Translate

Μπουτάκια Κοτόπουλου με Μέλι και Μουστάρδα


Αυτή είναι μια συνταγή που με μια της μπουκιά με πήγε 18 χρόνια πίσω. Τότε που μέναμε μαζί με την πολυαγαπημένη ξαδέρφη μου Έφη, και δοκιμάσαμε να φτιάξουμε αυτά τα κοτοπουλάκια που είχε βρει σε αμερικάνικο περιοδικό...
Την πρώτη φορά που τα γευτήκαμε και οι δύο, τρελαθήκαμε!  Τα καταβροχθήσαμε λες και τρώγαμε ποπ κορν-δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε!
Είναι υπέροχα γλυκά και λίγο πικάντικα. Τα φτιάχναμε από τότε σε κάθε τραπέζι που κάναμε, αλλά με τα χρόνια για κάποιο λόγο λησμονήσαμε αυτήν την συνταγή, και τα τελευταία χρόνια συζητούσαμε πόσο μας έχει λείψει και ότι πρέπει να την ξαναφτιάξουμε.
Η ζωή όμως είναι απρόβλεπτη, και η Έφη μας αρρώστησε και έφυγε-πολύ νωρίς-από κοντά μας. Δεν περνάει μέρα που να μην την σκεφτώ, και δεν υπάρχει φαγητό που μαγειρεύω ή τρώω που να μην σκεφτώ πόσο θα της άρεσε και πόσο θα το επαινούσε εάν το είχα φτιάξει εγώ...Αγαπούσε πολύ το καλό φαγητό κι εκείνη και της άρεσε να μαγειρεύει. Η συνταγή χάθηκε λοιπόν, αλλά έκοβε βόλτες στο μυαλό μου συχνά πυκνά.
Το μόνο που θυμάμαι ξεκάθαρα για αυτήν την συνταγή, είναι και το μόνο που δεν ακολούθησα όταν σκέφτηκα να τα ξαναφτιάξω: τα μπουτάκια μαρινάρονται μέσα στο μείγμα μελιού και μουστάρδας όλη νύχτα! Εάν έχετε τον χρόνο κάντε το, αλλά ειλικρινά σας λέω ότι και χωρίς το μαρινάρισμα η γεύση και η υφή τους είναι όπως ακριβώς θυμόμουν. Πρόσθεσα λίγη μελάσα για λίγο πιο έντονη γεύση, και ειλικρινά δεν θυμάμαι εάν το μείγμα της σάλτσας περιείχε και φυστικοβούτυρο. Εάν σας αρέσει προσθέστε μισό βαζάκι, γιατί σίγουρα ταιριάζει υπέροχα, και ίσως είναι στοιχείο της αρχικής συνταγής. Έχω προσθέσει επίσης 2-3 κουταλιές λάδι, που μπορείτε να μην τις βάλετε εάν δεν θέλετε.
Όπως και να'χει, με την πρώτη μπουκιά ξαναγύρισα στο σαλόνι της θείας μου, στον καναπέ, με την Έφη δίπλα μου, να τρώμε τα μπουτάκια με τα χέρια και να βογκάμε από την νοστιμιά τους...


     ΥΛΙΚΑ:
  • 10 περίπου μπουτάκια κοτόπουλου
  • 1.5 κούπα μέλι
  • 1/2 κούπα μελάσα 
  • 500 γρ μουστάρδα απαλή
  • 2-3 κσ ελαιόλαδο 


     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Ξεπλένουμε καλά τα μπουτάκια. 
  2. Σε μεγάλο βαθύ μπολ, ενώνουμε την μουστάρδα με το λάδι, το μέλι και την μελάσα. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό στο μπουκάλι της μουστάρδας στο τέλος και να ανακινήσετε για να έχετε την ακριβή ποσότητα. Τα ανακατεύουμε καλά.
  3. Τοποθετούμε μέσα στο μείγμα τα μπουτάκια και τα καλύπτουμε όλα καλά. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για όσο περισσότερο μπορούμε.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου, και τοποθετούμε τα μπουτάκια μαζί με όλη την σάλτσα σε μετρίου μεγέθους πυρέξ. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι το κάθε μπουτάκι.
  5. Ψήνουμε για μία περίπου ώρα. Η σάλτσα θα σκουρύνει και θα πήξει πολύ. Θέλουμε τα μπουτάκια να κόβονται με το πιρούνι. 
  6. Ιδανικά σερβίρουμε με ένα λευκό ρύζι.



Comments

  1. Με συγκίνησες Μαριλίτα. Τόσο που θα σου ζητήσω να μου τα φτιάξεις no matter what price!
    Tassos.

    ReplyDelete
  2. I think of Effie every time I drain pasta. Not sure what triggers it... since it is not as if that is the only time I ever drained pasta... but I am reminded of our old play dates with Phoebe and Nefeli. She was a wonderful person

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake