Translate

Apple Crumble


Η μια από τις τρεις αδερφές μου, με κατηγορεί ότι γίνομαι υπερβολική στις περιγραφές των συνταγών που σας παρουσιάζω... Σας προετοιμάζω λοιπόν για μεγάλες υπερβολές όσον αφορά στην συγκεκριμένη συνταγή. Είναι μακράν το νοστιμότερο crumble που έχω φτιάξει και φάει! Δεν υπάρχει...
Όσο γλυκό πρέπει, όσο ζουμερό πρέπει και όσο τραγανό πρέπει-σερβίρετε το ιδανικά με κρέμα custard-και για λίγα λεπτά θα βρεθείτε στον παράδεισο. Επίσης τέλεια ταιριάζει με ζαχαρούχο ή κρέμα γάλακτος.
Το τρώω την στιγμή που σας γράφω αυτές τις γραμμές, και ειλικρινά νιώθω ότι το αδικώ. Η περιγραφή μου είναι φτωχή μπροστά στην εξαιρετική του γεύση! Χρησιμοποίησα τρία διαφορετικά είδη μήλου, Φούτζι-Στάρκιν-Γκραν Σμιθ, τα οποία ενώθηκαν πολύ αρμονικά και δημιούργησαν μια γεύση θεϊκή. Η κρέμα συμπληρώνει την γλυκιά οξύτητα των μήλων και της κανέλας υπέροχα, και τα αμύγδαλα δίνουν μια άλλη διάσταση στο γλυκό αυτό.
Δεν σας είπα το καλύτερο όμως: φτιάχνεται μέσα σε 10 λεπτά και είναι πανεύκολο. Καλοφάγωτο !
Προσαρμοσμένη συνταγή από το βιβλίο της Delia Smith: 'How to Cook'.



     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό μήλα διαφορετικών ειδών- 700 γρ γλυκά κόκκινα και 300 περίπου πιο ξινά.
  • 1/8 κούπας ή 25γρ καστανή ζάχαρη
  • 1 κγ κανέλα 
  • 1/4 κγ γαρύφαλο σε σκόνη
     Για το crumble:
  • 1 κούπα αμύγδαλα ωμά, με τις φλούδες
  • 75 γρ βούτυρο
  • 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κγ κανέλα
  • 110 γρ καστανή ζάχαρη





     ΟΔΗΓΙΕΣ:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψί ή ένα πυρέξ των 24-28 εκατοστών περίπου. 
  2. Ξεπλένουμε, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα μήλα μας σε χοντρούτσικες φέτες. Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με την ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο, και τα ανακατεύουμε καλά. Τα τοποθετούμε στο σκεύος μας.
  3. Στο μίξερ, τοποθετούμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, την ζάχαρη, το αλεύρι και την κανέλα  και τα 'χτυπάμε' μέχρι να μοιάζουν με χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, και 'χτυπάμε' λίγο, μέχρι να αλεστούν κι αυτά. Θέλουμε να είναι σχετικά χοντροαλεσμένα -με μερικά μεγαλύτερα κομματάκια μέσα. 
  4. Τοποθετούμε το μείγμα του crumble πάνω στα μήλα μας, και πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας. Έτσι θα γίνει πιο τραγανό. Τελειώνουμε περνώντας ένα πιρούνι απαλά πάνω από την επιφάνεια του crumble.
  5. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, και όταν βγάλουμε από τον φούρνο αφήνουμε να 'κάτσει' για 10-15 λεπτά. Σερβίρουμε χλιαρό, με κρέμα στο πλάι. 



Comments

  1. Μου αρέσει πολύ που το έχεις σερβίρει μαζί με κρέμα!
    Το κραμπλ μήλου είναι μακράν το αγαπημένο μου και ιδανικό για νωχελικά φθινοπωρινά απογεύματα!

    ReplyDelete
  2. Ερμιόνη μου, το crumble ιδανικά θέλει κρέμα, αλλά και με ζαχαρούχο είναι απλώς θεϊκό...στο συγκεκριμένο τα αμύγδαλα κάνουν την διαφορά όμως !
    Πολλά φιλάκια :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake