όπως το σπανακόρυζο, με σουπιές (όπως το έφτιαξες ήδη) αλλά και με μαυρομάτικα φασόλια.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake