Translate

Σαλάτα Οσπρίων



Όποτε πηγαίνω τα παιδιά μου στην ορθοδοντικό τους στους Αμπελόκηπους, γυρίζω φορτωμένη υπέροχα Ελληνικά προϊόντα από delicattesen-gourmet μαγαζάκι που υπάρχει ακριβώς απέναντι από το γραφείο της γιατρού. Συνήθως τα παιδιά διαλέγουν τα τρόφιμα που θέλουν, κι ενώ η κόρη μου είναι εύκολη στα γούστα της-ζάχαρη δώσ'της και την ψυχή της πάρε- ο γιός μου διαλέγει ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η Ελληνική φύση- βαζάκια με κρίθαμο, σαρδέλες Καλλονής, ξηρούς καρπούς και υπέροχα αποξηραμένα φρούτα, φρέσκα λαχανικά και φρούτα, τύπου αλμύρα, σπαράγγια, ρόδια, λωτούς και πάει λέγοντας.
Αυτονόητο είναι ότι η επίσκεψη στην ορθοδοντικό κοστίζει αρκετά, και όχι λόγω της γιατρού !
Την τελευταία φορά που πήγαμε λοιπόν, ο 'γκουρμεδιάρης'
γιός μου-ξεκάθαρα δικός μου, γιατί το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει, που αλλού?- μέσα σε όλα τα άλλα που διάλεξε, μου έβαλε στο χέρι και ένα πακέτο με ανάμεικτα όσπρια, με την ονομασία 'Κρητική Οσπριάδα' και μου είπε: "Θέλω να μας μαγειρέψεις αυτά-όχι σούπα-με άλλον τρόπο, γιατί δεν μας φτιάχνεις όσπρια πολύ συχνά."
Αυτό και έκανα-αφού έμεινα άφωνη πρώτα....


     ΥΛΙΚΑ:
  •  1 πακέτο ανάμεικτα όσπρια
  • 2-3 κλωνάρια σέλερυ
  • 2 πιπεριές- κόκκινη και πορτοκαλί
  •  2 καρότα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • λίγα ντοματίνια
  • μερικά φύλα από τα εξής: δυόσμο, μαϊντανό, κόλιαντρο
  • 10 περίπου λευκά μανιτάρια
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 1-4 κούπας χυμό λεμονιού
  • 1-2 κσ ξύδι
  • αλάτι, πιπέρι


     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Ξεπλένουμε καλά τα όσπρια, ψάχνοντας για τυχόν πετρούλες. Τα τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό κρύο νερό-να τα καλύπτει και να τα περνάει 3-4 δάχτυλα. Τα βάζουμε να βράσουν. Θέλουν περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε να έχουν νερό, και εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο. Θέλουμε να 'πιουν' όσο από το νερό τους γίνεται, οπότε τα τελευταία λεπτά βρασμού θέλουν λίγη προσοχή για να μην μας αρπάξουν. 'Οταν είναι έτοιμα, σβήνουμε την φωτιά.
  2. Εν τω μεταξύ, έχουμε πλύνει και κόψει όλα μας τα λαχανικά σε μικρά κυβάκια τα καρότα και τις πιπεριές, σε φετούλες τα μανιτάρια και τα σέλερυ, στην μέση τα ντοματίνια και ψιλοκομμένα τα μυρωδικά μας.
  3. Φτιάχνουμε μια σος με το ελαιόλαδο το λεμόνι και το ξύδι, τοποθετούμε την οσπριάδα σε μεγάλη βαθιά πιατέλα, προσθέτουμε τα λαχανικά-κρατώντας λίγα στην άκρη για γαρνίρισμα-και περιχύνουμε με την σος. Ανακατεύουμε προσθέτοντας αρκετό χοντρό αλάτι, και πιπέρι φρεσκοτριμμένο, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά μας. 
  4. Σερβίρουμε με έξτρα σος για όποιον χρειαστεί, και με λίγο καυτερό πιπέρι.   

Comments

  1. Έχω την εντύπωση ότι κάπου πήρε το μάτι μου ανάμεικτα όσπρια και σε χύμα και είναι μια καλή ευκαιρία την Πέμπτη είναι η εορτή των πολυσπορίων. Αν θέλεις μου στέλνεις σε μήνυμα το συγκεκριμένο κατάστημα . Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  2. Ωραίος ο μικρός!
    Έχει πολύ καλό γούστο παρά το νεαρό της ηλικίας του! Και έδωσε αφορμή στη μαμά να φτιάξει μια υπέροχη σαλάτα, πλούσια σε υλικά, θρεπτική αξία και γεύση!
    Φιλιά!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake