Translate

Λαζάνια Παστίτσιο με Μελιτζάνες


Ένα εναλλακτικό παστίτσιο με πολλά λαχανικά, μπεσαμέλ και τυριά... Ο τρόπος που μαγειρέυονται οι μελιτζάνες πριν μπουν ανάμεσα στα λαζάνια- με ελάχιστο λάδι στον φούρνο- κάνει αυτό το φαγητό ελαφρύ. Τα λαζάνια πρέπει να είναι το πιο αγαπημένο ζυμαρικό φούρνου των Ιταλών. Η συγκεκριμένη συνταγή από το βιβλίο της Ann Willan, 'Perfect Pasta' περιείχε μόνο μελιτζάνες και ντομάτες, αλλά εγώ την εμπλούτισα με κολοκυθάκια. Ταιριάζουν πολύ και το ωραίο είναι ότι δεν λιώνουν στο ψήσιμο. 'Κρατάνε' λίγο, μένουν τραγανά και κάνουν αντίθεση με τις μελιτζάνες και τις ντομάτες που μαζί με την μοτσαρέλα, λιώνουν στο στόμα... 



     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 πακέτο λαζάνια
  • 3-4 μελιτζάνες 
  • 3 κολοκυθάκια μεγάλα
  • 4-5 ντομάτες
  • 250 γρ μοτσαρέλα ή 3-4 κεφαλάκια
  • 150 γρ τριμμένη παρμεζάνα
  • λίγο ελαιόλαδο 
     Για την μπεσαμέλ:
  • 1 λίτρο γάλα
  • 90 γρ βούτυρο
  • 45 γρ αλεύρι
  • τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλατοπίπερο




     ΟΔΗΓΙΕΣ:

  1. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα λαχανικά μας. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες των πέντε χιλιοστών περίπου και τις τοποθετούμε σε σουρωτήρι. Ρίχνουμε αρκετό αλάτι και ανακατεύουμε. Τις αφήνουμε έτσι για 30 περίπου λεπτά. 
  2. Κόβουμε την μοτσαρέλα και τις ντομάτες σε φέτες και τα κολοκυθάκια επίσης, σε πολύ λεπτές φέτες.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου. όταν οι μελιτζάνες έχουν αποβάλει τους πικρούς χυμούς τους, τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό, και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τις τοποθετούμε σε λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί και με ένα πινέλο λαδώνουμε λίγο την κάθε φέτα. Τοποθετούμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά, γυρνώντας τες μια φορά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στο πλάι.
  4. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα αρκετά, προσέχοντας όμως να μην βράσει. Σε άλλη μεγαλύτερη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αφρίσει το μείγμα. Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το ζεστό γάλα, χτυπώντας το συνεχώς με έναν αυγοδάρτη. Ανάβουμε ξανά το μάτι και χτυπώντας συνεχώς, περιμένουμε να πήξει. Θέλουμε να είναι ακόμα ρευστή ώστε να απλώνεται σωστά ανάμεσα στα λαζάνια μας. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε, ανακατεύοντας, τα 3/4 της παρμεζάνας. Κρατάμε την υπόλοιπη για το τέλος.
  5. Βουτυρώνουμε ένα μετρίου μεγέθους πυρέξ ή ορθογώνιο ταψί, και με μια κουτάλα σούπας τοποθετούμε μια στρώση μπεσαμέλ. Από πάνω απλώνουμε μια στρώση λαζάνια, μια στρώση μελιτζάνες-τις μισές- και καλύπτουμε με λίγη ακόμα μπεσαμέλ.
  6. Τοποθετούμε άλλη μια στρώση λαζάνια και από πάνω στρώνουμε τα κολοκυθάκια, την μοτσαρέλα και μισές από τις ντομάτες.Καλύπτουμε ξανά με μπεσαμέλ, και πασπαλίζουμε με λίγη από την παρμεζάνα. 
  7. Στρώνουμε άλλη μια στρώση λαζάνια-την τελευταία- και προσθέτουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες, από πάνω τις ντομάτες και τέλος την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και τοποθετούμε στον φούρνο για 30-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το φαγητό μας.αφήνουμε να 'κάτσει' το φαγητό μας για 15 περίπου λεπτά πριν το κόψουμε.  

Comments

  1. Καλημέρα, έτσι ικανοποιούνται κι αυτοί που θέλουν παστίτσιο και οι άλλοι που θέλουν μουσακά.
    Αν δεν σε πειράζει βγάλε την επαλήθευση είναι κουραστική.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα σας παρακαλούσα να μην μοιράζεστε τα όποια link συνταγών θέλετε να διαφημίσετε κάτω από δικές μου συνταγές! Εάν ήθελα κάτι τέτοιο, θα μπορούσα να το κάνω και μόνη μου. Σας ευχαριστώ πολύ.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake