Translate

Εύκολο Mongolian Beef

Αυτό το φαγητό το λατρεύω! Το έχω συνδυάσει με τα παιδικά μου χρόνια, όπου μας πήγαινε ο μπαμπάς της αγαπημένης παιδικής μου φίλης μέχρι σήμερα, Εμμανουέλας, σε ένα εξαιρετικό κινέζικο στο κέντρο τα μεσημέρια της Κυριακής. Μπορεί και να ήταν η πρώτη φορά που έφαγα κινέζικο μια από αυτές τις φορές-δεν θυμάμαι με σιγουριά-και πάντοτε θα θυμάμαι αυτές τις γεύσεις.


Spring rolls, dumplings, noodles, πάπια Πεκίνου, cashew chicken και πάντα μα πάντα, mongolian beef! Από τότε, το έχω ξαναφάει άπειρες φορές, και τα τελευταία χρόνια το είχα βάλει λίγο στην άκρη σαν πιάτο, μιας και το θεωρούσα πολύ κλασικό και αρκετά βαρύ κιόλας για τα σημερινά μου γούστα...

Σε τραπέζι στο σπίτι της αδερφής μου όμως, με περίμενε μεγάλη έκπληξη, μιας κι όχι μόνο το είχε μαγειρέψει, αλλά και με την πρώτη μπουκιά, μεταφέρθηκα στο κλασικό κινέζικο που σας έλεγα πιο πάνω. Η δύναμη της γεύσης, είναι μεγάλο πράγμα τελικά!
Φυσικά της 'βούτηξα' την συνταγή-την είχε ανακαλύψει στο διαδίκτυο-και με την πρώτη ευκαιρία, θα την δοκίμαζα.


Η ευκαιρία μου δόθηκε, όταν ψωνίζοντας στα LIDL, βρήκα υπέροχο βοδινό τας κεμπάπ, και φρέσκα μοσχομυριστά κρεμμυδάκια. Αγόρασα κι ένα πακέτο ρύζι νυχάκι Θεσσαλονίκης-σκέφτηκα ότι θα είναι τέλειο συνοδευτικό, και θα μοιάζει πολύ με steamed rice, και γύρισα σπίτι ορεξάτη για mongolian beef!
Δεν θα γράψω άλλα. Απλώς φτιάξτε το, είναι πανεύκολο και νοστιμότατο!



     ΥΛΙΚΑ:
  • 2 κσ και 2 κγ ελαιόλαδο, χωρισμένα
  • 1 κομμάτι φρέσκου ginger, 3-4 εκατοστά
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κούπα σόγια sauce-εγώ χρησιμοποίησα την πράσινη, που περιέχει λιγότερο αλάτι
  • 1/2 νερό
  • 1/2 κούπα μέλι ή καστανή ζάχαρη, ή ζάχαρη καρύδας
  • 500 γρ μοσχαρίσιο κρέας
  • 1/2 κούπας κορν φλαουρ
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • λίγο μπούκοβο ή καυτερό πιπέρι σε σκόνη
  • λίγο καβουρντισμένο σουσάμι για γαρνίρισμα




     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Καθαρίστε το ginger εξωτερικά, και τρίψτε το στον τρίφτη. Ψιλοκόψτε το σκόρδο. Σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά, τοποθετήστε τις 2 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο, και σωτάρετε το ginger μαζί με το σκόρδο, για 1 λεπτάκι. Προσέξτε να μην 'αρπάξει' το σκόρδο. Προσθέστε την σόγια και το νερό, το μέλι ή την ζάχαρη, και το μπούκοβο, δυναμώστε την φωτιά, και βράστε για 3-4 λεπτά, μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα. Σβήστε την φωτιά, κι αφήστε την στην άκρη.
  2. Κόψτε το κρέας σε μακρόστενες, λεπτές λωρίδες. Τοποθετήστε το κορν φλαουρ μέσα σε σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς-με ziplock-ή σε ένα μικρό τάπερ εάν δεν έχετε σακούλες, και προσθέστε το κρέας. Ανακινήστε το καλά, ώστε να καλυφθεί εντελώς το κρέας με το corn flour. 
  3. Κόψτε σε φέτες τα κρεμμυδάκια, μέχρι και αρκετό από το πράσινο μέρος τους. 
  4. Ετοιμάστε το ρύζι-μετρήστε την ποσότητα που θέλετε, ξεπλύντε το καλά, και ρίξτε το σε ελαφρά αλατισμένο νερό που βράζει. Αφήστε να σιγοβράσει σύμφωνα με τις οδηγίες του. όταν είναι έτοιμο, σβήστε την φωτιά, και τοποθετήστε μια πετσέτα κουζίνας στο στόμιο της κατσαρόλας. Κλείστε με το καπάκι πάνω από την πετσέτα, κι αφήστε το να 'ξεκουραστεί' για 5 λεπτά.
  5. Ζεστάνετε καλά σε ένα μεγάλο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέστε το κρέας, και σωτάρετε για 5 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας-κουνώντας μπρος πίσω το τηγάνι δυνατά-μέχρι να αρχίσει να ροδίζει καλά. 
  6. Αφαιρέστε το κρέας, και τοποθετήστε το σε νέο, καθαρό τηγάνι. 
  7. Προσθέστε την σάλτσα, και βράστε για 1 ακόμα λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε και τα κρεμμυδάκια-κρατήστε λίγο από το πράσινο μέρος τους στην άκρη για γαρνίρισμα-και μαγειρέψτε το φαγητό για 1 ακόμα λεπτό, μέχρι μόλις να μαραθούν, και να πήξει η σάλτσα.
  8. Σερβίρετε το κρέας πάνω από ρύζι, προσθέτετε για γαρνιτούρα λίγο σουσάμι και λίγα από τα κρεμμυδάκια που φυλάξατε, και φάτε το αμέσως!



Comments

  1. Αντι για σος σόγιας τι θα μπορουσα να βαλω;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτή δίνει όλη τη νοστιμιά στη σάλτσα

      Delete
  2. Θα μπορούσατε να την αντικαταστήσετε με σος Teriyaki, ή αντίστοιχη.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake